Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

"Sardinerna" intar italienska torg i protest mot populism och fascism

Från 2019
Två unga kvinnor med pappsardiner.
Bildtext Sara Tomei och Marianna Grandinetti är två studenter som tröttnat på att lyssna på alla elakheter i politiken och därför ansluter sig till sardinerna.
Bild: Christin Sandberg

Tiotusentals ”sardiner” samlades på lördagen i Rom. Men det handlar inte om några fiskar, utan den nya proteströrelse som har svept fram över Italien den senaste månaden. I ett hundratal städer har människor manifesterat för att visa sitt missnöje med en politik som kännetecknas av populism, rasism och hat – och tagit ställning för förnuft, solidaritet och öppenhet.

San Giovanni-torget i centrala Rom är fyllt till bredden. Tiotusentals människor har hörsammat kallelsen till flashmob. Många bär färgglada sardinskyltar i händerna och stora leenden på läpparna.

– Vi är här för att sardinrörelsen inger hopp och för att visa enighet och solidaritet. Samtidigt vänder vi oss mot den fascism och det våld som har präglat den politiska retoriken de senaste två åren, säger Laura Fiandra och får medhåll av väninnan Luana Romano.

Det handlar om vanliga medborgare från olika samhällsskikt, varav många är ovana demonstranter, som vill fylla vad de kallar ett tomrum. Och säga ifrån.

– Jag är trött på att höra alla elakheter i den politiska retoriken, säger studenten Sara Tomei.

Tusentals personer på ett torg.
Bildtext Uppskattningsvis hundratusen manifesterade på lördagen på San Giovanni-torget i Rom.
Bild: Christin Sandberg

Allt började för exakt en månad sedan. Den 14 november 2019 i universitetsstaden Bologna då fyra kompisar i trettioårsåldern anordnade en flashmob som de kallade 6 000 sardiner.

– Vi ville samla 6 000 personer på Piazza Maggiore i centrala Bologna för att visa hur mycket folk det är och hur omöjligt det är att Matteo Salvini, partiledare för högerpopulistiska och främlingsfientliga Lega, togs emot av tiotusentals personer, såsom han sagt, när han öppnade regionvalskampanjen här nyligen, säger Andrea Garreffa, en av de fyra organisatörerna.

Han fortsätter:

– Salvini slängde sig med siffror som var falska, eftersom det inte ens fick plats så många människor på arenan där han befann sig.

Enligt Garreffea handlade det om att en gång för alla slå hål på Salvinis lögn och visa hur lögner och manipulerad information – fake news – är förödande för ett fritt och demokratiskt samhälle.

– Vi vänder oss mot alla nyfascistiska tendenser och accepterar inte att ytterhögerpartierna reser runt i landet och påstår att alla är med dem för det är inte sant, tillägger han.

Närbild av en man som ler och står på en gräsmatta i en stad.
Bildtext Andrea Garreffa är cykelguiden som tillsammans med några vänner startat en rörelse som tagit sådan fart att ingen vet vart det kan sluta.
Bild: Christin Sandberg

Fredliga och kreativa manifestationer mot fascism lockar många

Andrea Garreffa beskriver sardinrörelsen som en kreativ och fredlig proteströrelse som vänder sig mot populism, rasism och det alltmer utbredda hatet i politiken, vilket också smittar av sig på samhället.

– Vi vill anordna fredliga protester, eftersom Salvini så ofta möts av våld och alltid reser iväg som offer från sina framträdanden, säger Garreffa.

Han fortsätter:

– Vi har förstått att många som anslutit sig till sardinerna aldrig tidigare har varit ute och manifesterat.

Virginia Barchiesi, psykolog, är en av dem.

– Det känns viktigt att ge den här typen av folkliga manifestationer den vikt de förtjänar, och därför ville jag också visa mitt stöd, säger hon.

Sardinerna står för en symbolik – en tillsynes liten och hjälplös fisk som då den rör sig i flock utgör ”en massa” och på så vis kan navigera och försvara sig.

En stor folksamling på ett torg i Rom, en person i förgrunden med en sardin gjord av papp i handen.

Inga avsikter att bilda ett politiskt parti

Att gensvaret skulle bli så stort hade de fyra vännerna Andrea Garreffa, researrangör, Giulia Trappoloni, arbetsterapeut, Mattia Santori, statsvetare, och Roberto Morotti, aldrig kunnat föreställa sig när de via sociala medier kallade till den första flashmoben i Bologna.

– Ingen av oss har någonsin varit medlemmar i något politiskt parti. Det här är bara vårt sätt att ta upp kampen mot populismen och belysa att samhällsproblem är komplexa och inte kan bemötas med politiska slagord utan kräver uttänkta lösningar, säger Andrea Garreffa.

– Men vi behövs, det bevisar inte minst alla människor som har kommit hit i dag och de som har manifesterat runt om i landet den senaste månaden, säger Mattia Santori omringad av hundratals journalister på San Giovanni-torget i Rom.

En person som bär på en färgglad sardinmodell.
Bildtext Alla som deltar i sardinmanifestationerna uppmuntras använda sin kreativitet.

Det är framför allt han som har blivit talesperson för gruppen och deltagit i otaliga tv- och radiosändningar den senaste månaden.

För responsen har varit enorm. Under den månad som gått sedan starten har det anordnats flashmobbar i ett hundratal städer runtom i Italien och även internationellt. Den första stödmanifestationen utanför landet hölls i Amsterdam och på lördagen har det anordnats flera i städer som Helsingfors, Stockholm och London.

Politikerna har än så länge varit avvaktande, även om premiärministern Giuseppe Conte sagt att han är intresserad av att möta sardinerna om de skulle önska.

– Torgmassan skrämmer högerpartierna och får vänsterpartierna att tänka efter, säger Mattia Santori.

Ett av de nuvarande regeringspartierna, antietablissemangspartiet Femstjärnerörelsen, bildades efter just en liknande manifestation på ett torg, då under parollen ”Vaffanculo day” år 2007.

Men Mattia Santori säger att det är för tidigt för dem att prata politik.

– Vi har inga politiska prioriteringar eller förslag ännu. Men det är uppenbart att politiken behöver oss, och vi kan fungera som brygga mellan politikerna och medborgarna.

Hur sardinrörelsen ska gå framåt rent konkret återstår dock att se.

– Vi har inte för avsikt att bild ett parti. Vi är inga ledare, men hur vi ska ta det här framåt ska vi diskutera imorgon efter demonstrationen, säger Andrea Garreffa.

Diskussion om artikeln