Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Barnorganisationer kräver att de finländska barnen i al-Hol räddas: "Det är inte en åsiktsfråga"

Från 2019
Al-Hol-lägret i Syrien.
Bildtext Enligt Yles uppgifter finns det omkring trettio finländska barn i al-Hol-lägret. Arkivbild.

Sju barnorganisationer kräver att de finländska barnen i al-Hol-lägret i Syrien räddas omedelbart.

Organisationerna påminner om att alla barn enligt FN:s konvention om barnets rättigheter har rätt till liv, hälso- och sjukvård, utbildning och trygghet, och att de här rättigheterna inte uppfylls i al-Hol.

Enligt organisationerna förpliktar barnkonventionen Finland att hämta barnen från al-Hol till Finland så snabbt som möjligt.

– Att rädda barnen är inte en åsiktsfråga, utan en åtgärd som Finland är förpliktad att genomföra. Därför måste Finland göra sitt yttersta för att hjälpa de finländska barnen i lägret, skriver organisationerna i sitt gemensamma uttalande.

Det är Barnavårdsföreningen i Finland, World Vision Finland, SOS-Barnbyar Finland, Nuori kirkko, Parasta lapsille, Yhden Vanhemman Perheiden Liitto och Yhteiset Lapsemme som står bakom yttrandet.

Organisationerna påminner också om att barn inte får straffas eller diskrimineras på grund av deras föräldrars åsikter eller agerande. Val som föräldrarna gjort ska alltså inte spela in på huruvida man väljer att rädda barnen eller inte.

Diskussion om artikeln