Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Sent i advent – då ger sig Thomas Lundin ut på julturné

Från 2019
En man med skägg och glasögon, samt iklädd en rödrutig skjorta, ler mot kameran.
Bildtext Thomas Lundin älskar julen och i synnerhet julmusiken.
Bild: Yle/Roger Källman

Artisten Thomas Lundin har som tradition att ge ett antal konserter i juletid - så även i år. Två av konserterna är på Wasa Teater, där Thomas också är aktuell i pjäsen "Spelman på taket".

Thomas Lundin är en stor julfantast. Det är julklappar, julgran, julmat och att få vara tillsammans med familjen.

Startskottet för julfirandet är Lucia. Det här är dagen då Thomas går omkring med näsdukar i alla fickor.

- Det var någon som sa att "ett säkert tecken på att man har blivit gammal är att man gråter när man ser Lucia" - och då har jag blivit gammal nu!

Thomas säger att han inte kan se Lucia komma skridande i mörkret utan att ögonen nästan går sönder på honom.

- Det är en av våra absolut vackraste traditioner. Det blir så jättetydligt att vi människor kan vara varandras ljus i mörkret

Ingen jul utan julkonserter!

Thomas Lundin älskar julmusik, i synnerhet då att få sjunga julsånger. Det är då han får stå på en scen och får möta publiken som längtan efter julen blir som starkast.

- Jag tror inte att jag under 2000-talet har haft en enda jul som han inte i någon form uppträtt med julsånger - bland annat med Thomas Enroth och Susann Sonntag.

Julen 2017 hade Thomas ändå tänkt ta paus från julkonserterna. Han spelade i musikalen "Ingvar! En musikalisk möbelsaga" på Wasa Teater och hade därför inte möjlighet att medverka på Thomas Enroths julturné.

- Jag konstaterade att jag inte hinner med båda. Men då julen kom så kände jag att "Jo, jag måste!". Så gjorde jag och Richard Mitts turnén "Sent i advent" - och den har sen blivit en tradition.

Krogshow i advent

I år är det tredje gången som Thomas och Richard gör julturnén "Sent i advent". Det blir totalt fem konserter.

Thomas och Richard turnerar inte bara sent i advent, utan konserterna börjar också sent på kvällarna. Den 21:a börjar konserten klockan 21, den 22:a klockan 22 och sista konserten, den 23:e börjar klockan 23.

- Konserten tar cirka 70 minuter, så vi är i kyrkan när julaftonen kommer. Vid tolvslaget släcker vi ner och i skenet från levande ljus sjunger vi tillsammans "Härlig är jorden".

De två konserterna i Vasa ges i nyrenoverade Wasa Teaters restaurang Ernsts salonger. Repertoaren är den samma, men förutom musiken får publiken avnjuta mat och dryck.

- Där har Richard och jag också sällskap av vår fantastiska gästartist Maria Udd, som just nu spelar Golde i "Spelman på taket".

Thomas Lundin om julkonserterna "Sent i advent"

Programmet är inte längre tillgängligt

Diskussion om artikeln