Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Klimatmöte i Madrid inne på andra dygnet av tilläggstid – mötet går mot ett misslyckande

Från 2019
Uppdaterad 15.12.2019 13:30.
Chiles miljöminister Caroline Schmidt på en stor skärm i en mötessal under klimatmötet i Madrid 2019.
Bildtext Caroline Schmidt (på den stora skärmen i möteslokalen) leder klimatmötet i Madrid.
Bild: EPA/ FERNANDO VILLAR

Det möte som skulle sluta i fredags har fortsatt hela söndagen. På söndagseftermiddagen var det fortfarande oklart när mötet kunde avslutas.

Farhågorna har besannats kring FN:s klimatmöte i Madrid. Parterna har svårt att komma överens och mötet har dragit ut på tiden ordentligt.

På söndagseftermiddagen var det ännu oklart när mötet skulle avslutas. Resultatet från den över två veckorna långa konferensen ser också ut att bli magert.

Under lördagen fanns farhågor om att hela mötet skulle sluta i ett fiasko.

Ordförandelandet Chiles miljöminister, Carolina Schmidt, uppger att ett avtal är nära, men hon vill att resultatet ska vara ambitiöst.

Enligt BBC ska Chile ha uppmanat mötesdeltagarna att visa flexibilitet och hållfasthet.

Finlands chefsförhandlare, Outi Honkatukia, har riktat kritik mot Chile som ordförandeland och sagt att det handlar om "ett förvånansvärt osäkert och inkompetent ordförandeland".

Förhandlingarna drar ut på tiden eftersom vissa länder absolut inte vill skära ner sina utsläpp, medan andra kräver strängare mål.

Avsikten med mötet i Madrid är att komma överens om detaljer som har lämnats öppna i det så kallade Parisavtalet, det vill säga det klimatavtal som jobbades fram under FN:s klimatkonferens 2015.

Diskussion om artikeln