Hoppa till huvudinnehåll

Sport

På tv i dag: Kan Lejonen stå upp bättre än senast när stormatchen på stadion spelas i repris?

Från 2019
Uppdaterad 15.12.2019 16:46.
Programmet är inte längre tillgängligt
Ishockey, EHT: RUS-FIN, del 2 (svenskt referat) - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Det fenomenala finländska hockeyåret 2019 avslutas för herrlandslagets del med en stadionmatch inför storpublik i S:t Petersburg. När jippot ordnades för första gången i fjol körde Ryssland över Lejonen. Nu ska Jukka Jalonens lag ha bättre chans att bjuda upp till kamp.

Ryssland–Finland

Sista matchen i den ryska EHT-turneringen, fotbollsstadion i S:t Petersburg, nedsläpp klockan 15.00.

Matchen sänds i TV1 och på Arenan med Christoffer Herberts som kommentator på svenska.

Ni har säkert redan datumet 17 juni 2020 inringat i era kalendrar. Då möts Rysslands och Finlands fotbollslandslag i herrarnas EM-slutspel på S:t Petersburgs ståtliga nya stadion.

Men redan i dag ställs ländernas herrishockeylandslag mot varann på samma arena.

Fjolårets hockeyexperiment blev så lyckat att det ryska förbundet valde att köra med samma koncept en gång till.

För ett år sedan fanns 71 381 åskådare på plats under ett lyckat jippo. Isen höll, publiken på plats var nöjd och tv-produkten var fungerande. Det enda som saknades då var spänningen.

Bättre upp i år? Här fem frågor inför dagens stadionrepris.

1. Är Lejonen mentalt bättre rustade än i fjol?

Att spela borta mot Ryssland inför en publik på över 70 000 är speciellt, och för ett år sedan var ett orutinerat finländskt lag mentalt inte redo för den sporrande uppgiften.

De ryska spelarna hade däremot lyckats tända till på rätt sätt och det blev aldrig någon kamp om poängen. Hemmalaget ledde med 4–0 redan efter halva matchen. Slutresultatet skrevs 5–0 till Ryssland och det är faktiskt sällan under de senaste decennierna som ett Lejonlag blivit så utspelat som på arenan i S:t Petersburg.

Finland släpper in mål mot Ryssland.
Bildtext För ett år sedan var Finland chanslöst i S:t Petersburg.
Bild: All Over Press

Årets finländska lag i den ryska EHT-turneringen är lika orutinerat som fjolårets, men åtminstone lagledningen har lärt sig av utskåpningen i december i fjol. Spelartruppen imponerade också i 5–1-segern mot Sverige i går och då Ryssland i veckan sett svajigt ut finns alla chanser att få en siffermässigt roligare stadionmatch på andra försöket.

2. Har Ryssland vad som krävs för att höja sig?

Rysslands EHT-höst är en massiv besvikelse, på fem matcher har det ryska laget inte tagit en enda trepoängare. I Helsingforsturneringen förra månaden hade Ryssland ett ungt experimentlag på benen, men i veckan finns det inget sånt att skylla på.

Ryssland har en så namnstark trupp i hemmaturneringen att två poäng av sex möjliga hittills är en liten flopp. Laget som i torsdags förlorade med 3–4 mot Sverige och i går slog Tjeckien med 4–3 efter straffar består av tolv tidigare VM-spelare, tio spelare med erfarenhet från NHL och åtta spelare som var med och vann OS-guld 2018.

Laget är på pappret bäst av veckans fyra EHT-trupper, men på isen hackar spelet betänkligt. Frågan är om nya ifrågasatta förbundskaptenen Aleksej Kudasjov kan ändra på den saken redan till stadionmatchen.

3. Fungerar Finlands powerplay på nytt?

Spelet med en man mer på isen är huvudorsaken till att Finland i veckan har tagit fyra poäng av sex möjliga och toppar EHT-turneringens tabell inför slutomgången.

Mot Sverige kom tre av de finländska målen som en följd av numerära överlägen och att det blev ens en poäng mot Tjeckien i torsdags berodde på en sen kvittering i spel med sex mot fem.

Lejonen jublar efter mål mot Sverige.
Bildtext Finland fick till det mot Sverige.
Bild: AFP / Lehtikuva

Ett fungerande powerplay kan bära långt också i dag, speciellt som specialsituationerna varit en rysk svaghet hittills i turneringen.

4. Fortsätter Juho Lammikko att glänsa?

Jukka Jalonen valde att mot Sverige ställa över de tre anfallarna i den här truppen som i våras blev världsmästare med Lejonen: Juho Lammikko, Veli-Matti Savinainen och Jere Sallinen. I dag är trion med igen, fräsch och spelsugen.

Framför allt Lammikko blir högintressant att följa. Centern var utmärkt i sin roll som slitvarg i guldlaget i maj. I höst har han tagit stora steg framåt i offensiven och varit en effektiv poängplockare i Kärpät.

Också i landslaget har Lammikko fått fart på målskyttet, med mål i bägge turneringarna. En formstark finländare som Ryssland får se upp med.

5. Vad hittar Frans Tuohimaa på i dag?

Det har varit en speciell vecka för HIFK:s målvakt. Ännu i onsdags hade Tuohimaa inte alls tänkt sig att spela i landslaget i helgen. Men då KHL-keepern Juho Olkinuora skadade sig på Lejonens träning blixtinkallades Tuohimaa till laget dagen innan turneringsstarten.

Mot Sverige i går fick han 28 år gammal göra sin A-landslagsdebut – och blev målskytt och en internationell hockeysensation. Hur toppar man egentligen det? Tränarteamet med Jukka Jalonen i spetsen låter i alla fall Tuohimaa fortsätta mellan stolparna.

Petteri Lindbohm gratulerar Frans Tuohimaa.
Bildtext Petteri Lindbohm och Frans Tuohimaa hade det roligt mot Sverige.
Bild: AFP / Lehtikuva

Lejonens laguppställning

Målvakt: 35 Frans Tuohimaa (31 Eetu Laurikainen)

Första femman:
23 Julius Nättinen - 15 Miro Aaltonen - 39 Jesse Puljujärvi
55 Miika Koivisto - 28 Mikko Niemelä

Andra femman:
19 Veli-Matti Savinainen - 91 Juho Lammikko - 81 Jukka Peltola
40 Petteri Lindbohm - 13 Valtteri Kemiläinen

Tredje femman:
21 Henri Ikonen - 24 Hannes Björninen - 25 Jere Karjalainen
42 Ilari Melart - 2 Ville Pokka

Fjärde femman:
10 Eemeli Suomi - 7 Otto Paajanen - 76 Jere Sallinen
6 Niklas Friman - 36 Elmeri Eronen

(Trettonde forward: 38 Valtteri Puustinen)

Petrus Palmu, Miska Siitonen, Tarmo Reunanen och Mikael Seppälä är inte ombytta i dag.

Diskussion om artikeln