Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Skogsbränder fortsätter att rasa i Australien - elden sprids från trädtopp till trädtopp - se video

Från 2019
Uppdaterad 15.12.2019 14:11.
Skogsbränderna fortsätter att rasa i New South Wales i Australien - Spela upp på Arenan

Bränder fortsätter att förstöra hem och egendomar i Australien. Australiska rundradiobolaget ABC rapporterar om brändernas enorma framfart både i östra och västra Australien.

På östkusten i New South Wales har flera egendomar förstörts och i de västra delarna av kontinenten kämpar 400 brandmän nu för femte dagen i rad mot bränder som rasar norr om Perth.

Där brinner 11 000 hektar mark och läget kommer att förvärras de närmaste dagarna, befarar myndigheterna. Den rådande värmeböljan ökar samtidigt risken för nya bränder.

Fyra människor har omkommit i bränderna sedan november, en miljon hektar mark har brunnit ner och över 400 hem har förstörts.

Klimatförändring?

Bränderna har fått många att kräva den australiensiska regeringen på åtgärder för att bekämpa klimatförändringen.

Australiens premiärminister Scott Morrison har förnekat att de senaste årens rekordheta och torra somrar är kopplade till klimatförändringen och har tidigare förnekat att klimatförändringen överhuvudtaget sker.

Enligt landets meteorologiska myndigheter förutspås sommarmånaderna bli ännu hetare än fjolårets, då värmerekord slogs i nästan alla regioner i landet.

Diskussion om artikeln