Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Miljöorganisationerna: FN:s klimatmöte slutade i en katastrof

Från 2019
FN:s klimatmöte
Bildtext Också Chiles ordförandeskap kritiserades
Bild: EPA

Miljöorganisationerna säger att FN:s klimatmöte i Madrid blev en katastrof. De riktigt stora förorenarländerna struntade blankt i medborgarnas oro för klimatet, säger tolv miljöorganisationer i ett gemensamt uttalande - bland dem WWF Finland, Finlands Naturskyddsförbund och Greenpeace.

Man hade väntat sig att klimatmötet i Madrid skulle sätta fart på ansträngningarna att minska utsläppen - men så gick det inte, säger organisationerna. Många länder bryr sig inte alls om medborgarnas nödrop och klimatvetenskapens tydliga budskap.

- De länder som smutsar ner mest kan inte fortsätta på sin nonchalanta linje eftersom klimatförändringen hotar människornas livsmiljö i alla delar av världen. Särskilt Australien, Brasilien, Indien, Kina, Saudiarabien, Ryssland och USA koncentrerade sig mest på att bromsa alla beslut som skulle gagna klimatet, säger WWF:s klimatexpert Mia Rauhanen.

I uttalandet kritiseras också ordförandelandet Chiles oförmåga att leda mötet.

Mötesdeltagarna kunde inte heller enas om den sista öppna frågan i Parisavtalet - den om transparens i rapporteringen, konstaterar miljöorganisationerna. Men bättre så här än att länderna hade enats om ett dåligt avtal, som senare hade varit svårt att riva upp.

Nu krävs mer klimataktivitet än någonsin, heter det i uttalandet.

Medborgarna måste kräva av sina beslutsfattare, av företag och investererare att de avstår från fossila bränslen och börjar skydda miljöns mångfald. Finland har nu en chans att visa att det finns lösningar om bara viljan finns, säger organisationerna.

FN:s klimatmöte avslutades på söndag eftermiddag.

Diskussion om artikeln