Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Civilbefolkningen terroriseras av jihadister och Turkiet flyttar in nya bosättare – oron för etnisk rensning i Syriens kurdområden ökar

Från 2019
Uppdaterad 16.12.2019 05:59.
Sörjande kurdiska kvinnor under begravningen av tonårig som dödats i turkiska bombningar
Bildtext Trots vapenvilan fortsätter våldet i kurdområdet i norra Syrien.
Bild: AFP / Lehtikuva

Turkiet har börjat flytta syriska flyktingar till nyligen ockuperade områden i norra Syrien. Samtidigt terroriseras civilbefolkningen i området av Turkiets jihadiststyrkor.

Observatörer oroar sig för att Turkiet och dess syriska allierade planerar en etnisk rensning av gränszonen genom att driva ut kurder och andra folkgrupper från gränsområdet för att sedan ersätta dem med araber.

En karta som visar två städer i Syrien
Bildtext Turkiet har ockuperat ett kring 120 kilometer brett område mellan städerna Tal Abyad och Ras al-Ain.
Bild: Google

Enligt en läckt rapport från det amerikanska utrikesministeriet råder det ingen tvivel om att Erdogan vill fördriva kurderna från gränsområdet.

– Turkiets militära operation i norra Syrien, med avlönade jihadiststyrkor som spjutspets, representerar ett försök till etnisk rensning genom en omfattande militär invasion mot de kurdiska områdena längs gränsen och flera välrapporterade, skräckinjagande övergrepp som jihadiststyrkorna genomfört, skriver den amerikanska diplomaten William V Roebuck.

Roebuck konstaterar också i rapporten att enheter som tidigare varit allierade med al-Qaida och IS numera strider på Turkiets sida mot kurderna.

Jihadistfamiljer flyttar in

Flera bilkolonner med flyktingar har setts köra över gränsen vid städerna Tal Abyad och Ras al-Ain. De som nu flyttas in i de ockuperade områdena är familjemedlemmar till de milismän som strider för Turkiet.

SNA-soldater hurrar då de kör in i gränsstaden Tal abyad
Bildtext Familjemedlemmar till Turkiets syriska allierade har nu börjat flytta in på det ockuperade området
Bild: EPA-EFE/SEDAT SUNA

Gränsövergången mellan Turkiet och Tal Abyad öppnades den 26 november för att ge väg för flyktingarna.

Den senaste gången som gränsen var öppen var då Tal Abyad fortfarande kontrollerades av terrorsekten IS. Turkiet stängde gränsposteringen då kurdiska styrkor drev bort IS från staden.

Miljoner ska flyttas

Flyttningarna är det första tecknet på att Turkiets president Tayyip Erdogan börjat verkställa sin plan att bosätta en till två miljoner syriska flyktingar i gränszonen.

Merparten av de flyktingarna kommer från andra delar av Syrien och det är oklart hur många av dem som frivilligt skulle flytta till konfliktområdet.

Turkiet invaderade delar av nordöstra Syrien i höstas och tvingade de kurd-dominerade SDF-styrkorna att retirera från gränsområdet. Samtidigt drevs tiotusentals civila på flykt.

Turkiet terrorstämplar kurdstyrkor

Turkiet ser den kurdiska styrkan YPG – som utgör merparten av SDF – som en terroristorganisation med nära kopplingar till den turkiska separatistgerillan PKK.

En kvinnlig kurdisk soldat vaktar en begravning i Qamishli
Bildtext En kvinnlig kurdisk soldat vaktar en begravning i Qamishli.
Bild: AFP / Lehtikuva

Samtidigt var det YPG som bar huvudbördan i kriget mot IS i Syrien. Över 10 000 kurdiska soldater stupade i kampen mot terrorsekten.

Den turkiska offensiven mot det kurdiska självstyret Rojava i nordöstra Syrien har stannat av efter att Ryssland och Turkiet ingick ett avtal om ett vapenstillestånd i området, men våldet i de ockuperade områdena fortsätter.

Flera källor rapporterar att kurdiska civila som försökt återvända till sina hem har angripits av jihadiststyrkan SNA, som strider på Turkiets sida. Civila har dödats då de beskjutits vägspärrar i de ockuperade områdena.

Omfattande terror

Den av Turkiet utrustade och utbildade SNA-styrkan har också begått en rad andra förbrytelser mot civilbefolkningen i den ockuperade zonen.

Människorättsorganisationen Human Rights Watch rapporterar om summariska avrättningar och försvinnanden.

Soldater har plundrat och förstört kurdiska hem i det som Turkiet kallar trygga zoner. SNA:s soldater har också beslagtagit hus för att själva bosätta sig i dem.

Sörjande bär på kistan med en kristen milisman som dödats i strider mot jihadister i nordöstra Syrien.
Bildtext Turkiets jihadiststyrkor har flera gånger försökt inta de kristna byarna kring orten Tal Tamr.
Bild: AFP / Lehtikuva

Jihadisterna har också angripit kristna byar i gränsområdet.

– I motsats till Turkiets förklaring att militäroperationen kommer att skapa trygga zoner, så har de styrkor som Turkiet gett i uppgift att administrera området begått övergrepp mot civila och diskriminerat mot befolkningen på etniska grunder, sa HRW:s Mellanösternchef Sarah Leah Whitson.

SNA försäkrar att läget i det ockuperade området är på väg att återgå till det normala. Enligt FN har 120 000 av 200 000 flyktingar redan återvänt hem, men rapporter från andra källor talar om betydligt lägre siffror.

Men FN:s möjlighet att följa med läget försvåras av internationella hjälporganisationer tvingades fly undan den turkiska offensiven.

al-Qaida och IS

Merparten av den turkiska invasionsstyrkan utgörs inte av turkiska soldater utan av milisen Syriens nationella armé (SNA).

SNA består av tidigare syriska milisstyrkor från bland annat rebellenklaven Idlib. Styrkan är en brokig och ofta odisciplinerad skara.

En betydande del av SNA är jihadister som tidigare stridit för bland annat Hayat Tahrir al-Sham (tidigare al-Nusra). Organisationen var tidigare allierad med terrornätverket al-Qaida.

Men en del SNA-soldater är ännu mer radikala än det.

När Frankrikes president Emmanuel Macron nyligen under Natos toppmöte anklagade Turkiet för att ha en ambivalent inställning till terrorsekten IS hänvisade han sannolikt till att tidigare IS-krigare nu strider för SNA.

Kurderna har identifierat och namngett 70 tidigare IS-medlemmar som numera är del av SNA och bosatta i den så kallade trygga zonen.

Videosnuttar som SNA-krigare lagt ut från konfliktzonen är i stort sett identiska med IS slagfältspropaganda.

En videosnutt visar hur SNA-soldater avrättar kurdiska soldater och civila vid en väg. På en annan står en jihadist på liket av en kurdisk soldat och skriker ut en blandning av hotelser och trosbekännelser.

Andra visar hur skräckslagna fångar släpas bort till ett ovisst öde.

Källor: AFP, BBC, Guardian, Foreign Policy, Human Rights Watch, Independent

Diskussion om artikeln