Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Pär Stenbäck efterlyser ledarskap av regeringen: "Om regeringen inte lyckas kan den politiska kartan ritas om mycket fort"

Från 2019
Uppdaterad 16.12.2019 06:53.
Pär Stenbäck
Bildtext Pär Stenbäck i sitt hem i Esbo.

Pär Stenbäck önskar att Sanna Marins (SDP) regering skulle visa politiskt ledarskap i sitt första svåra beslut: hur situationen med de finländska barnen och kvinnorna på al-Hol-lägret ska lösas.

Jag träffar den före detta utrikesministern en mörk decembereftermiddag för att diskutera det rådande politiska läget. Stenbäck har både ett internationellt och analytiskt perspektiv på en samtid som verkar stå i gungning.

– Det är allt svårare att regera i Finland och internationellt eftersom polariseringen i värdefrågor ökar. Och nu verkar al-Hol ha blivit en värdefråga. Ska man ställa mänskliga rättigheter eller interna säkerhetsbehov först? Jag tycker synd om regeringen. Det kräver mycket skicklighet av den unga statsministern för att nå ett enhälligt beslut.

Samtidigt menar Stenbäck att det är mycket viktigt för regeringens överlevnad att partierna finner konsensus. Om de inte förmår göra det är det Sannfinländarna som plockar poängen. Och om regeringen inte klarar biffen kan det politiska läget bli instabilt.

– Om regeringen inte lyckas kan den politiska kartan ritas om mycket fort och då kommer det blir svårt att bilda regering.

En kvinna i niqab med ett barn i famnen promenerar med vita tält i bakgrunden.
Bildtext Det finns veterligen elva finländska kvinnor och omkring trettio barn i al-Hol-lägret i Syrien. Vad man borde göra åt situationen finns det ännu ingen politisk konsensus om inom regeringen.
Bild: AFP / Lehtikuva

Förståelse för Haavisto

Hemma hos sig har den aktiva samhällsdebattören en imponerande boksamling som innefattar allt från historia och politik till skönlitteratur.

Det är säkert många som håller med honom när han säger att politikerna borde försöka ta sig an ett intellektuellt ledarskap och inte låta opinionen på sociala medier styra.

– Politikerna borde leda mera och inte bara följa med strömmen, säger Stenbäck.

Här och där i hemmet syns också föremål som vittnar om en internationell karriär: en jordglob lyser upp vardagsrumsbordet och vid trappan ner till bottenvåningen står en samovar som hittat hit från Ryssland under Sovjetunionens tid.

Mycket har ändrat under decennierna, men samtidigt ändrar knappast politikens lagbundenheter alltför drastiskt genom tid och rum.

Jag frågar Stenbäck hur han som tidigare utrikesminister ser på uppståndelsen kring utrikesminister Pekka Haavistos (Gröna) agerande i al-Hol-frågan. Är det till exempel vanligt att tjänstemännen går mot ministern, vilket skett i det aktuella fallet?

– Vi har en tradition i Finland av att tjänstemännen är lojala med sin minister. Det verkar som om Haavisto haft en situation där regeringskollegorna inte har velat se realiteterna i ansiktet och önskat att han finner en fantastisk formel som skulle lösa frågan utan att de kontroversiella värdeaspekterna kommer upp till ytan. Det har han inte kunnat göra och nu måste regeringen ta ställning.

Stenbäck betonar alltså att det handlar om ett politiskt beslut.

– Det viktiga är inte tjänstemännen. Haavisto verkar ha juridiken på sin sida och ministern har omfattande befogenheter gällande hur arbetet ska arrangeras. Men det viktiga för demokratin är att regeringen fattar ett beslut som den sedan backar upp. Jag tror inte finländarna, inte heller de konservativa, går ut på gatorna vad än regeringen fattar för beslut.

Pekka Haavisto står med armarna i kors.
Bildtext Enligt utrikesminister Pekka Haavisto ska frågan om finländarna i al-Hol bedömas från fall till fall. Haavisto anser att den här bedömningen görs bäst på tjänstemannanivå.
Bild: Lehtikuva

Handgemäng med Väyrynen?

Det är inte första gången som partierna som valde regera efter förra årets riksdagsval har svårigheter. Men politiska konflikter är inte något nytt. I Stenbäcks bokhylla finns före detta centerordförande Paavo Väyrynens bok On muutoksen aika. Den har Stenbäck fått av Väyrynen.

Jag frågar om sanningshalten i historien som förtäljer att Stenbäck på sjuttiotalet skulle ha givit Väyrynen en smocka.

– Ja det var en skröna från sjuttiotalet som jag delvis har hållit levande, säger Stenbäck med ett snett leende.

– Och Paavo också, han påstod att han fick näsblod. Kvällstidningarna skrev om det och fick det att låta så, hur det nu sen gick till. På ett personligt plan är vi ju vänner trots att vi politiskt gått så olika vägar. Jag träffade honom i fredags.

Om man befinner sig i en grop är det ingen vits att fortsätta gräva

Nu verkar det som om det är speciellt Centern som har svårt med att motivera sin regeringsmedverkan till väljarna. Men för att få regeringssamarbetet att fungera måste man kompromissa, annars faller korthuset, menar Stenbäck.

– Varje gång man kommer till ett vägskäl måste man tänka på alternativen och finna kompromisser. I regeringar med en bred skala åsikter är det nödvändigt.

Att gunga på båten är då ingen lösning.

– Budskapet främst till Centern är att om man befinner sig i en grop så ska man inte fortsätta gräva. Då kanske man inte kommer upp igen.

Stenbäck menar ändå att också De gröna måste ta sig en funderare gällande strategin.

– De gröna vinner på en ökande polarisering. Men det kan vara en mycket kortsiktig vinst om man sedan inte mera har andra att samarbeta med. Det går inte att bilda en regering bara med Vänsterförbundet. Partiet har många goda målsättningar men i ett flerpartisystem behöver man samarbetspartners för att genomföra dem.

När vi önskat varandra god jul och jag går ut i decemberkvällen med en full bandspelare i fickan funderar jag över Stenbäcks övergripande tes om att ett stabilt demokratiskt system är beroende av förmågan att kompromissa.

Det ska mycket till före den här regeringen har kommit så långt att någon form av politisk julfred ska infinna sig.

Diskussion om artikeln