Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Regeringen måste hitta en gemensam linje om finländarna i al-Hol före tisdag – Niinistö: Barnen måste hjälpas

Från 2019
Uppdaterad 15.12.2019 21:50.
Katri Kulmuni omringad av journalister.
Bildtext Enligt Centerns ordförande Katri Kulmuni borde bara de finländska barnen i al-Hol räddas.
Bild: Lehtikuva

Den nya regeringen står inför ett eldprov i början av nästa vecka då partierna innan interpellationsdebatten på tisdag måste hitta en gemensam linje gällande finländarna i al-Hol-lägret i Syrien.

Regeringspartierna har varit oeniga om man kan ta hem också mödrarna till de finländska barn som finns i lägret. Bland andra De gröna och Vänsterförbundet har betonat att man ska bedöma frågan från fall till fall medan Centern har ansett att mödrarna inte ska hämtas tillbaka till Finland.

Frågan har blivit än mer komplicerad av att regeringspartierna också är oeniga om man ska fatta ett politiskt beslut eller om ärendet kan ges över till tjänstemän.

Trycket för att fatta ett politiskt beslut i frågan har vuxit under den senaste veckan. Från oppositionshåll har regeringen anklagats för att fly sitt ansvar och för att gömma sig bakom tjänstemännens ryggar. President Sauli Niinistö har uppmanat regeringen att överväga att fatta ett tydligt politiskt beslut.

På söndagen konstaterade Niinistö i ett uttalande att helhetsbilden är klar: Finland måste hjälpa barnen.

– När det gäller den juridiska förpliktelsen finns det tydligen avvikande åsikter, men den moraliska plikten är uppenbar i vilket fall som helst, skriver Niinistö.

Enligt Niinistö är frågan om mödrarna inte lika tydlig och därför är det viktigt att regeringen fattar ett beslut. Niinistö skriver att regeringen vet om hans egen åsikt och att det räcker. Han betonar att säkerhetsfrågan måste utredas grundligt oavsett vilket lösning man kommer till.

Åsikterna går isär

Åtminstone inom SDP och Centern vill man nu ta ett beslut i frågan. Antti Lindtman, ordförande för SDP:s riksdagsgrupp, sa i torsdags att regeringen borde fatta ett beslut, utan att ta ställning till vilket det här beslutet borde vara.

Paavo Arhinmäki, ordförande för Vänsterförbundets riksdagsgrupp, anser däremot att man inte behöver fatta ett politiskt beslut.

– Ingen regering kan bestämma att vi inte följer Finlands lagstiftning eller att vi strider mot lagen, sa Arhinmäki till Yle.

Anders Adlercreutz, ordförande för SFP:s riksdagsgrupp, skriver i ett blogginlägg att han har svårt att se någon annan lösning än att barnen räddas och att man tar med de mammor som vill komma med.

– Vi har processer enligt vilka vi i extrema fall kan omhänderta barnen. Men också i sådana fall har föräldrarna rätt till att träffa sina barn. Också när det handlar om brottslingar, till och med mördare, ger vår lagstiftning bandet mellan barn och föräldrar stor prioritet, skriver Adlercreutz.

Haavisto: Bedömningen görs bäst på tjänstemannanivå

Under riksdagens frågetimme i torsdags sa utrikesminister Pekka Haavisto att det finns tre alternativ för ett politiskt beslut: att man hämtar alla finländare, att man inte hämtar någon överhuvudtaget, eller att man överväger vem som hämtas.

Enligt Haavisto har man i regeringens aftonskola behandlat en linje om att man överväger vem som hämtas från fall till fall.

– Jag tror att den bedömningen görs bäst på tjänstemannanivå, och inte på politisk nivå, sa Haavisto i riksdagen.

Av regeringspartierna har Centern ställt sig mest negativt till att hämta också barnens mammor till Finland. Enligt partiets ordförande Katri Kulmuni borde man hitta en juridisk motivering till att vid behov separera barnen och mammorna. Enligt Kulmuni borde man inte hjälpa mammorna som frivilligt åkt till IS område att återvända till Finland.

Regeringen kommer att svara på den samlade oppositionens interpellation angående regeringens verksamhet i al-Hol på tisdag.

I interpellationen vill oppositionen framför allt ha svar på ifall de familjer som befinner sig i al-Hol ska återlämnas till Finland, huruvida Haavisto talat sanning och i fall han gjort sig skyldig till tjänstebrott.

Artikeln uppdaterad klockan 21.40 med Sauli Niinistös uttalande.

Källa: STT.

Diskussion om artikeln