Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Estlands inrikesminister preciserar sin kritik mot Finlands statsminister: "Det är inte regeringens åsikt"

Från 2019
SDP:n liikenne- ja viestintäministeri, varapuheenjohtaja Sanna Marin Ylen A-studiossa tiistai-iltana 3. joulukuuta 2019.
Bildtext Sanna Marin svarade indirekt på Helmes uttalande genom att säga att hon är stolt över möjligheterna alla har i Finland.
Bild: Roni Rekomaa / Lehtikuva

Inrikesministern Mart Helme ifrågasatte statsminister Sanna Marins (SDP) kompetens i en radiointervju i söndags. Han konstaterade bland annat att butiksbiträdet har blivit statsminister.

Marin har berättat att hon i sin ungdom arbetat som biträde i ett varuhus.

Helme, som tillhör det högerpopulistiska regeringspartiet Ekre, preciserade senare sina uttalanden. Han underströk att det inte är fråga om regeringens åsikter, utan att han endast representerar sig själv och sitt parti.

– Jag ifrågasätter verkligen inte Finlands och Estlands goda samarbete och vänskap. Vi är broderfolk och ska så förbli. Meningsskiljaktigheter mellan politiker inverkar inte på något sätt på våra varma känslor för finländarna, skriver Helme i ett pressmeddelande.

Bland annat rundradiobolaget ERR samt tidningarna Öhtuleht och Postimees rapporterade om pressmeddelandet.

Marin: "Utan arbetare skulle Finland inte klara sig"

Marin själv har indirekt svarat på Helmes påhopp genom att på Twitter skriva att hon är stolt över Finland, eftersom ett barn från en fattig familj kan utbilda sig och åstadkomma mycket i sitt liv här.

– Man kan gå från butikskassan till statsminister. Utan arbeteare skulle Finland inte klara sig. Jag uppskattar varje arbetstagares, yrkesutövares och företagares arbete högt, skriver hon.

Tidigare utrikesministern: "Det är skamligt"

Estlands premiärminister Jüri Ratas påminde på Facebook om att Finland är en nära allierad och vän till Estland.

– Personligen har jag haft ett mycket gott samarbete med de två senaste statsministrarna i Finland och mina första kontakter med den nya regeringschefen har varit mycket positiva, skrev han på söndag.

Europaparlamentarikern och Estlands tidigare utrikesminister Urmas Paet från Reformpartiet sa å sin sida att Helme allvarligt har skadat relationen till en av Estlands närmaste vänner.

– Det är skamligt att regeringen beter sig så här gentemot Finland. Inrikesministern bör avgå, skrev han på Twitter.

Diskussion om artikeln