Hoppa till huvudinnehåll

Klimat

Allt fler klagomål till NTM-centralerna: Vägarna har blivit sämre under en längre tid, mer pengar utlovas från årsskiftet

Från 2019
Uppdaterad 18.12.2019 09:08.
Gropar på Henriksdalsvägen i Kristinestad.
Bildtext I Österbotten har NTM-centralen slutat lappa vissa vägar.
Bild: Yle/Juho Teir

Gropiga vägar, mjuka vägar eller lersörja? Den blöta hösten har farit hårt fram med både asfalt- och grusvägarna i landet. NTM-centralerna får ta emot allt fler klagomål per telefon. Klimatförändringen är vardag för oss, säger Tuomas Vasama vid Nylands NTM-central.

Läget på våra vägar har blivit sämre under en längre tid.

- Årsskiftet för med sig nya budgetpengar och då kan vi igen göra mer. Nu har vi tvingats sänka hastigheterna på de sämsta vägavsnitten och viktbegränsningar har vi också tagit i bruk, säger Vasama, enhetschef vid underhållsenheten vid Nylands NTM-central.

Tuomas Vasama är enhetschef vid Nylands NTM-central.
Bildtext Tuomas Vasama är enhetschef vid Nylands NTM-central. Läget på våra vägar har blivit sämre under en längre tid, säger han.
Bild: Yle/Anna Savonius

Vi måste ta vädret som det kommer

Tuomas Vasama, NTM-centralen i Nyland.

Vi står i duggregn invid Tusbyleden i Helsingfors och diskuterar höstens väder med tanke på våra vägars skick. Orsaken är det larm, som NTM-centralen i Egentliga Finland kom med för en tid sedan.

Tuomas Vasama bekräftar det usla läget.

- Det är svårt att jämna ut vägarna på grund av de återkommande regnen. Höstarbetet på vägarna kräver torrt väder och de dagarna har varit räknade. Ifall man inte kan jämna ut vägarna, så fryser de i gropigt, dåligt skick och problemet skjuts fram.

Det här skriver NTM-centralen i Egentliga Finland även på sin hemsida och Tuomas Vasama tillägger:

Klimatförändringen märks på vägarna

- Klimatförändringen märks tydligt på våga vägar. Vi har allt svårare att komma ut på vägarna med våra maskiner när de är mjuka och våta, säger Vasama. De torra perioderna är korta.

Därför tvingas man sänka hastigheterna på utsatta vägavsnitt och införa viktbegränsningar. Sådana begränsningar finns på fem vägavsnitt för tillfället.

- Vi måste ta vädret som det kommer, betonar han. När det sedan fryser på är det också besvärligt att göra något åt vägytorna.

De dåliga vägarna blir ju en trafiksäkerhetsfråga, vilket ansvar har myndigheterna för det här?

- Var och en måste ta vägarnas skick i beaktande, säger Vasama, sänk hastigheten, uppmanar han. Den tunga trafiken måste hålla sig till de större vägarna.

Han tillägger att trafiksäkerheten är var och ens ansvar. Hastigheten är avgörande här.

Vasama uppmanar bilister att i akuta fall kontakta Vägtrafikantlinjen. Det går också att ringa de regionala NTM-centralernas kundservice.

- Tröskeln att ringa upp har blivit lägre, mängden samtal till NTM-centralerna har ökat kraftigt, enligt Vasama.

Brist på grus - eller pengar?

Går det bara att skylla på klimatförändringen - eller finns det andra orsaker till vägarnas eländiga skick?

I Egentliga Finland råder det brist på grus och andra vägmaterial, meddelar NTM-centralen. Det finns en begränsad mängd grus att tillgå och gruset räcker för en enda större insats på vägarna under en femårsperiod.

- Nu kan vi inte lappa vägarna i tillräcklig utsträckning, konstaterar centralen i ett pressmeddelande.

I Österbotten har man slutat lappa ställvis

Även i Österbotten har läget varit jobbigt på vägarna i höst.

- En del av de mindre trafikerade vägarna har vittrat sönder. Inte ens lappningar av beläggningen hjälper längre.

NTM-centralen har satt ut vägmärken för att varna om beläggningsskador. Flera hundra kilometer väg är i uselt skick i Österbotten och NTM-centralen i Södra Österbotten ser allvarligt på situationen.

Centralen har också lagt ut en karta på sin webbplats över vägavsnitt man slutar lappa.

Det handlar nog om pengar

Tuomas Vasama, NTM-centralen i Nyland

Enhetschefen vid Nylands NTM-central Tomas Vasama säger att tillgången på grus och andra vägmaterial nog varierar i Finland.

- Sist och slutligen är det nog ändå en fråga om pengar, bedömer han. Politikerna gör det möjligt för oss att hålla vägnätet på en viss nivå. Om pengarna inte räcker till måste vi prioritera om och låta nivån delvis sjunka.

Vasama säger att läget har blivit sämre under många år, riktigt dåligt var det 2017.

- Nästa års budget ser ljusare ut för vägarnas del, fortsätter han. Om budgeten går igenom såsom den nuvarande regeringen har föreslagit, så blir det långsamt bättre under de kommande åren.

Den som upplever att den lokala grusvägen är i hopplöst skick är välkommen med respons.

- Läget är inte omöjligt, säger Tuomas Vasama. Det finns små saker vägmyndigheterna kan göra.

- Det gälller att ha tålamod och vänta på hur penningsituationen utvecklas.

Diskussion om artikeln