Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Var är alla läkare? Nu har också en privat läkarstation och Borgå sjukhus svårt att rekrytera

Från 2019
Man i röd tröja på läkarmottagning
Bildtext Läkare Bernhard Edengren skulle gärna anställa en ny läkare till den privata hälsocentralen som öppnade i somras i Borgå.
Bild: Yle/Helena von Alfthan

På en nystartad privat läkarcentral jobbar Bernhard Edgren ensam. Han har inte lyckats anställa fler läkare. På Borgå sjukhus larmar man om att läkarbrist uppkommit den här hösten.

Mannen som möter mig i receptionen på den nystartade privata hälsocentralen har inte på sig en läkarrock. I stället flaggar han för ishockeylaget HIFK.

Läkare Bernhard Edgren spelade ishockey på 1960-talet.

- Jag har aldrig haft läkarrock så länge jag har varit privatläkare. Jag kommer inte att ha läkarrock på den här mottagningen heller; jag kör med vanliga kläder. Det har en positiv effekt också. Barnpatienter som kommer hit blir inte genast skrämda av vita rockar, säger Edgren.

Personalen på en läkarcentral pratar i receptionen.
Bildtext Läkarcentralen har tillräckligt med annan personal, men en läkare skulle behövas.
Bild: Yle/Helena von Alfthan

Edgren är 72 år gammal och hade bara tänkt jobba tillfälligt som läkare på läkarcentralen han var med om att starta i somras.

Meningen var att anställa en läkare. Hittills har det inte nappat.

- Vi är lite förbryllade över att intresset från läkarkåren till nytänket som vi försöker köra in har varit rätt så svalt. Vi hade tänkt oss att någon åtminstone skulle komma och titta hur vi har det och hur vi tänkt, och vad man får utveckla här på sikt, säger Edgren.

Läkarstationen Nim-Med öppnade i Borgå i somras som ett alternativ till de stora privata vårdjättarna. Tillsvidare tar Bernhard Edgren själv emot patienterna.

- Vi har en tillfällig läkare som hjälper lite, men det är mest jag som står här alla dagar.

Aulan till den nya jouren på Borgå sjukhus.
Bildtext Borgå sjukhus, entrén till den nya jouren. Arkivbild från februari 2019.
Bild: Yle/Mikael Kokkola

Borgå sjukhus har svårt att hitta läkare som specialiserar sig

Läkarbristen syns på allt fler håll i Östnyland. På Borgå sjukhus berättar ledande läkare Kimmo Halonen att läget försämrats plötsligt den här hösten.

Borgå sjukhus har svårt att hitta läkare som specialiserar sig. Just nu är tre platser lediga, och i januari kommer det att finnas fyra lediga platser.

Läkare som specialiserar sig är läkare som ännu inte blivit specialister.

Halonen vet inte varför det är så svårt att hitta läkare som vill specialisera sig inom invärtes medicin, lungsjukdomar och neurologi på Borgå sjukhus.

- Från andra sjukhus hörs också samma sak. Fastän väldigt många läkare utexamineras så finns det på medicinska av någon orsak sidan inte de här som specialiserar sig.

Inom kirurgi och kvinnosjukdomar har Borgå sjukhus inte haft svårt att hitta läkare som specialiserar sig.

Jouringången till Borgå sjukhus.
Bildtext Borgå sjukhus har jourplikt, och läkare måste stå beredda dygnet runt.
Bild: Yle/Mikael Kokkola

Sjukhuset har fyllt en del av behovet med kortvariga vikarier.

- Alltid hittar man inte vikarier, och då måste specialistläkare sköta de uppgifter som hör till läkare som specialiserar sig, säger ledande läkare Kimmo Halonen.

Bristen på läkare har inte påverkat den vård patienterna får. Men läkarbristen belastar personalen på Borgå sjukhus.

Personalen på en läkarcentral poserar i receptionen.
Bildtext Ansvarig laboratorieskötare Carina Gustafsson, läkare Bernhard Edgren, laboratorieskötare Ann Liljestrand och sjukskötare Marina Vuorela.

Tillbaka till den privata hälsocentralen. Intervjun avbryts av att Edgrens telefon ringer. Det är en patient som vill boka tid.

Läkarstationen har gott om patienter men att få en stadigvarande läkare är svårare. På sommaren satt de in arbetsannonser i tidningarna men fick inget svar.

- Kanske tiden var fel. Vi försöker nu hitta någon som skulle vara intresserad andra vägar, säger Bernhard Edgren.

Nu försöker han hitta en läkare med hjälp av djungeltrumman.

Man i röd tröja på läkarmottagning
Bildtext Bernhard Edgren vet inte varför det varit så svårt att rekrytera en läkare. Lönen borde inte vara ett problem.
Bild: Yle/Helena von Alfthan

- Det vi söker är en specialist i allmänmedicin. Det skulle vara lämpligast för oss att hitta en duktig sådan människa, säger Edgren.

Han är alldeles nöjd med att jobba vidare som läkare trots att han nått pensionsålder.

- Antingen sitter man hemma och inte gör någonting eller så gör man något nyttigt. Jag kom till slutsatsen att det kanske ändå är bättre att göra något nyttigt för samhället. Jag har tid att vänta så länge hälsan håller, inte är det något problem.

Diskussion om artikeln