Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

En person skadad då maskerade personer gjorde intrång på kemikalieförråd i Esbo - möjliga gärningsmän gripna i Olympiaterminalen

Från 2019
Uppdaterad 16.12.2019 19:38.
Två polisbilar utanför en grå fabrik. Ena är ett pansarfordon.
Bildtext Polisen efterlyser nu ögonvittnen.
Bild: Lehtikuva

Ett stort polisuppdrag påbörjades på måndag middag vid ett kemikalieförråd i Karamalmen i Esbo. Polisen hade fått larm om maskerade och mörkklädda människor som hade gjort intrång i fabriken.

Polisen utreder ännu vad och vem som ligger bakom intrånget. Inga uppgifter om motiv eller möjligt stöldgods har getts.

Helsingforspolisen meddelade klockan 16.12 på Twitter att flera patruller deltagit i en operation vid Olympiaterminalen i Helsingfors. Senare meddelade de att personer som eventuellt är inblandade i intrånget på kemikaliefabriken gripits i samband med utryckningen.

Polisen misstänker att fem personer anknyter sig till fallet. En person uppges också ha skadats lindrigt i samband med intrånget. Den skadade har fått vård.

Enligt Polisen i västra Nyland hade de misstänkta personerna lämnat fabriken då polisen granskade utrymmet. Det är säkert att röra sig i området men polisen säger att det ännu är lönt att undvika att röra sig i området eftersom undersökningarna ännu pågår.

Poliisiautoja Karapellontiellä Espoossa.
Bildtext Många polispatruller och beväpnade poliser var på plats.
Bild: Petri Kosonen / Yle

Förrådet ägs av Algol Chemicals som är en del av den finska Algol-koncernen som specialiserar sig på industri- och specialkemikalier samt polymerer för industriella produktionsprocesser. Enligt Algols vd Alexander Bargum bröt gärningsmännen sig med våld i företagets förråd.

–Det var många gärningsmän här som försökte få med sig något, men vi vet inte vad och varför. Enligt det vi vet så var de inte efter något som vi har i förrådet, säger Bargum till finska Yle.

Enligt Bargum förvarar man kemikalier och teknisk utrustning för industrin i företagets förråd.

Ungefär tio anställda var på jobb då intrånget gjordes.

–Det var ju en trist situation, eftersom den var både skrämmande och hotfull för personalen. Ingen av våra anställda skadades dock, det var en annan person som fick lindriga skador. Den allmänna osäkerheten förargar mig. Det är en svår situation för personalen och särskilt dem som hamnade mitt i händelserna, konstaterar han.

Polisen fortsätter utredningen och ger ut mer information på tisdag.

Sjöbevakningen meddelade klockan 14.16 på Twitter att de effektiverat övervakningen vid huvudstadsregionens gränsstationer.

Polisen har publicerat bilder på två misstänkta och söker också efter en svart Volkswagen Passat personbil av årsmodell 2010 med registreringsnumret ZX28953. Ögonvittnesuppgifter kan ges åt Polisinrättningen i Västra Nyland på vihjeet.espoo@poliisi.fi eller per telefon 0295 413 031.

Diskussion om artikeln