Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Regeringen sätts på prov på allvar i interpellationsdebatten om al-Hol

Från 2019
Katri Kulmuni omringad av journalister.
Bildtext Centerns partiordförande, finansminister Katri Kulmuni är i nyckelroll på tisdagen.
Bild: Lehtikuva

Efter att regeringen lyckades enas om sina riktlinjer för hur finländarna ska fås hem från al-Hol-lägret är förväntningarna inför interpellationsdebatten i riksdagen mycket varierande.

Hur övertygande regeringen än presenterar sitt svar är kritik att vänta.

Regeringen presenterade på måndagskvällen tio riktlinjer för hur finländarna fås hem från al-Hol.

Det centrala är att hjälpa barnen.

Lagar och avtal ska följas, men någon förpliktelse att hjälpa de vuxna som frivilligt åkt till området finns inte.

Regeringen tvingades kompromissa. Formuleringarna kommer att analyseras noga.

Debatten mellan regeringen och oppositionen kom genast igång. Regeringspolitiker underströk barnens rätt. Oppositionspolitiker kritiserade riktlinjerna för att vara vaga.

President Sauli Niinistö sade i helgen att barnen kan hjälpas, men att hjälpen inte nödvändigtvis ska utsträcka sig till mammorna.

Centern i nyckelroll både nu och i fortsättningen

Oberoende av i vilka ordalag regeringen presenterar det slutgiltiga svaret, och hur enad regeringen till slut är i salen, kommer det att förekomma kritik.

Centerns partiordförande, finansminister Katri Kulmuni tweetade att Finland hjälper barnen och värnar om finländarnas säkerhet.

Ordföranden för Sannfinländarnas riksdagsgrupp Ville Tavio skrev för sin del att Centerns linje tycks ha förlorat i regeringen.

Centern läcker åt alla håll och siffrorna i opinionsundersökningarna är usla. Därför analyseras varje ord som Kulmuni säger under debatten.

Möjliga sprickor i regeringens fasad noteras också omedelbart.

Sanna Marins stora prövning

Många befarar att tisdagens debatt kan bli en uppvisning i hur politiker talar förbi varandra.

Debattklimatet i riksdagen har inte precis varit på väg mot det bättre, och al-Hol verkar dela åsikterna i samhället som få andra frågor.

Interpellationen är en stor utmaning för statsminister Sanna Marin (SDP). Marin var under måndagens debatt om regeringsprogrammet klar och redig. Kontrasten till föregångaren Antti Rinne var stor.

Utrikesminister Pekka Haavisto (De gröna) utmanas också han på allvar. Haavisto är den minister som haft frågan på sitt bord.

Interpellationsdebatten börjar klockan 14 på tisdag.

Formellt är rubriken "interpellation om att ta hem finska medborgare eller Isis-familjer med ursprung i Finland från lägret al-Hol och om det korrekta förfarandet".

Riksdagen röstar om regeringens förtroende på onsdag.

Diskussion om artikeln