Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

5G-nätverken i Finland har blivit dubbelt så snabba – Ryssland gick med på att ge viktiga frekvenser

Från 2019
Bild av 5G-logo vid teknologimässan  MWC 2019 i Barcelona i februari 2019.
Bildtext Bild av 5G-logo vid teknologimässan MWC 2019 i Barcelona i februari 2019.
Bild: /All Over Press

Men de snabbare nätverken är tills vidare bara en preliminär överenskommelse.

I Finland har den femte generationens mobilnätverk (5G) hittills varit bara ungefär hälften så snabba som de kunde vara.

Det beror på att en del av de nödvändiga frekvenserna har varit reserverade för satellitmottagning i Ryssland, enligt internationella avtal. Det berättade Svenska Yle för ett år sedan.

Situationen har drabbat finländska 5G-användare hos Elisa och Telia. Det är de enda operatörer som hittills har erbjudit kommersiella 5G-abonnemang i Finland.

Men i långdragna förhandlingar med Ryssland har Transport- och kommunikationsverket Traficom kommit till en preliminär överenskommelse om hurdan användning som är acceptabel på det aktuella frekvensområdet 3600 – 3800 megahertz.

– Vi har diskuterat och kommit överens om att det här är det som vi båda siktar på, men vi har inte ännu fått det slutliga avtalet färdigt, säger specialrådgivare Tom Wikström.

Tom Wikström
Bildtext Tom Wikström på Traficom.
Bild: Yle/Niklas Fagerström

Överenskommelsen – ett skriftligt protokoll från ett möte mellan länderna – har möjliggjort för statsrådet och Traficom att ge finländska operatörer rätt att använda 5G-frekvenserna fullt ut på tiotals orter i Finland fram till slutet av nästa år; minst 60 kilometer från den ryska gränsen.

Förändringen trädde i kraft tidigare den här månaden.

– Principiellt kan man tänka att konsumenterna får dubbel hastighet jämfört med vad de har haft hittills, säger Wikström.

På operatören DNA som är på väg att öppna sitt första kommersiella 5G-nätverk den här månaden är man glad över situationen.

– Då får vi också den här fulla 5G-kapaciteten i bruk. Kunderna får faktiskt den wow-effekten som 5G kommer att erbjuda, säger den tekniska direktören Tommy Olenius.

Också Elisa och Telia uppdaterade nyligen sina 5G-nätverk så att de nu drar nytta av det frekvensområde som Ryssland tidigare hade ensamrätt på.

I 5G-nätverken kan man i dagens läge räkna med en typisk hastighet på flera hundra megabit per sekund. Det är ungefär tio gånger snabbare än i 4G-nätverken.

Den femte generationens mobilnätverk har på de nuvarande frekvenserna en teoretisk maxhastighet på ungefär 1 000 megabit per sekund.

Ryssland kan ångra sitt beslut

Men om vårt östra grannland upplever att den finländska 5G-användningen stör, så kan operatörerna tvingas sluta använda tilläggsfrekvenserna. Då skulle hastigheterna halveras igen.

– Om det av någon orsak skulle komma ett beslut om att vi inte kan använda det här hela bandet så då kan vi helt enkelt stänga av hälften av frekvenserna. Vi kan göra det centralt från vårt nätverks kontrollrum, säger Olenius.

Porträtt på Tommy Olenius.
Bildtext Tommy Olenius är teknisk direktör på DNA.
Bild: Yle/Niklas Fagerström

Han tillägger ändå att avståndet på 60 kilometer tekniskt sett är tillräckligt stort för att inte störa Ryssland.

Myndigheten Traficom har ändå en ambition om att nå ett mer permanent frekvensavtal med Ryssland senast på sommaren 2020, så att finländska operatörer också på längre sikt skulle ha rätt att använda 5G-nätverken fullt ut.

Förhoppningen är också att det ska bli möjligt med sådana här nätverk nära den ryska gränsen.

Förhandlingarna om 5G-frekvenserna har hittills varit knepiga, tillägger Tom Wikström på Transport- och kommunikationsverket Traficom.

Att Ryssland ens godkände mötesprotokollet, som den nuvarande tillfälliga överenskommelsen bygger på, tog flera månader.

– Problemet med Ryssland är ofta det att landet har andra intressen än vad EU-länderna har. I EU harmoniserar vi frekvensanvändningen så långt som möjligt, men när vi är ett gränsland mellan EU och ett annat land så är det ofta problematiskt att komma överens i sådana här frågor, kommenterar Wikström.

5G får större täckningsområde

Samtidigt håller operatörerna på att bygga ut 5G i rask takt.

Bara DNA siktar på att bygga ytterligare 1 000 basstationer per år, här i Finland.

Existerande basstationer kan användas men dessutom behövs det också nya eftersom 5G har sämre räckvidd än 4G.

– Det kommer att ta några år innan vi har täckt hela landet men om vi jämför med de tidigare teknologierna 3G och 4G så kommer 5G att kunna byggas ut betydligt snabbare, säger Olenius.

För tillfället finns det bara 5G-nätverk på begränsade områden på ett fåtal orter i vårt land – till exempel i Helsingfors, Åbo, Vasa och Tammerfors.

Till att börja med är det främst städers centrum samt vissa småhusområden som förses med 5G.

5G-nätverken i Finland har blivit dubbelt så snabba

3:01

Diskussion om artikeln