Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Nya siffror visar att Finlands skogar motverkar klimatförändringen mindre än man trott

Från 2019
Gallring intill Maxmo dansbana.
Bildtext Skogens fömåga att binda till sig växthusgaser beaktas bland annat när man slår fast hur mycket skog som kan avverkas.
Bild: Yle/Joni Kyheröinen

Det finns nya siffror om hur mycket växthusgaser Finland skogar kan binda till sig. Enligt uppgifterna är skogens betydelse som kolsänka mindre än man trodde för ett år sedan.

I slutet av år 2018 bedömde Naturresursinstitutet Luke att Finlands skogar binder till sig växthusgaser motsvarande 27,88 miljoner ton koldioxid. Räknar man med det som binds i skogsindustrins träprodukter är siffran 34,77 miljoner ton.

Nu bedömer Luke att kolsänkan är betydligt mindre.

Enligt siffror bekräftade nu i december 2019 binder skogen växthusgaser motsvarande 21,16 miljoner ton koldioxid och 27,64 miljoner ton om man räknar med träprodukterna.

Siffrorna har betydelse för klimatpolitiken. De används bland annat av EU-kommissionen när den jämför hur stora medlemsländernas utsläpp av växthusgaser kommer att vara.

Termen kolsänka innebär i det här fallet att skogens träd tar upp koldioxid ur luften för att använda kolet som beståndsdel när de växer till sig. Bundet till träden påverkar kolet inte växthuseffekten.