Hoppa till huvudinnehåll

X3M

De här är årtiondets 10 bästa tv-serier

Från 2019
Bilder på huvudpersonerna i tv-serierna Fleabag, Game of Thrones, Breaking Bad, The Crown och Handmaids Tale.
Bildtext Vilken tv-serie tror du vi kommer att minnas bäst från det senaste årtiondet?
Bild: Sophie Mutevelian / Netflix, Yle/BBC, High Bridge Entertainment, Avalon.red. All rights reserved./All Over Press, George Kraychyk/Hulu

Det här har varit tv-serienördens jubileumsårtionde. Aldrig har det gjorts så bra tv-serier som nu. Håller du med om vår topp tio?

Äntligen har tv-serie slutat vara ett skällsord. Stora filmstjärnor satsar också på tv-serier och Hollywood har insett att många berättelser gör sig bättre i serieform än som film där tidsbegränsningen är större.

Jag har aldrig tittat så mycket på tv som de senaste åren. För den som älskar tv-serier har det snarare varit ett problem att det inte funnits tillräckligt med tid för att hinna med allt.

För att inte tala om att välja vad som lönar sig att sätta sin tid på.

Att bara välja de tio bästa serierna är hopplöst svårt, men här kommer ett försök.

10. The Americans

Karaktärerna Philip och Elizabeth Jennings från serien The Americans står i sitt kök och ser mot varandra.
Bildtext Matthew Rhys och Keri Russell spelar spionerna Philip och Elizabeth Jennings. Skådespelarna blev kära i varandra under inspelningarna och är idag gifta i det civila också.
Bild: /All Over Press

Visste du att det bodde hundratals ryska spioner odokumenterade i USA under kalla kriget där de infiltrerade sig som vanliga amerikanska invånare? Det här är vad The Americans handlar om.

Jag trodde länge att serien var en billig och dålig gjord amerikansk dramaserie som främst var ute efter att sprida en subjektiv syn på kalla kriget. Men när jag började följa med serien var den så mycket mera.

Serien fokuserar på individerna bakom politiken - hur det påverkar en människa psykologiskt att leva ett dubbelliv och vad vi väljer att göra och varför.

Vilka gärningar kan vi förlåta för att det är för "the greater good”? Vilka följder har det för enskilda människor?

Vi får lära känna oskyldiga offer för världspolitik. Det är inte så tydligt heller vem som är den stora fienden i det hela, snarare hur alla inblandade är människor.

Den här serien förtjänade ganska sent uppmärksamhet och beröm. Mot slutet av seriens sex säsonger hade den uppnått närapå kultstatus i USA.

9. Succession

Sonen Kendall Roy och pappa Logan Roy i serien Succession grälar på kontoret.
Bildtext Första säsongen av Succession fokuserar mest på förhållandet mellan nästäldsta sonen Kendall Roy och pappa Logan Roy.
Bild: /All Over Press

Hur mycket påverkas vi av familjedynamik? Det är den röda tråden i Succession som följer en rik vit familj som styr ett medieimperium i USA och som lär ska ha inspirerats av Rupert Murdochs familj.

Jag och en vän debatterade serien här om dagen. Hon hade sett ett avsnitt och avfärdat den som ännu en serie som handlar om rika vita människor, ett ämne som hon är trött på att se avhandlas i tv.

Den här serien kan vara en vattendelare, men för mig är den en närstudie i hur familjerelationer både påverkar och kan vara förödande.

För att inte tala om hur makt och pengar tar fram det värsta hos människor.

Framför allt imponeras jag av hur välskriven serien är. I stället för att chockera med vändningar bara för att chockera så följer berättelsen en logisk kurva som ändå lyckas överraska.

Manuset är med all orsak prisbelönat och skådespelarinsatserna är också lysande.

8. Mindhunter

FBI-agenten Holden Ford i serien Mindhunter intervjuar en dömd mördare i fängelset.
Bildtext Huvudpersonen Holden Ford är baserad på FBI-agenten John Douglas. Intervjuerna som görs med mördarna i serien är så gott som ord för ord baserade på riktiga intervjuer med mördarna.
Bild: /All Over Press

Hur känns det att mörda en annan människa?

Om den här frågan gör dig obehaglig till mods så kanske den här serien inte är för dig.

Ännu en serie som är baserad på verkliga händelser följer två FBI-agenter och en psykolog som tillsammans var de första att utveckla en profil för seriemördare.

De intervjuade dömda seriemördare för att försöka förstå gärningsmännen och på så sätt bättre kunna få fast aktiva seriemördare.

I den här serien möter vi versioner av Charles Manson, BTK-mördaren och Son of Sam för att nämna några. Alla är kända brottslingar i USA och i serien får vi en bättre bild av USA:s blodiga historia.

Vad den här serien lyckats med är att igen göra alla karaktärer mänskliga. Dialogen är fängslande, obehaglig och intressant.

Stämningen är mörk men inte en enda droppe blod visas. Brotten får aldrig för mycket plats utan fokus ligger på psyket: varför valde de här männen att göra brotten? Känner de ånger?

7. The Leftovers

The Leftovers
Bildtext The Leftovers är baserad på en roman av Tom Perrotta som också varit med och gjort tv-serien.
Bild: HBO

Det här är serien som tv-seriekritikerna älskat det här årtiondet.

Den här serien toppar de flesta amerikanska listor över årtiondets bästa tv-serie. Jag har med den på listan eftersom den är en av årtiondets mest tankeväckande serier.

Den har science fiction-element, kriminaltema och relationsdrama. Det är en av de där serierna som du har ett behov av att prata om efter att du sett den, för mycket är oklart och upp till tittaren att tolka själv.

Vi får följa med ett antal karaktärer som återhämtar sig efter att två procent av jordens befolkning försvunnit spårlöst mitt i allt.

En del människor sörjer sina nära, andra försöker gå vidare medan en del tappat all tro till livet och gått med i olika sekter.

Här luftas frågor som "Vad är meningen med livet?", "Finns det ett liv efter döden?" och "Vart tar vi alla vägen när vi dör?".

Serien är elegant skriven trots att den mot slutet spårar ur enligt en del. Andra tycker att det är årtiondets största tv-epos.

Oavsett så jämför tv-recensenter serien med The Wires kultstatus - en serie som inte fick särskilt mycket uppmärksamhet av publiken i början medan recensenterna älskade den från början till slut.

6. Chernobyl

Stellan Skarsgård och Jared Harris i HBO-serien Chernobyl.
Bildtext Jared Harris och Stellan Skarsgård är huvudpersonerna i Craig Mazins miniserie Chernobyl. Målet var att fastän skådespelarna pratar engelska skulle de inte prata med rysk brytning eller amerikansk accent.
Bild: HBO

Vad var det egentligen som hände under Europas mest katastrofala kärnkraftsolycka?

Det här får du en hårresande inblick i via miniserien Chernobyl.

Jag satt som fastnaglad från början av alla fem avsnitt av den här miniserien in till det bittra slutet.

Få serier är lika imponerande när det kommer till detaljer från hur man skapat scenografin till hur man kompletterat med åratal av research för att försöka få både berättelsen och genomförandet så lika verkligheten som möjligt.

Jag rekommenderar också HBO:s podcast där manusförfattaren Craig Mazin kommenterar varje avsnitt och berättar vad som stämmer på riktigt och vilka kreativa friheter de tagit sig.

5. The Crown

Olivia Colman som spelar drottning Elizabeth sitter i en antik soffa i en vacker salong med två av sina Corgis intill sig.
Bildtext Olivia Colman tar över rollen som Queen Elizabeth II i tredje säsongen. Det här eftersom serien gör hopp i tiden i berättelsen om den brittiska kungafamiljen.
Bild: Sophie Mutevelian / Netflix

Det här årtiondet har flaggat hårt för historiska dramaserier.

Människor ÄLSKAR det.

Vi har haft guldkorn som Downton Abbey (klassdrama i England), Gentleman Jack (om världens första öppet lesbiska feminist), svenska Vår tid är nu och Peaky Blinders (gangsterdrama i London).

Men den bästa och mest aktuella av dem är ändå The Crown.

En kolumnist konstaterade att The Crown framställer den brittiska kungafamiljen på ett sätt som de alla befarat mest: nämligen som mänskliga.

Här får vi insyn bakom kulisserna i livet i Buckingham Palace med alla intriger, skandaler och relationsdramer.

Skådespelarna står för imponerande prestationer och serien får en lätt att förlora en kväll på internet, när du läser om de sanna berättelserna kring händelserna i serien.

4. Fleabag

Fleabag-komedian pää- ja nimihenkilö (Phoebe Waller-Bridge).
Bildtext Fleabag i sitt marsvinsinspirerade kafé med sitt marsvin Henrietta.
Bild: Yle/BBC

Ytterligare en kultserie i egen klass. En brittisk komediserie som inte är rädd för att växla mellan svart humor och pur misär.

Fleabag går igenom en kris. Hon hanterar det mesta med dåliga romantiska relationer eller genom att skämta bort allt som gör ont.

Du kanske känner igen huvudrollsinnehavaren som både skrivit och regisserat serien som hjärnan bakom succén Killing Eve.

Fleabag påminner humormässigt om Killing Eve - det är en mörk, brittisk och överraskande lekfull ton över serien. Speciellt andra säsongen är fängslande på en helt ny nivå.

Den här serien jobbar på ett helt eget sätt där alla karaktärer inte ens namnges och en stor del av dialogen utspelar sig genom kroppsspråk och symbolik.

Här finns mycket att diskutera som inte sägs rakt ut. Jag förutspår att det här är årtiondets största bubblare, som vi ännu kommer att prata om om tio år.

3. Breaking Bad

Jesse Pinkman och Walter White i gula overaller
Bildtext Jesse Pinkman och Walter White är seriens dynamiska duo.
Bild: High Bridge Entertainment

Den här serien hade egentligen premiär år 2008, men eftersom den slog igenom först några år efteråt tar jag mig friheten att inkludera den som en av årtiondets bästa serier.

Breaking Bad känns som en självklar del av den här listan. Ett perfekt manus med en absurd handling där vi följer en kemilärare med cancer som bestämmer sig för att bli knarklangare.

Serien kräver tid av tittaren. Tempot är stundvis långsamt, men serien lovar ändå att den tid den kräver är värd investeringen. Och visst är den det.

Efter Breaking Bad har vi fått se serier som True Detective, en annan serie som kräver koncentration och tid av tittaren innan vi får se action.

Breaking Bad red på den framgångsvåg som Sopranos inledde. Den ger komplicerade män möjlighet att berätta sin djupa berättelse över en längre berättelsebåge.

2. Game of Thrones

Game of Thronesin hahmot neuvottelevat rannalla.
Bildtext Om du lyckats missa historiens största fantasyepos så kan du komma ikapp och se serien OCH lyssna på Game of Thrones-podden som du hittar på Arenan.
Bild: Avalon.red. All rights reserved./All Over Press

Tv-historiens största fantasyepos. Game of Thrones var serien som sålde fantasy som ett koncept för hela världens befolkning och till slut blev världens största tv-serie.

Visserligen kallades den för världens bästa tv-serie vid något tillfälle men slutet lyckades inte övertyga den stora publiken.

Ändå går det inte att bestrida att Game of Thrones satt sitt spår i tv-historien. Succén har fått tv-bolag globalt att jaga efter “nästa Game of Thrones”. Det görs fler fantasyserier än någonsin tidigare.

Speciellt fantasygenren har vunnit på seriens succé. Till exempel har His dark materials producerats med BBC:s största budget någonsin, där merparten av pengarna går till att digitalt återskapa sagofigurer och pratande djur.

Serien baserar sig också på Philip Pullmans böcker som tidigare floppat som filmer, men efter Game of Thrones-succén såg tv-bolagen möjligheten att berätta en fantasyberättelse i serieformat.

Det här är absolut en av årtiondets allra mest minnesvärda och omtalade tv-serier.

1. The Handmaid’s Tale

Handmaid's Tale
Bildtext Elisabeth Moss är den enda skådespelaren som figurerar i varje avsnitt av The Handmaid's Tale.
Bild: George Kraychyk/Hulu

Margaret Atwood kunde inte föreställa sig att boken hon gav ut år 1985 skulle bli ett sådant aktuellt fenomen under 2010-talet.

Fun fact: hon gör själv en cameo i seriens första avsnitt och spelar en av tanterna som örfilar huvudrollsinnehavaren.

Boken är en dystopisk berättelse om hur vår värld i en nära framtid drabbats av barnlöshet och kris.

En populistisk våg av konservativa röster som föreslår drastiska åtgärder har brutit sig loss från USA och skapat en egen diktatur.

Där tvingas de få kvinnor som ännu är fertila att jobba som sexslavar för de rika som har råd att betala för en surrogatförälder.

De klär sig i rött och saknar mänskliga rättigheter. De våldtas en gång i månaden för att deras ägare ska få ett barn.

Serien återkopplar också till hur allt gick som det gick. Vi får se karaktärerna som tidigare levt som fria människor i en värld som vi känner igen.

Politiken som förändrades mot ett allt mer konservativt håll med strängare abortlagstiftning och begränsande av kvinnors rättigheter för att till slut leda till en statskupp.

Serien har lett till demonstrationer mot abortlagstiftning där demonstranter klätt sig i den röda dräkten som syns i The Handmaid’s Tale.

Serien har visat vilka effekter en välberättad berättelse kan ha och vilken debatt som kan uppstå som följd. Bara därför är The Handmaid’s Tale värd sin förstaplats på listan.

Så vad säger du? Håller du med eller inte? Vilken serie tycker du att borde ha fått plats i årtiondets tio i topp?

Diskussion om artikeln