Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Förslag: Ekenäs Energi ska hjälpa till när Raseborgs stad gör sig av med Knipnäs gamla sjukhus

Från 2019
Uppdaterad 16.12.2019 21:29.
En stor gul byggnad.
Bildtext Det gamla sjukhuset ligger på en naturskön plats vid Knipnäs strand i Ekenäs.
Bild: Marica Hildén \ Yle

Förhandlingarna om försäljningen av Knipnäsfastigheten i Ekenäs går framåt. Det finns nu ett konkret förslag till hur fastighetsbolagets skulder på drygt 2,4 miljoner euro ska amorteras.

Det är Raseborgs stad och utbildningsbolaget Axxell som tillsammans äger fastighetsaktiebolaget i Knipnäs. Staden äger 85 procent av aktierna och Axxell resten. Bolaget har stora skulder.

Det högsta anbudet som Raseborgs stad har fått in på den tidigare sjukhusfastigheten är 1,3 miljoner euro. Anbudsgivaren har förnyat sitt anbud och det är i kraft till slutet av februari 2020.

Den här summan räcker inte till att för att täcka skulderna som bolaget har. Om anbudet godkänns uppgår skulderna efter det fortfarande till drygt 2,4 miljoner euro.

Axxell har redan tidigare gått med på att ta på sig hälften av försäljningsförlusten, alltså drygt 1,2 miljoner euro.

Beslutsfattarna i Raseborg ska nu ta ställning till hur staden ska sköta sin andel av förlusten, drygt 1,2 miljoner euro.

Staden har för avsikt att ingå ett avtal med Axxell och vill på det sättet undvika att förlusten påverkar stadens resultat år 2020.

Ekenäs Energi får lov att hjälpa

Här tänker staden också koppla in sitt eget energibolag. Förslaget går ut på att Ekenäs Energi ombeds betala en dividend på 610 000 euro till staden. Det täcker hälften av stadens förlust.

Axxell lånar pengar som staden sedan betalar tillbaka

Axxell ska enligt förslaget ta ett lån på mellanskillnaden på 605 000 euro. Det fixar andra halvan av stadens förlust.

Men staden får inte 600 000 av Axxell som gåva. Som motprestation betalar staden kring 120 000 euro per år i understöd till Axxell under åren 2021-2025.

De här arrangemangen kräver en extra bolagsstämma på Ekenäs Energi, en budgetändring och ett beslut i stadsfullmäktige om ett femårigt understöd till Axxell.

Raseborgs stadsstyrelse remitterade ärendet på sitt möte på måndagen (16.12).

Köparen vill förlänga hyresavtalen

Köparen har satt som villkor för köpet att hyreskontraktet med Axxell och Raseborgs stad fortsätter i fem år. Axxell skulle betala ungefär 40 procent av den nuvarande hyran eller kring 180 000 euro per år.

Axxell har i åratal velat bli av med fastigheten men de har varit bundna av ett långt hyresavtal.

Raseborgs stad skulle betala drygt 55 000 euro per år i hyra för snickeriet där staden har sysselsättande verksamhet för arbetssökande.

Anbudsgivaren har också meddelat att hen är intresserad av att köpa de angränsande områdena, men att det inte är ett absolut villkor för att köpet ska genomföras.

Staden jobbar också med en planändring som kan göra det möjligt för den nya ägaren att bygga på området.

Artikeln uppdaterades 16.12 kl. 21.30 med uppgiften att stadsstyrelsen remitterade ärendet.

Diskussion om artikeln