Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Jasse Tuominen flyttar från Vitryssland till Sverige i jakt på mer speltid inför EM – blir lagkamrat med Joona Toivio

Från 2019
Uppdaterad 16.12.2019 21:52.
Jasse Tuominen i Bate Borisov.
Bildtext Jasse Tuominen har gjort sitt i Bate Borisov.
Bild: Matti Raivio/All Over Press

I jakt på mer speltid väljer Finlands landslagsanfallare Jasse Tuominen att lämna vitryska Bate Borisov. I stället bär det av till Sverige och BK Häcken för Tuominen, som lovordas för sina mångsidiga offensiva egenskaper.

I mars 2017 lämnade Jasse Tuominen FC Lahti efter en genombrottssäsong i fotbollsligan. Hos Bate Borisov har landslagsanfallaren fått vänja sig vid varierande speltid. Med den vitryska klubben har Tuominen också spelat i Europa League.

Det är just speltiden som är orsaken att Tuominen byter klubb. BK Häcken meddelade idag att man köpt ut finländaren från Bate Borisov. Tuominens kontrakt är treårigt.

– Hela paketet här känns bra. Jag har pratat med folk som känner till klubben och de har bara sagt bra saker. Jag har även pratat med tränaren om hans tankar och allt känns precis som jag vill ha det.

– Att komma hit är helt rätt för min karriär och det känns verkligen som att klubben vill ha mig, säger  Tuominen på Häckens webbplats.

24-åringen har gjort 14 landskamper för Finland och kämpar om en plats i öppningselvan i nästa sommars EM-slutspel. I november satte Tuominen matchens första mål då Finland säkrade EM-platsen mot Liechtenstein.

– Det var en oförglömlig kväll. När det nu blir EM i sommar vill jag ha mer speltid inför det och det har spelat in i det här beslutet. Det har varit en utvecklande tid i Bate men nu vill jag komma till en miljö som känns mer bekant för mig.

Jasse Tuominen firar mål med lagkamrater bakom sig.
Bildtext Målet mot Liechtenstein var Tuominens första med landslaget.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

"Har glömt nästan all svenska"

Finländaren har stora skor att fylla i Hisingeklubbens offensiv, i och med att laget bland annat tappat sin skyttekung Paulinho till den israeliska ligan. I Häcken blir Tuominen lagkamrat med landslagsbacken Joona Toivio.

För GT presenterar han sig som en spelare med både storlek och snabbhet. Språket kunde däremot gå att förbättra, tycker Tuominen.

– Jag har läst svenska, men jag har glömt nästan allting. Men jag är säker på att det kommer så småningom, lovar 24-åringen.

Häckens sportchef Sonny Karlsson ser Tuominen som en mångsidig offensiv kraft.

– Med Jasse har vi fått tag på en spelare som vi tror blir väldigt bra för oss. Vi har sett intressanta egenskaper hos honom som speed, teknik och bra avslut.

– Han är också en spelare som springer, sliter och pumpar på och man blir mer och mer intresserad av honom ju mer man ser honom, menar Karlsson.

Diskussion om artikeln