Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Avsluta karriären och bli damtränare eller äntligen flytta utomlands – Koljonen valde det senare och drömmer nu om spel i norska ligan

Från 2019
Miro Koljonen lägger en straff för norska klubblag Fjellhammer IL.
Bildtext Miro Koljonen har fått massor med speltid och ansvar hos serienykomlingen.
Bild: Harald Gründel/Fjellhammer IL

Efter att ha spelat i den finska ligan i över tio säsonger började Miro Koljonen tappa motivationen. I stället för att lägga av flyttade han till Norge där hans nya klubb är på god väg att avancera till den högsta serien.

27-åriga Miro Koljonen debuterade i den finska ligan då han var 15 och efter flera framgångsrika säsonger i Sjundeå IF, HC West och Grankulla IFK började han så småningom tappa gnistan för sin favoritgren.

Efter väldigt mycket grubblande i våras kom Koljonen fram till att det fanns två alternativ: avsluta karriären och bli tränare i damernas FM-serie eller äntligen flytta utomlands för att återfinna suget för handbollen.

– Om jag skulle ha stannat i Finland hade jag endast tränat Grankulla IFK:s damer och lagt skorna på hyllan vad min spelarkarriär beträffar, säger Miro Koljonen då Yle Sporten når honom i hans källarlägenhet i Fjellhamar en bit öster om Oslo.

– I Finland hade jag i tio år spelat mot samma lag och motståndare. Då man på hösten vet mer eller mindre hur det hela kommer att sluta börjar det så småningom att smaka trä.

Nu har han återfunnit entusiasmen och handbollssuget har gjort en kullerbytta.

– Med tanke på hur roligt det är att spela handboll för tillfället var det definitivt rätt beslut att flytta Norge. Allt har fungerat, både på och utanför planen, berättar Koljonen som jobbar deltid på ett ”idrottseftis” för årskurserna 1–3 och pluggar till tradenom på förmiddagarna.

Trivs på sin favoritposition

Under de senaste säsongerna har Miro Koljonen varit en bekant syn som högerback i den finska ligan. Även i landslaget har det blivit en del spelminuter på 9-meter. Nu har han återvänt till rötterna och stortrivs som högerytter i Fjellhammer IL som ligger tvåa i norska division 1 efter 12 omgångar.

– Mest gillar jag att jag får spela ute på kanten. Jag är oftast 60 minuter på planen och i försvarsändan har jag spelat både som tvåa och ytter.

Då landslaget samlades för första gången under ledning av Ola Lindgren och Teddy Nordling fick Koljonen ansvar som högerback i VM-kvalmatcherna mot Israel och Cypern. Något han inte var helt förberedd på.

Miro Koljonen i matchen mot Tjeckien.
Bildtext I landslaget har Koljonen spelat både som back och ytter. (arkivbild).
Bild: Matti Raivio/All Over Press

– Det kändes lite ovant då jag inte spelat på den positionen sedan vårens kvartsfinaler med Grankulla IFK. Jag spelar givetvis där tränarna vill och där jag gör mest nytta för laget, säger Koljonen och betonar att laget alltid går först i hans värld och fortsätter med en intressant poäng.

– Men ser man på det hela ur en individuell synvinkel är det bättre för mig att jag visar upp mig på kanten än på 9-meter om man tänker på utländska klubbars intresse.

Nykomlingen får lov att revidera målsättningen

Fjellhammer IL tog i vår steget upp till division 1 och har imponerat under hösten i den näst högsta serien i Norge. Resultatraden efter 12 spelade omgångar är 9–1–2. Med 19 poäng ligger laget tre pinnar efter tabellettan Stavanger.

Inte så illa av laget vars målsättning var att hållas kvar i serien.

– Visst är det lite överraskande att en nykomling som inte förstärkts alltför mycket ligger tvåa i tabellen. Inga segrar har kommit med tur och vi förtjänar vår position i tabellen, säger Koljonen som nätat 56 gånger, varav 19 kommit på straff.

Miro Koljonen är ensam med målvakten i norska division 1 i handboll.
Bildtext Spelet har löpt på i båda ändorna av planen.
Bild: Harald Gründel/Fjellhammer IL

Tror du på att ni kan avancera till den högsta serien?

– Jag ser att det är fullt möjligt med det här laget. Vi ska inte börja fundera alltför långt framåt, men nog måste klubben leka med tanken att vi kan ta steget upp och ha en plan för framtiden.

Du skrev på ett tvåårskontrakt i våras. Betyder det att du kommer att spela för Fjellhammer även nästa säsong?

– Det är inte säkert, beror lite på hur vår säsong slutar. Vi kom överens om att jag får flytta om någon klubb från en högre serie är intresserad.

Hade du några andra erbjudanden efter förra säsongen?

– Jag hade några alternativ, men inte alltför många, Fjellhammer var den enda klubben som kom med ett konkret erbjudande. I ärlighetens namn kan jag säga att norska division 1 inte var mitt primära mål, men för tillfället är jag mer än nöjd med min tillvaro här.

Nya tränaren påminner lite om Mikael Källman

Fjellhammer IL tränas för andra säsongen av tidigare toppspelaren Kristian Bliznac. 36-åringen med en spelarbakgrund i bland annat Alingsås, HSG Wetzlar och Rhein-Neckar Löwen är en tränartyp som Koljonen uppskattar.

– En bra och krävande tränare. Det märks att han spelat länge som proffs, bland annat i Tyskland. Han betonar enkla grundläggande saker som han vill att vi ska göra. Vi spelare har ändå vårt att säga och det känns som att man kan påverka spelsättet.

Kristian Bliznac från Rhein-Neckar Löwen försvarar i tyska i Bundesligan.
Bildtext Kristian Bliznac avslutade spelarkarriären i Rhein-Neckar Löwen våren 2018.
Bild: imago/masterpress/ All Over Press

Kan du jämföra honom med någon av dina tidigare tränare?

– Nog påminner han till en viss del om Mikael Källman. Hur de vill att handbollen ska spelas är ganska liknande, säger Koljonen som hade Källman som tränare i både HC West och landslaget.

Hur bra är då division 1 i Norge? Vilken nivå håller serien? Frågor som Koljonen fått besvara under sina två Finlandsbesök under hösten.

– På det stora hela skulle jag säga att nivån är högre i Norge. Vi är ungefär på samma nivå som lagen på placeringarna 3–5 i Finland. Cocks och Dicken är säkert aningen starkare än oss, men jag tror nog att vi skulle kunna utmana Dicken.

Flera gånger under intervjun lyfter Koljonen fram tempot, inställningen på träningarna och hårdheten i försvaret som de största skillnaderna.

– Här måste samtliga spelare i motståndarlaget tas på allvar, vilket kanske inte alltid var fallet i Finland. Alla spelare kommer fokuserade till träningarna och om det slappas får man sätta sig på läktaren och följa med därifrån.

För tillfället ler handbollslivet för 27-åriga Miro Koljonen som ofta varit den sista spelaren som man kopplar ihop med en medioker inställning. Han är sitt lags främsta målskytt och Fjellhammer ligger tvåa i tabellen, efter att ha gått obesegrade i hemmahallen där laget i höst snittat dryga 400 åskådare.

Miro Koljonens lag Fjellhammer IL firar en seger i norska division 1 i handboll.
Bildtext Fjellhammer har fått fira i hemmahallen i höst.
Bild: Harald Gründel/Fjellhammer IL

Våren 2020 kommer väl den stora frågan att lyda: Spelar Miro Koljonen i den norska ligan för Fjellhammer eller någon annan norsk klubb?

Fjellhammer spelar sin följande match på onsdag då laget möter tabellnian Charlottenlund hemma i Lörenskogshallen.

Diskussion om artikeln