Hoppa till huvudinnehåll

Bolaget

Yle och Digita har avtalat om distributionen av Yles tv- och radiokanaler i antennätet – Digita inleder distributionen av HD den 1 april och täckningsområdet utvidgas till hela Finland i juni

Från 2019
Logotyper för Yles HD-kanaler
Bild: Yle

Yle och Digita har avtalat om distributionen av Yles tv- och radiokanaler i antennätet.

Avtalet omfattar även Yles högupplösta, dvs. HD-kanaler i antennätet. Yles HD-kanaler sänds i Digitas UHF-nät med start 1.4.2020 och distributionen av Yles HD-kanaler i Finland utökas stegvis fram till juni. Distributionen av Yles HD-kanaler i DNAs VHF-antennät upphör 31.3.2020.

“Övergången till högupplösta sändningar har länge efterfrågats i de finländska antennhushållen, medan man i kabel- och satellithushållen redan länge kunnat ta del av HD-sändningar. Detta är en naturlig del av vår fortsatta utveckling av innehållsproduktion, teknologi och tjänster. Alla Yles produktioner görs i HD och nu kan vi erbjuda vårt innehåll med bästa möjliga kvalitet i hela Finland. Kontraktet som nu undertecknats är även viktigt för hela den finländska tv-branschen eftersom det möjliggör HD-distribution även för de övriga finländska tv-bolagen”, säger Yles vd, Merja Ylä-Anttila.

”Vi är mycket glada att vårt goda samarbete med Yle fortsätter och att vi i fortsättningen, utöver Yles kvalitativa tv- och radioinnehåll, även rikstäckande kan distribuera Yles HD-kanaler i vårt tv-antennät åt alla finländare”, gläds Vesa Tykkyläinen, vd vid Digita.

Distributionen av Yles HD-kanaler i Digitas antennät utvidgas stegvis. Kanalerna finns från och med 1.4.2020 tillgängliga i Digitas B-kanalknippe, som täcker 85 procent av hushållen. Fram till juni utvidgas täckningsområdet till hela Finland.

“Nästa sommar har samtliga hushåll i Finland möjlighet att följa fotbolls-EM och OS-sändningarna i HD med utmärkt bildkvalité. SD-sändningarna i antennätet fortsätter tillsvidare, så tv:n kan uppdateras i lugn takt och det blir inte fråga om några plötsliga övergångar”, säger Merja Ylä-Anttila.

Antenndistributionen i Finland omfattar närmare 1 250 000 hushåll. Utöver de här används antennmottagning i över 600 000 fritidsbostäder. 63 procent av de hushåll som i dag endast omfattas av antenndistributionen har i nuläget beredskap att ta del av HD-sändningar.

Yles HD-sändningar ses på kanalplats 21, 22 och 25.

Så här tar du del av Yles HD-kanaler i Digitas antennät senast 1.6.2020

Från och med 1.4.2020 ses Yles kanaler i Digitas UHF-nät (kanalknippe B) på kanalplatserna 21, 22 och 25. Som mottagare räcker en UHF-antenn och för att ta del av HD-sändningarna behövs även en HD-mottagare. Mottagaren kan vara integrerad i en tv med T2-mottagare eller i en Full HD/HD Ready-tv med tillhörande DVB-T2-adapter.

Vad händer år 2020?

Yles tv-kanaler i HD-format är fr.o.m. 1.4.2020 en del av Digitas B-kanalknippe. I början finns cirka 85 procent av landets hushåll på kanalknippets täckningsområde. Området utvidgas till att täcka hela Finland fram till 1.6.2020. Även Yles regionala sändningar kan ses i HD-kvalitet från och med juni.

Hur påverkar förändringen sebarheten av Yles kanaler?

Alla Yles HD-kanaler kommer att distribueras åt alla finländare i antennätet. Yles nuvarande SD-kanaler kan tills vidare ses som tidigare. Om du i nuläget bor i ett antennhushåll och tittar på Yles HD-kanaler är din tv-apparat redan HD-kompatibel. I mars 2020 behövs en UHF-antenn, som högst troligt finns i samtliga finländska hushåll, för att se Yles kanaler.

På andra språk

Diskussion om artikeln