Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Danaarvet fick ett tillägg för Houtskärsborna, men Bläsnäs simstrand finns kvar – Houtskärsbo: "Vi är absolut inte nöjda, hur tänker stadsstyrelsen?"

Från 2019
Vy över Houtskär.
Bildtext "Det här har varit en väckarklocka för staden", säger Mikael Holmberg (SFP), stadsstyrelsens ordförande.
Bild: Mostphotos

Pargas stad svänger i frågan om danaarvet skrev vi för några dagar sedan. I kväll tog stadsstyrelsen upp ärendet på årets sista möte, men är Houtskärsborna nöjda med beslutet?

– Vi beslöt enhälligt att göra ett tillägg till den ansökan som redan är inlämnad. Tillägget går ut på att pengar också ska kanaliseras till ungdomars välmående i Houtskär.

Det säger Mikael Holmberg (SFP), stadsstyrelsens ordförande, som konstaterar att många varit bittra över hur danaarvet behandlats i staden.

Varför valde ni den här vägen och inte alternativet att göra en helt ny ansökan?

– Ansökan behöver vara tydlig, men tillräckligt flexibel. Därför tänkte vi i stadsstyrelsen att det är bättre att komplettera ansökan än att helt dra tillbaka den. Det visar att man inte ångrar sig. Annars hade det kunnat ge en osäker bild av ansökan.

– Det skulle ha varit möjligt att dra tillbaka ansökan, men vi ansåg att det blir bäst så här, säger Holmberg.

Det här betyder alltså att Bläsnäs simstrand finns kvar i ansökan, men att tillägget om ungdomars välmående i Houtskär, läggs till.

Porträtt på en man med svarta glasögon.
Bildtext Mikael Holmberg konstaterar att det florerat många skriverier och bittra kommentarer angående hur danaarvet från Houtskär behandlats. Och det kommer leda till förändringar lovar han.
Bild: Linus Hoffman/Yle

Från försvarat beslut till helomvändning

Svängarna ha gått snabbt gällande danaarvet.

På en vecka har diskussionen gått från upprörda kommentarer över att pengar ska gå till Bläsnäs simstrand i Pargas centrum istället för till Houtskär, till att stadsstyrelsen tar upp frågan och gör ett tillägg.

Där emellan har också Pargas stadsdirektör försvarat det tidigare beslutet, även om det senare under kvällens möte konstaterades att det är dags att förändra hur danaarv behandlas inom staden.

Många förslag kom in från Houtskärs områdesnämnd

Eftersom det här var sista mötet för stadsstyrelsen hade Houtskärs områdesnämnd därför bara helgen på sig att ge förslag på var danaarvets summor kunde användas i Houtskär.

Ändå kom många förslag in. Allt från att fixa torgverksamheten i centrum, lekplatser för barn och utegym - till belysta gångbanor och satsning på äldreboende.

Även jaktföreningen deltog med förslag.

Tror du att Houtskärsborna nu blir nöjda med det här beslutet?

– Det är svårt att säga. Jag hoppas att de är nöjda. Det ursprungliga tjänstemannabeslutet var aldrig riktat mot Houtskär, utan baserades bara på de behov som kommit fram på tjänstemannanivå, säger Holmberg.

Lekplats vintertid.
Bildtext Fler och bättre lekplatser för barn var ett av förslagen från Houtskärs områdesnämnd.
Bild: Jari Hindström

"Vi är inte nöjda!"

Efter samtalet med Mikael Holmberg ringde jag upp Houtskärsbon Tina Axén, som precis som många andra, varit god vän med Eino Lehti, som är ursprunget till danaarvet.

Jag berättade för Axén vad beslutet blev och hon sparade inte på orden då jag frågade om hon är nöjd med beslutet.

– Vi är utan vidare inte nöjda! Jag begriper inte, att man tänker lämna kvar Bläsnäs simstrand i ansökan. Det går över mitt förstånd.

Vi är utan vidare inte nöjda!

― Tina Axén, Houtskärsbo och nära vän till bortgågna Eino Lehti

– Vi blir inte mindre irriterade av det här i Houtskär, det kan jag lova. Hur tänker riktigt stadsstyrelsen?

Axén säger att det här inte handlar om summan pengar, utan är en principsak.

– Eino Lehti ville inte att hans egendom ska användas till Bläsnäs simstrand, det vet jag riktigt säkert.

Tycker du alltså att stadsstyrelsen borde ha skrivit en ny ansökan?

– Utan vidare, det finns inget snack om den saken. Lehtis arv ska gå i sin helhet till Houtskär, efter att staten och eventuella närstående har fått sitt. Så är det, avslutar Tina Axén.

Danaarvsdiskussionen har varit en väckarklocka för staden

Danaarvet består av många fastigheter i Houtskär, vilket betyder att det kommer ta många år innan staden, beroende på hur stor del av arvet som går till Pargas, kan använda det för olika ändamål.

Men något som kommer att få en ändring redan i början på nästa år är hur man kommer ta hand om danaarv i staden i fortsättningen, säger Holmberg.

– Det här har varit en jättebra väckarklocka för oss alla, både för tjänstemän och för oss förtroendevalda, att processen måste gås igenom och ses över, hur ska vi gå tillväga i framtiden. Vi vill inte att sånt här väcker lika många känslostormar igen.

Tina Axén, som är missnöjd med beslutet om danaarvet, glädjs ändå över att staden går in för en förändring.

– Det är jättebra. Men då ska det faktiskt skrivas in i minsta detalj hur man behandlar danaarv. Vi är nämligen inte skilda kommuner mera, men vi är fortfarande skilda kommundelar och vi är väldigt olika varandra.

Diskussion om artikeln