Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Forskare om regeringens al-Hol-beslut: En del av mammorna kan komma att återvända till Finland

Från 2019
Fruar och barn till medlemmar i terrorisrörelsen IS på lägret al-Hol i Syrien i juni 2019. (Kvinnornas nationalitet är okänd).
Bildtext Regeringen uttalade sig inte om vad man gör i fall där mamman inte vill återvända till Finland. Arkivbild tagen i al-Hol.
Bild: Ahmed Mardnli / EPA

Regeringens beslut att ta hem de finländska barnen från lägret al-Hol i Syrien är "djärvt, men inte särskilt exceptionellt" bedömer forskaren Toni Selkälä från Turun Yliopisto i en intervju för nyhetsbyrån STT.

Regeringen berättade i dag att de vill ta hem barnen i al-Hol, men att det enligt regeringens beslut inte finns någon förpliktelse att hjälpa de vuxna som frivilligt åkt till Syrien och som nu befinner sig i lägret.

Enligt Selkälä innebär måndagens beslut att myndigheterna nu kan agera inom lagens ramar.

– Landets säkerhet tas i beaktande, men i fokus är att få hem barnen till Finland och efter det påbörja andra juridiska processer inom ramen för finsk lag.

Enligt Selkälä kan beslutet att hjälpa barnen leda till att också en del av mammorna återvänder till Finland, om det är till barnets bästa. Regeringens linje svarar ändå inte på frågan hur Finland agerar för att hjälpa barnen, ifall mamman inte vill återvända till Finland.

– I det här fallet måste man antagligen förhandla ganska försiktigt med de krafter som styr över lägret, säger Selkälä.

Kurdiska myndigheter, som styr över lägret al-Hol, har som utgångsläge att barn och föräldrar inte ska separeras från varandra. Enligt Selkälä kan Finland därför hamna i en situation, där inget kan göras.

Regeringen kommer att svara på den samlade oppositionens interpellation angående regeringens verksamhet i al-Hol på tisdag.

I interpellationen vill oppositionen framför allt ha svar på ifall de familjer som befinner sig i al-Hol ska återlämnas till Finland, huruvida Haavisto talat sanning och i fall han gjort sig skyldig till tjänstebrott.

Källa: STT

Diskussion om artikeln