Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

SFP besvärar sig inte mot fusionsbeslut i Kaskö – processen blir för långdragen

Från 2019
Uppdaterad 18.12.2019 15:16.
Fusionsomröstningen i fullmäktige i Kaskö.
Bild: Yle/Markus Bergfors

Det blir inget besvär i Kaskö mot nej till fusion med Närpes, åtminstone inte från SFP-gruppens sida. Gruppen möttes på måndag kväll för att diskutera om de ska gå vidare i ärendet.

Beslutet blev att SFP:s fullmäktigegrupp i Kaskö inte gemensamt går vidare i ärendet säger gruppordförande Catharina Skur. Det beror till största del på att processen skulle dra ut på tiden.

- Vi kom fram till att SFP som grupp inte kommer att lämna in något besvär. Processen skulle ta så länge att vi nästan hinner få ett nytt fullmäktige innan frågan är avgjord, säger Skur.

Sen är det upp till var och en om de vill besvära sig säger Skur.

De Gröna deltog inte i mötet

Kaskö röstade för en vecka sedan för andra gången ner förslaget om en fusion med Närpes med siffrorna 8-8 och då avgjorde ordförande Kari Häggbloms (SDP) röst. Det ledde till att det inte blev någon fusion.

De Grönas Erkki Nykänen som tidigare varit för en fusion valde att inte delta i mötet. Ordförande kallade då inte in någon ersättare, vilket var i hans politiska intresse, säger Skur.

- Men det är svårt att bevisa om detta var avsiktligt och vem som visste vad, säger Skur.

Tycker du att det gick fel till?

- Jag tycker att ordförande kunde ha tagit ett större ansvar och sett till att alla fullmäktigegrupper var representerade på mötet.

Så nära en fusion

Två gånger har fullmäktige nu röstat nej till en fusion med Närpes. Första gången uppstod en het diskussion om jäv. Det hela slutade i en omröstning som gjorde att nej-sidan fick majoritet.

- Man har lite svårt att smälta att vi var så nära båda gångerna, men ändå gick det inte vägen, säger Skur.

Hur ser framtiden ut nu?

- Nu blir det samarbetsförhandlingar och vi måste se över servicen. Jag hoppas att det inte blir så grymt, man kan inte annat än hoppas, säger Skur.

Men Skur tror inte att Kaskö kommer att klara sig ensam i framtiden. Ekonomin är hårt belastad och Statsrådets beräkningar tyder på att staden inom några år kan klassas som kriskommun.

- Om inget större under sker så tror jag ändå att vi kommer att gå ihop med Närpes om några år, säger Skur.

Tudelade åsikter i staden

Catharina Skur säger att både åsikterna och stämningen i staden och i fullmäktige är mycket tudelade. Nu ska man fira jul och sikta på ett bättre samarbete i framtiden.

Är det svårt att grävan ner fusionsyxan?

- Det kommer säkert att ta lite tid, säger Skur.

Diskussion om artikeln