Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Stora teknologiföretag stäms av anhöriga till barnarbetare som omkommit och skadats i koboltgruvor i Kongo-Kinshasa

Från 2019
Gruvarbetare i provinsen Ituri i den östra delen av Kongo-Kinshasa
Bildtext Arkivbild. Det finns utbredda problem med olaglig gruvdrift, kränkningar av mänskliga rättigheter och korruption när det gäller utvinningen av mineraler i Kongo-Kinshasa.
Bild: EPA/MARC HOFER

Några av världens största it-företag stäms av anhöriga till barn som dött eller skadats i koboltgruvor i Kongo-Kinshasa. Företag som Apple, Google, Microsoft och Tesla anklagas för att bära ett ansvar för barnarbetarnas villkor.

Det är människorättsorganisationen International Rights Advocates som representerar anhöriga till 14 barn som lämnat in stämningsansökan i USA.

Sex av barnen har dött på grund av att tunnlar i gruvorna kollapsat. Flera av barnen har skadats svårt till exempel förlamats.

Teknologiföretagen anklagas för att vara en del av ett system som tvingar barn till arbete i koboltgruvorna i Demokratiska republiken Kongo, Kongo-Kinshasa.

Kobolt är en eftertraktad metall som används i litiumbatterier som finns i smarttelefoner, datorer och bilar.

Mer än hälften av all världens kobolt tas till vara i Kongo.

Den globala efterfrågan på metallen förväntas öka mellan sju och tretton procent under det kommande decenniet.

Tjänar på att exploatera

Det här är första gången som flera teknologiföretag stäms för deras roll i hur kobolt utvinns.

– De här företagen är de rikaste företagen i världen. De tillverkar snygga prylar genom att tillåta barn bli lemlästade och dödade för att få sin billiga kobolt, sade advokaten Terrence Collingsworth som representerar familjerna till Reuters.

I stämningen argumenteras att teknikföretagen hade kunskap om att kobolt som använts i produktionen av deras produkter kunde kopplas till barnarbete.

Vidare argumenteras det att företagen misslyckats med att reglera sina leverenskedjor och i stället tjänar pengar på exploateringen.

Någa av företagen har nekat till anklagelserna att de skulle ha varit medvetna om missförhållandena.

Microsoft har uppgett för den brittiska tidningen Telegraph att de arbetar för ansvarsfull utvinning av mineraler och att företaget ska utreda eventuella överträdelser från sina leverantörer och vidta åtgärder.

Källor: Reuters, BBC