Strömsös kock Anders Samuelsson bjuder på två busenkla favoriter från familjens julbord – laxpudding och frisk grönkålssallad

Här ett sätt att mjuklanda i vardagen efter en helg fylld av matkoma. Strömsös kock Anders Samuelsson bjuder på två busenkla favoriter från familjens julbord – laxpudding och frisk grönkålssallad
-
Spela upp på Arenan
Har du lax över från julbordet? Oberoende av i vilken form du har den passar den bra i Anders laxpudding. Ett bra sätt att mjuklanda i vardagen efter en helg fylld av matkoma.
Anders bästa laxpudding
Ingredienser:
- 250 - 300 g lax (här tar du vad du har, rökt, gravad eller rimmad)
- 700 g kokt potatis
- 1 gul lök
- 1 kruka dill
- 4 ägg
- 3 dl mjölk
- 1 dl vispgrädde
- 2 dl riven ost (använd en gammal ostkant du har över från jul)
- 50 g smör
- 1 tsk salt
- 1 krm grovmalen vitpeppar
Gör så här:
- Koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten. Häll av och låt svalna.
- Skala och finhacka löken. Grovhacka dillen.
- Vispa ihop ägg, mjölk, grädde, salt och peppar.
- Skala potatisen och skär den i 1/2 cm tjocka skivor.
- Smöra en ugnssäker form och varva potatis, lax, hackad lök, lagrad ost och dill.
- Häll över äggblandningen och klicka på lite smör.
- Baka av i ugnen på 160° ca 30-40min.
- Ta ut och låt svalna något.
Bild: Carina Ahlskog/YLE
smör,Brynt smör,matrecept
Servera med skirat eller ännu hellre brynt smör.
Läcker grönkålsallad med apelsin och granatäpple
Bild: Carina Ahlskog/YLE
matrecept,Strömsö,grönkål
Den här salladen passar bra som tillbehör till laxpuddingen. Men den är verkligen också ett bra inslag på det normalt så vilket proteintungt julbord som helst.
Salladen gjorde min sambo första gången till julen 2015, sedan dess är den ett stående inslag på vårt julbord.
Ingredienser:
- 1 knippe grönkål
- 1 knippe svartkål (eller savojkål)
- 2 st apelsin (ekologisk)
- 1 st granatäpple
- 4 msk valnöt skalade
- 3 msk olivolja
- salt
- peppar
- 1 krm socker
Gör så här:
- Dra kålen från den grova stjälken och doppa den sedan hastigt i kokande vatten. Kyl ner direkt i kallt vatten(kålen skall ha mycket spänst kvar.)
- Pressa en apelsin och riv zesten. Gör en vinägrett på apelsinjuice, zest, olivolja, socker, salt och peppar.
- Skär skalet från den andra apelsinen så att hela den vita hinnan försvinner och skiva den tunt. Kärna ur granatäpplet.
- Blanda kålen med vinägrett och lägg upp den luftigt på ett fat, avsluta med de skivade apelsinerna, granatäpple och krossade valnötter.
Bild: Carina Ahlskog/YLE
matrecept,Strömsö
Vad tyckte du om receptet? Betygsätt eller kolla vad andra tyckt om det: