Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Kings fick nog av Kovaltjuks tjänster – Arizona värvade Hart-vinnaren Taylor Hall

Från 2019
Punaiseen peliasuun pukeutunut venäläinen jääkiekkoilija Ilja Kovaltshuk katsoo lähikuvassa vasemmalle.
Bildtext Quo vadis, Ilja Kovaltjuk?
Bild: Getty Images

Det senaste dygnet har bjudit på två stora nyheter från spelarfronten i NHL. I måndags fick den ryska anfallaren Ilja Kovaltjuk gå från Los Angeles Kings medan Arizona Coyotes värvade Hart Memorial-vinnaren från 2018 Taylor Hall från New Jersey Devils.

Ilja Kovaltjuks karriär har pekat nedåt de senaste åren och nu har den 36-årige ryssen varit bänkad i över en månad. Kovaltjuks kontrakt är dyrt: i juli 2018 skrev han under ett treårigt kontrakt med Kings som var värt 18,75 miljoner dollar.

Sedan dess har han spelat 81 NHL-matcher i vilka han stått för poängen 19+24=43 poäng. Men hans NHL-karriär omspänner betydligt flera både matcher och poäng. Totalt har han spelat 897 matcher och samlat in 859 poäng (436+423) för Atlanta Thrashers, New Jersey Devils och Kings.

– Vi har nått en punkt där det inte fungerar längre. Vi har satt honom på waiverslistan och försöker bli av med hans kontrakt. Han är fri att söka efter andra klubbar, säger Kings general manager Rob Blake enligt webbplatsen nhl.com, som citerar en intervju i The Athletic.

Kovaltjuk var med i Rysslands landslag som vann VM 2008 och 2009 samt OS-guld 2018. Säsongen 2003–2004 vann han skytteligan i NHL med 41 fullträffar.

Hall till Arizona

En spelaraffär modell större ägde också rum i måndags när Taylor Hall skickades till Arizona Coyotes från New Jersey Devils. Hall valdes till den värdefullaste spelaren i NHL efter säsongen 2017–2018.

Taylor Hall i New Jersey Devils.
Bildtext Taylor Hall flyttar till varmare breddgrader.
Bild: Rich Graessle/Icon Sportswire/AOP

Devils är näst sista lag i den östra konferensen medan Coyotes är femma i den västra.

– Det är en fin möjlighet som jag fått nu med Arizona Coyotes, säger Hall och lyfter fram det faktum att han över en natt gick från ett vad playoffchanser beträffar rätt utslaget lag med 25 poäng, till ett lag som med sina 42 poäng ligger bra till för att få spela i vårens avgörande matcher.

– Jag har bara spelat fem playoffmatcher men jag kommer ihåg dem in i minsta detalj, de har varit så roliga och tills vidare utgjort min höjdpunkt under NHL-karriären, säger Hall på NHL:s webbplats.

Hall har förutom i New Jersey också spelat i Edmonton Oilers. I sina 592 NHL-grundseriematcher har han fått 536 poäng (208+328). I år har han noterats för 6+19=25 poäng på 30 matcher.

I affären fick Coyotes utöver Hall också anfallaren Blake Speers. I den andra riktningen åkte anfallarna Nicholas Merkley och Nate Schnarr, backen Kevin Bahl samt två spelarval i draften 2020 och 2021.

Diskussion om artikeln