Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Grannskapets skräck, Tupperware-försäljare och sudokuexpert - gästerna hos Daniel Olin delar med sig av liv, karriär och kuriosa

Från 2019
Daniel Olin katsoo kädet puuskassa kameraan.
Bildtext Daniel Olins gäster är alla experter inom sitt område men har också en personlig berättelse.
Bild: Jukka Lintinen / Yle Kuvapalvelu

Höstsäsongen av Daniel Olin har gått i mål. Här har vi samlat de mest minnesvärda stunderna och tankeväckande svaren.

Har du missat ett eller flera avsnitt av höstens säsong? Lugn, bara lugn.

Här får du en ny chans att möta alla gäster som besökt Daniel Olins studio under de senaste månaderna. Alla med en egen berättelse, karriär och livsresa i bagaget.

Anders Wiklöf

Affärsmannen Anders Wiklöf växte upp i ett fattigt hem, utan "feta sparvar på bordet" som han själv uttrycker det. I dag matar han sina hundar med oxfilé.

Här berättar han om kärleken till sin bror Lasse, hur han fått en näsa för affärer och hur han lyckades övertala Bill Clinton att komma till Åland.

Och apropå hundar. Anders Wiklöf har genom åren haft fyra stycken och alla har hetat Bjösse.

- En gång när jag åkte från Andersudde med Björn Borg och hunden var med sa jag något i stil med "Bjösse, ta det lite lugnt nu". Och då säger Björn Borg, "Hördu Anders, inte fan har någon någonsin kallat mig Bjösse".

Kungen av Åland föredrar att kallas murarens son - Spela upp på Arenan

Elisabeth Rehn

Allt är möjligt, ingenting är omöjligt. Så skrev åttaåriga Elisabeth Rehn i sin dagbok.

I dag har hon en exceptionell karriär att se tillbaka på, men också en stor familj att hålla kontakt med. Varje morgon rings hon och hennes två äldre systrar, Ulla och Gunnel.

- Vi gnäller över politik och hur illa folk sköter sig. Och så talar vi illa om varandra, om den systern som just då inte är med på tråden. Men vi kommer överens väldigt bra till slut.

Hör Elisabeth berätta mer om familjen, politiken och karriären när hon gästar Daniel Olin.

Elisabeth Rehns rikspolitiska karriär avgjordes av nitton röster - Spela upp på Arenan

Anna-Maria Helsing

Dirigenten Anna-Maria Helsing skulle hinna fylla 30 år innan hon fattade det jobbiga beslutet att lämna Jehovas vittnen, rörelsen hon vuxit upp inom.

- Jag tänkte: "Ska jag leva så måste jag ta det steget, annars vill jag inte leva längre."

I och med utträdet öppnades många nya dörrar och Anna-Maria Helsing kunde satsa helhjärtat på musiken.

I dag har hon dirigerat flera framstående orkestrar och operor runt om i Europa och i november kom nyheten att hon blivit vald till första gästdirigent för BBC Concert Orchestra.

Gäst: Dirigenten Anna-Maria Helsing - Spela upp på Arenan

Sören Lillkung

När Sören Lillkung fick avslag på sin bidragsansökan som han lämnat in till Svenska kulturfonden blev han arg.

- Det är fel på omvärlden. Hur kan de och vad har de för sakkunniga? Ankdammen har fastnat och de förstår inte vad som är viktigt!

Sedan dess har jorden snurrat flera varv och Sören Lillkung har numera titeln vd för Svenska kulturfonden. Men hur gick det egentligen till när han bytte ut teater- och musikscenen mot en helt annan typ av kulturarbete?

Sören Lillkung - från operasångare till maktfaktor - Spela upp på Arenan

Alf Rehn

Redan som 7-åring hade Alf Rehn en klar bild av vad han skulle jobba med. I ett litet häfte plitade han ner “när jag blir stor ska jag bli professor”. Och precis så gick det.

Som 31-åring blev han Finlands då yngsta professor och i dag kvalar han in på olika listor över internationellt uppskattade talare. Men en svår nöt har han ännu kvar att knäcka: äldre ekonomi.

- Långt fler företag försöker skapa tjänster och produkter till min son, en fattiglapp på 23 år, än till min mor som faktiskt skulle vilja ha det lite roligt på sin ålders höst.

Alf Rehn - från "småmobbad" introvert till omtyckt talare för eliten - Spela upp på Arenan

Anna-Maja Henriksson

Sjukdomsanfallet för omkring två år sedan fick Anna-Maja Henriksson att stanna upp och omvärdera sitt sätt att leva.

- Jag tänkte, "det finns ingen annan än du själv som kan ta tag i det.”

I samtal med Daniel Olin berättar Anna-Maja Henriksson om uppväxten med sex syskon och en ensamstående mamma, hur det är att leda SFP - ett parti med många viljor, och vad hon tittar på under mellandagarna när julfriden äntligen sänkt sig över hemmet.

Anna-Maja Henriksson - från sladdbarn i storfamilj till toppolitiker - Spela upp på Arenan

Maria Turtschaninoff

För författaren Maria Turtschaninoff är det en självklarhet hur vi ska få fler barn och framför allt pojkar att läsa.

- Pappor ska läsa. Pappor ska läsa så att pojkar ser, pappor och män överlag ska intressera sig för böcker och litteratur.

I Maria Turtschaninoffs böcker är det det kvinnliga hantverket och kunnandet som får ta plats och värderas högt.

Ändå förhåller hon sig ambivalent till att kalla sina böcker "feministisk ungdomslitteratur". Hör varför i samtalet med Daniel Olin.

Gäst författaren Maria Turtschaninoff - Spela upp på Arenan

Heidi Avellan

Kort efter att seriemördaren Peter Mangs greps i Malmö år 2010 blev den finlandssvenska journalisten Heidi Avellan, kontaktad av polisen.

- De frågade mig vad jag har för koppling till Peter Mangs. Jag hade naturligtvis ingen, men då visade det sig att mitt namn fanns med på hans lista över fiender. Då var jag väldigt glad att han var gripen.

Som en av Sveriges kändaste politiska journalister får hon utstå både hat och hot, ändå vacklar hon inte i sin liberala linje till invandringen, människovärdet hos alla människor och feminismen.

Heidi Avellan drar sig inte för att lovorda Nordens farligaste stad Malmö - Spela upp på Arenan

Thomas Elfgren

När kriminalöverkommissarie Thomas Elfgren åkte till Rwanda för att utreda folkmordet där var han 53 år och ensamstående.

Fem år senare kom han hem igen med sex barn som alla hade mist föräldrar, syskon och sin framtidstro.

- Det goda med livet är att det är fullt med överraskningar.

Här berättar Thomas Elfgren om hur det var att få en familj på äldre dagar och hur han fortfarande kan tro på det goda i världen trots att han granskat mekanismerna bakom några av de mest brutala händelserna i modern tid.

Kriminalöverkommissarie Thomas Elfgren ser tillbaka på en fyrtioårig karriär - Spela upp på Arenan

Pekka Lundmark

- Nästan varje dag plockar jag fram min tuffa sida.

Pekka Lundmark har varit vd för energibolaget Fortum i snart fem år, i en bransch som väcker känslor.

Vilket ansvar har energibolagen i kampen mot klimatförändringen?

Och hur tänkte Fortum egentligen när de valde att investera i det tyska energibolaget Uniper vars verksamhet till 30 procent består av förbränning av stenkol. Bland annat det i säsongens sista avsnitt av Daniel Olin.

Pekka Lundmark - idrottsentusiast och inflytelserik företagsledare - Spela upp på Arenan

Tillbaka i mars

- Den här säsongen har varit en salig blandning av människor, livsöden och infallsvinklar. Vi har täckt en stor del av samhället; politik, kultur, litteratur, musik och näringsliv. Gästerna är alla experter inom sitt område men har också en personlig berättelse, det har varit spännande och lärorikt att ta del av, säger programledaren Daniel Olin.

Här hittar du alla avsnitt från höstens säsong. Daniel Olin är tillbaka i mars med nya gäster och avsnitt.

PS. Funderar du ännu på vem rubriken syftar på? Här är svaret:

Både Thomas Elfgren och Anders Wiklöf var två små "Emil i Lönneberga" som barn. Medan Thomas försökte lura åt sig pengar i Rödbergen i Helsingfors, så lyckades Anders tillsammans med sin bror Lasse med konststycket att mörklägga hela Mariehamn efter att bröderna fällt träd över stadens elledningar.

Elisabeth Rehn har hunnit med mycket under sitt liv, men få känner till att det var Elisabeth som tog Tupperware till Finland. Fortfarande lär man hitta Tupperware-kärl från den tiden i hennes köksskåp.

Anna-Maria Helsing har alltid varit intresserad av matematik och tycker mycket om att lösa olika former av sudoku. I motsats till musiken kommer man fram till ett konkret svar inom matten, något som kan vara skönt för den kreativa hjärnan.