Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Kollage med spel

2010-talet, årtiondet då alla spelade - vi listade decenniets största spel

Från 2019
Uppdaterad 23.12.2019 21:33.

Vilket decennium det varit för spelbranschen! Tidigare var spelandet någonting som gjordes hemma när man hade tid över - nu spelar allt fler eftersom man kan göra det på telefonen man har i fickan.

På 10-talet insåg speltillverkarna att man också kan fortsätta tjäna efter att man sålt ett spel - och plötsligt sålde alla modifikationer, lootboxar, ja till och med hattar.

Spelbranschen har växt ekonomiskt, men också politiskt och samhällsmässigt. Spel har alltid varit politiska, men börjar nu påverka samhället mer och mer.

Vi har listat de största spelen och spelhändelserna för varje år under 2010-talet

2010

Startskottet för mikrotransaktionerna

Decenniet började poetiskt nog nästan som det slutade, med Rockstars Red Dead Redemption där du fick följa med John Marstons tragiska berättelse.

Men 2010 var även året som sådde fröet till dagens lootboxar och microtransaktioner då Team Fortress 2 introducerade något så banalt som hattar. En helt ny ekonomi skapades och resten är historia. En Team Fortress 2 hatt såldes 2017 för 14 000 dollar.

Det var även ett år av fantastiska uppföljare, Civilization V spelas fortfarande dagligen med nästan samma siffror som Civilization IV. Starcraft II: Wings of Liberty släpptes efter en lång väntan, Fallout: New Vegas är fortfarande det senaste bra Fallout-spelet enligt många och Super Mario Galaxy 2 är ett mästerverk.

Actionäventyret Heavy rain slungade in spelarna i en interaktiv film i äkta Saw-anda, där beslut kunde leda till att viktiga karaktärer till och med dog. I jakten på huvudkaraktärens försvunne son måste spelaren ta ställning till om det till exempel är värt att skära av sig sitt eget finger för att eventuellt få ett nytt tips för att hitta kidnapparen.

Heavy Rain blev en kritisk och kommersiell framgång, vann flera "Årets spel"-utmärkelser och såldes i över tre miljoner exemplar för PS3.

Bethesda/Zenimax, skaparna bakom spelserien Elder Scrolls, stämmer Minecraftutvecklaren Mojang för att de släpper ett spel som heter Scrolls. Namnet ansågs vara en kopia, men parterna hittade en gemensam överenskommelse innan fallet togs upp i domstolen.

2011

Jag brukade vara en äventyrare som du men ...

2011 var ett år av giganter, där alla tog en pil i knät i The Elder Scrolls V: Skyrim och spelet har blivit ett fenomen som fortfarande dyker upp i memes åtta år senare.

Minecraft fick sin officiella relase, fortsatte utvecklas och är i dag inte bara ett fortfarande relevant spel, utan även en plattform för konst och lärande världen runt.

Demon’s Souls uppföljare Dark Souls släpptes och blev en milstolpe. I dag mäts svårighet i spel hur likt Dark Souls det är. (Även om Dark Souls egentligen är ganska rättvist och inte jättesvårt. Reds anmärkning.)

Justin.tv flyttade sina spealstreams till en egen sida som kallades Twitch.tv. Twitch blev snabbt den ledande plattformen för att se spelstreamar och är än i dag den absolut största.

Uppföljaren Portal 2 släpptes och är fortfarande ett av de bästa pusselspelen. Ett spel som inte är ett av de bästa är Duke Nukem Forever som släpptes efter 14 år av utveckling. Det försvann snabbt från radarn - spelets gameplay och värderingar visade att det inte hade åldrats med stil.

L.A Noire slungade spelaren till 1940 där man fick hoppa in i detektiven Cole Phelps skor och lösa allt från småsnatterier till mord. Alternativen truth, doubt och lie i förhörssituationer kunde emellanåt göra att den annars så sympatiske Phelps fick spunk.

Det här berodde på att Rockstar i ett sent skede av spelutvecklingen bytt ut alternativet force (tvinga) till doubt (tvivla), utan att göra om reaktionen, och kaoset var ett faktum.

2012

Indiespelens frammarsch

2012 var året då vi ställde oss frågan “Vad har kunderna rätt att kräva av storyn i spel?”, då Biowares Mass Effect 3 slut fick spelare att rasa världen över. Bioware lättade efter ett tag på sin kreativa integritet och släppte nya alternativa slut till spelet.

Counter-Strike: Global Offensive släpptes men det skulle dröja lite ännu innan det tog sin plats bland e-sportens jättar.

Efter ett par år av mestadels uppföljare till gamla spel var även 2012 året då spel från självständiga utvecklare, mer experimentella och mer konstnärliga spel dominerade marknaden. Fez, Journey, Hotline Miami och det fantastiska Frog Fractions stod för de kraftfullaste upplevelserna.

Det var även året då Tim Schafer visade att man kunde crowdfunda spel, och Star Citizen visade hur man kan crowdfunda spel i oändlighet.

2013

Early access

Ville du uppleva episka sjöslag med kanoner och skepp som slits i bitar på förmiddagen, råna banker och skjuta poliser på eftermiddagen, och jaga Diablo själv som kvällsunderhållning var 2013 året för dig.

Assassin's Creed IV: Black Flag tog den bästa lilla biten från Assassin's Creed III och gjorde det till ett helt spel. Grand Theft Auto V slog alla rekord och är den “mest lyckade mediatiteln någonsin” med en vinst på över sex miljarder dollar.

Diablo III släpptes men plågades i början av ett auktionshus som använde riktiga pengar. Blizzard gjorde medvetet skatterna i spelet sämre, i hopp om att spelarna skulle börja sälja saker till varandra med riktiga pengar.

Tanken var att Blizzard kunde få en del av kakan genom försäljningsavgifter. Planen möttes dock av många protester och dumpades året efter medan belöningarna i spelet ändrades så att de skulle vara mer användbara.

På indiefronten talade de flesta om det väldigt speciella Papers, please. Ett spel där du spelar en gränsvakt som kollar pass och dokument på människor som vill resa in i landet. Stilistiskt snyggt och mäkta politiskt.

Klassikern Last of Us var offer för en liten kontrovers då skådespelaren Ellen Page anklagade Naughty dog för att ha stulit hennes utseende till huvudkaraktären Ellie. Page porträtterade nämligen huvudkaraktären Jodie i Beyond two souls som utkom några månader efter Last of Us.

Kritikerna hyllade bägge spelen, men Last of Us kammade hem pengarna genom att sälja över en miljon spel under de sju första dagarna, ett antal Beyond two souls behövde tre månader att nå upp till.

Josef Fares släppte sitt spel Brothers: A Tale of Two Sons som fick även den mest hårda spelares ögon att fuktas.

Steam startar sitt Early Access program som gjorde det helt normalt att sälja spel som inte var färdiga och ett av de mest anrika spelföretagen, Lucasarts, stängdes ner då Disney sålde Star Wars-licensen till Electronic Arts.

2014

Press f to pay respects

2014 fläckades av gamergate som i korta drag började med att speljournalister anklagades för att samarbeta med spelutvecklare, samtidigt som spelbranschen anklagades för att driva en agenda.

Det hela resulterade i att människor blev trakasserade på båda sidor, och vissa ansåg att det hela var en konspiration från USA:s försvar att få stopp på spelandet.

Ville man istället bara spela kunde man dyka ner i det lite långsammare men utsökta Dark Souls II, spela det fantastiska 2D plattformsspelet Shovel Knight eller kasta koopaskal i olika färger i Mario Kart 8.

Ren fantasy fanns också att tillgå i Dragon Age: Inquisition och Middle-earth: Shadow of Mordor.

Microsoft köpte Minecraft för 2,5 miljarder dollar till svensken Notchs stora glädje. Twitch lät sin kaotiska chatt försöka klara spelet Pokemon live, vilket de lyckades med efter 16 dygn med 36 miljoner visningar.

En demo för nästa Silent Hill-spel släpptes. När utvecklingen lades ner och demon försvann från Playstations butik kunde en konsol där demon fortfarande var installerad säljas för omkring tusen dollar.

Simulatorspelstrenden som hade ökat i några år kulminerade till slut i det galna spelet Goat Simulator och Call of Duty spelare tryckte på F för att beklaga sorgen.

2015

Vill du ha en ny färg på ditt svärd? Det blir en euro

2015 toppades av The Witcher 3: Wildhunt som fortfarande är det bästa action RPG hittills, där alla sidouppdrag försetts med ordentligt manus och röstskådespeleri. Karaktärerna är väl genomtänkta och sympatiska, motståndarna mångsidiga, landskapen hisnande och påskäggen otaliga - det finns inte en detalj CD Project Red missat.

Spelet blev en större succé än Witcherskaparen, den polska författaren Andrzej Sapkowski, hade förväntat sig och han stämde senare spelbolaget i hopp om att få royalties istället för den obetydliga klumpsumma han sålt rättigheterna för.

Det Playstationexklusiva Bloodborne var nästa succé från skaparna av Dark Souls-serien och introducerade en helt ny värld av skräck som är som hämtad ur Lovecrafts böcker.

Undertale var årets indieupplevelse och blev snabbt ett fenomen som gav upphov till många memes.

Ori and the Blind Forest var ett fantastiskt polerat metroidvania.

Metal Gear Solid V: The Phantom Pain släpptes och Hideo Kojima fick till slut nog av Konami och meddelade i december att han slutar.

Steam försökte i ett girigt drag börja ta betalt för modifikationer till Skyrim. Det hela togs emot ungefär lika bra som väntat och projektet lades ner inom kort.

Finska Colossal Order släpper Cities: Skylines, spelet många har längtat efter då Sim City 5 från 2013 floppade vid lanseringen.

Dagarna innan lansering var hypen på Twitch ett faktum och med sitt gedigna modifikationsstöd är det fortfarande ett av de bästa "stadsbyggarspelen".

2016

Pokemon, pokemon, pokemon

Det folk minns från sommaren 2016 är antagligen massorna av människor som sprang runt med sin telefon i ansiktet och jagade Pokemons. Antagligen det största, om inte annat, mest synliga spelfenomenet någonsin. Kanske var alla dessa människor ute och spelade Pokemon Go för att dom var besvikna på No Mans sky?

No Mans Sky lovade mycket mer än vad spelet levererade vid lansering och floppade totalt. Trots det gav inte utvecklaren upp och idag är spelet faktiskt ganska nära det som utlovats.

Just när man trodde att den mer “hjärndöda” förstapersonsskjutaren var död så släpps nya Doom. Snabbt, roligt och brutalt med stort B.

Dark Souls-serien rullar på med den tredje installationen. Stardew Valley återupplivar farm-liv spelen som dominerats av Harvest Moon och gör alla besatta av att odla grödor.

Firewatch lyckas göra en otroligt spännande upplevelse av att vakta en skog från bränder, Nintendoes mini nes säljer slut överallt och i Pony Island blir din dator besatt av satan.

Trots att Hideo Kojima nyligen slutat från Konami kommer första trailern till Death Stranding och hela internet viker sig dubbelt för att tolka de kryptiska bilderna.

2017

Pride and accomplishment

2017 var året då lootboxar gick för långt. Battlefront 2 möttes av stor kritik då bättre utrustning gentemot andra spelare antingen krävde extremt många timmars spelande, eller att du öppnade plånboken.

Electronic arts försökte möta kritiken på plattformen Reddit genom att säga att de extremt långa timmarna som krävdes för att låsa upp bättre utrustning skulle ge en känsla av “stolthet och prestation”.

Den kommentaren är nu den mest nedröstade i Reddits historia med 683 000 nedröstningar. (Den näst mest nedröstade har i jämförelse 88 906 nedröstningar)

2017 var även tiden då battle royale exploderade till den stora publiken med succén Player Unknowns Battleground, och senare fenomenet Fortnite som knappast någon undvikit att höra om.

2018

Röd död upprättelse

Hade du inte stött på Fortnite tidigare så såg du säkert dansen, som kallas att flossa, 2018. Dansen lades till i Fortnite och fenomenet exploderade så pass att barn och speciellt unga pojkar började intressera sig för dans.

Fallout 76 var däremot en flopp, på många sätt. Först var spelet så buggigt så det knappt gick att spela. De som hade beställt spelets finaste upplaga, “power armor edition” för nästan 200 euro upptäckte att den fina canvasväskan på bilden inte var av canvas utan nylon när den levererades.

Istället erbjöd Bethesda valuta inne i spelet, men summan var så liten att den inte ens räckte till att köpa den digitala versionen av väskan inne i spelet ...

Red Dead Redemption 2 sålde mer på åtta dagar än föregångaren sålde på åtta år och var spelet som sålde mest 2018. Trots detta så föll utgivarens aktie med 13 procent.

Kritikerna och de vanliga dödliga slogs ändå om att få vara med i hyllningskören, och för närvarande ligger spelet på plats åtta av bästa betygsatta spelen någonsin på Metacritic.

Det eminenta God of War kniper dock titeln game of the year på Game Awards från Red Dead Redemption 2 då det sätter den grekiske krigsguden i en nordisk miljö.

Nintendo släpper Super Smash Bros. Ultimate och visar hur man gör superbra fightingspel samtidigt som dom visar att dom inte har någon aning om hur man gör onlinespel till en bra upplevelse.

Blizzard visar på sitt eget event Blizzcon upp ett nytt Diablospel. Till spelarnas förtret är det dock bara till telefoner. När de på scenen möts av buarop frågar de i panik “Har ni inte telefoner??”. Ett uttalande som snabbt blev odödligt på internet.

Return of the Obra Dinn är årets pusselspel där du undersöker vad som har hänt på ett skepp genom att gå runt i människornas dödsögonblick och leta ledtrådar.

2018

"Tough hearthstone esports moment"

Protesterna i Hong Kong färgar även spelvärlden, då vinnaren i en turnering i Hearthstone i Kina yttrar slagorden “Frigör Hong Kong, revolution i vår tid”. Han blir avstängd från spelet och fråntagen sina prispengar. Turneringens två kommentatorer blir också sparkade och avstängda från att jobba med Hearthstone.

Spelets utvecklare Blizzard ger senare en ursäkt och kortar ner spelarens avstängning från livstid till sex månader. Inte alla är redo att förlåta utvecklaren och det leder till att även andra företag börjar kritiseras för sina speciella avtal med Kina.

Untitled Goose Game släpps och den störiga gåsen honkar sig in i allas hjärta.

Nintendo släpper Luigis Mansion 3 och visar att de fortfarande är mästare på lekfull och rolig speldesign.

Red Dead Redemption 2 släpps till PC och fylls genast av olika modifikationer som introducerar zombies eller bilar i spelmotorn, det bästa sättet att uppleva mästerverket.

Skaparna av Dark Souls-serien släpper sitt femte spel för decenniet, Sekiro: Shadows Die Twice. Det får viss kritik för att inte ge samma frihet som de andra spelen, men hittar ändå sin nisch.

Apex Legends lyckas slå sig in på marknaden för battle royale-spel, men börjar snabbt dala från toppen. Ett tecken på att luften börjar gå ur battle-royal-hypen?

Hideo Kojima släpper till sist sitt Death Stranding som får… ett ljummet mottagande. Kojima med total kreativ frihet var kanske ändå inte det som alla spelare önskade sig.

Electronic Arts släpper Star Wars Jedi: Fallen Order, kanske det första Star Wars-spelet som fått övergripande bra kritik sedan de tog över licensen. Det är snyggt och känns Star Wars.

Artikeln uppdaterad 2019-12-23 med Cities:Skylines.

Vilket spel missade vi? Vad borde definitivt inte ha varit med på listan? Kommentera!

Diskussion om artikeln