Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Pakistans tidigare president Pervez Musharraf dömd till döden

Från 2019
Pakistans ex-president Pervez Musharraf
Bildtext Pervez Musharraf ledde Pakistan 1999-2008. Han döms nu till döden i sin frånvaro.
Bild: EPA/FACUNDO ARRIZABALAGA

Pakistans tidigare president och arméchef Pervez Musharraf har i sin frånvaro dömts till döden av en anti-terrordomstol i huvudstaden Islamabad. Musharraf befinner sig i exil i Dubai.

Musharraf dömdes för högförräderi och för att ha brutit mot grundlagen då han efter presidentvalet 2007 utlyste undantagstillstånd för att förlänga sin mandatperiod.

Åtalen mot Musharraf väcktes redan 2013. Han har befunnit sig i exil sedan år 2016 i Dubai och London.

I Pakistan pågår sedan 2017 också en annan rättsprocess mot den tidigare presidenten. Det är en rättegång om mordet på Benazir Bhutto, världens första kvinnliga premiärminister i ett muslimskt land.

Benazir Bhutto valdes två gånger till premiärminister i Pakistan och dödades i ett bombdåd medan hon förde kampanj för sitt parti 2007.

Musharraf anklagas för att ha varit delaktig i en konspiration för att mörda Bhutto.

Omstridd ledare

Musharraf tog makten i Pakistan genom en militärkupp 1999. Han var president i Pakistan från 2001 till 2008 och stod på USA:s sida i "kriget mot terrorismen" i Afghanistan och Pakistan, trots motstånd på hemmaplan.

Under sin tid som president överlevde Musharraf flera mordförsök och planerade maktkupper.

År 2016 fick Musharraf tillåtelse att lämna Pakistan för medicinsk vård i Dubai, där han nu befinner sig.

Undantagstillståndet 2007 blev början på slutet

Musharrafs tid vid makten präglades också av konflikter med domstolarna.

I presidentvalet 2007 segrade Musharraf med 98 procent av rösterna eftersom valet bojkottades av oppositionen.

Domstolsväsendet var inte övertygat om valets legitimitet. Högsta domstolen skulle i början av november avgöra om Musharraf, som chef för landets armé, också kunde ställa upp i presidentvalet, men Musharraf hann upplösa domstolarna innan det hände.

Hösten 2007 utlyste Musharraf undantagstillstånd, avskedade landets överdomare och arresterade både domare och advokater, placerade ut armétrupper i städerna och stängde tv- och radiokanalerna.

Musharraf motiverade undantagstillståndet med att domstolsväsendet har paralyserat regeringen genom att lägga sig i regeringens affärer.

I parlamentsvalet 2008 förlorade ändå presidentens allierade ochi augusti 2008 avgick Musharraf för att undvika en riksrättsprocess i Pakistan.

Källor: Reuters, AFP, BBC, Guardian

Diskussion om artikeln