Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Industrifacket bryter arm med arbetsgivaren - finländska metallarbetare har de lägsta lönerna i Norden

Från 2019
Sara Kanerva kokoaa venttiiliohjainta.
Bildtext Maskinmontörerna i Finland tjänar några tior mera än sina kolleger i Sverige, men finländarna betalar mera skatt än svenskarna. Mest i handen får de danska maskinmontörerna.
Bild: Mårten Lampén / Yle

Medlingen i arbetstvisten mellan Teknologiindustrin och Industrifacket ledde inte till något medlingsbud i dag heller. Parterna står helt enkelt för långt från varandra.

Det som är på bordet är de kommande löneförhöjningarna.

Arbetstagarsidan tackade nej till riksförlikningsmannen Vuokko Piekkalas medlingsförslag i början av december och medlingen återupptogs på måndag efter en paus.

Parterna träffas på onsdag morgon igen, meddelade riksförlikningsmannen på Twitter.

Förhandlingarna inom Teknologiindustrin har stor betydelse för kollektivavtalsförhandlingarna i andra branscher eftersom de anses sätta nivån på löneförhöjningarna också där.

Statistikcentralen: Finländska metallarbetare sämst betalda

Svenska Yle har redan tidigare jämfört lönerna i de nordiska länderna. Vi plockar nu fram några yrkesgrupper som hör till Industrifacket.

Lönerna och levnadskostnaderna ligger på ungefär samma nivå i Finland och Sverige. I Finland beskattas medelinkomsttagare hårdare och det gör att de flesta yrkesgrupper har mindre pengar pengar att röra sig med här.

Graf på industriarbetares nettoinkomster i Norden

Maskinmontörerna i Finland tjänar några tior mera än sina kolleger i Sverige, men finländarna betalar mera skatt än svenskarna. Mest i handen får de danska maskinmontörerna.

Samma trend gäller då vi tittar på svetsare och hopsättare. Minst i handen får finländarna och mest kvar efter skatt har danskarna.

Inkomstnivån i Sverige och Finland är i stort på samma nivå. Största kastet mellan finländarna och deras svenska kolleger hittar man bland elmontörerna där finländarna får 210 euro mindre i handen.

Artikeln grundar sig på Statistikcentralens siffror från 2017. Jämförelsen är gjord utgående från grundlönerna.

Diskussion om artikeln