Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Föräldrar och barn besvikna över att Kuggom daghem antagligen stängs: "Det är ett vansinnigt beslut"

Från 2019
En kvinna i röd jacka står mitt i bild och tittar in i kameran. Hon håller handen på en liten pojkes axel. Han tittar åt vänster, ut ur bilden. Det är mörkt ute. De står framför ett rött trähus. Genom husets glasdörrar syns gult ljus.
Bildtext Både mor och son är besvikna över att Kuggom daghem kan komma att stängas. Linda Varoma bor i centrum men har valt att sätta sin son i ett mindre daghem lite utanför centrum.
Bild: Yle/Mira Bäck

Några flickor har ockuperat gungorna medan de minsta barnen har fullt upp i sandlådan. Klockan börjar närma sig halv fyra och det är redan mörkt ute, men det stör inte dagisbarnen i deras lekar.

Vi befinner oss på Kuggom daghem, ett av flera daghem och skolor som antagligen kommer att stängas på grund av Lovisas dåliga ekonomi.

- Jag tycker att det är ett vansinnigt beslut som inte grundar sig på någon fakta eller några argument, säger Linda Varoma.

Ett litet barn leker i en sandlåda. Bredvid barnet sitter en kvinna i rosa jacka och ser på. Det är mörkt ute men sandlådan lyses upp av gårdens lampor.
Bildtext Baka, baka sandkaka. Barnskötare Minttu Henriksson övervakar medan minstingarna håller till i sandlådan.
Bild: Yle/Mira Bäck

Hon har kommit för att hämta sin son Okko Lehtinen. Fyraåringen är koncentrerad på en liten flakbil av plast. Han håller på med att sanda räcket han står vid.

- Jag kan inte förstå att beslutsfattarna har tagit ett sådant här beslut utan att kontakta föräldrar, barn eller personal på daghemmet. Bara hux flux så försvann pengarna från budgeten, säger Varoma.

Skolan fick pengar men dagis blev utan

Det är en vecka sedan Lovisa fullmäktige röstade igenom budgeten för nästa år.

Haddom skola fick sina anslag tillbaka men Kuggom daghem blev utan pengar, liksom också Teutjärven koulu, Pernå kyrkoby skola och Lekgårdens daghem i Pernå kyrkoby.

Två blågula plastlastbilar i en sandlåda. Det är mörkt ute men sandlådan lyses upp av gårdens lampor.
Bildtext Barnen leker utomhus på för- och eftermiddagen. Sandlådslekar är poppis.
Bild: Yle/Mira Bäck

Att det tvåspråkiga dagiset i Kuggom verkar ryka trots att skolan blir kvar kom som en stor överraskning.

- Haddom skola och Kuggom daghem har tolkats som en enhet, säger Varoma.

På Kuggom daghem ordnas morgon- och eftermiddagsverksamhet för förskolebarnen.

- Förskolebarnen har rätt att få sin eftisverksamhet på daghem. Det hör till småbarnspedagogiken. Vart ska de ta vägen om daghemmet försvinner, ska de börja skjutsas till centrum på eftis? Eller så måste tilläggspersonal anställas på skolan för att ordna eftis för dem och det kostar ju också pengar, säger Varoma.

Tårögd son

Varoma berättar att de hemma har talat om planerna på att stänga skolor och dagis.

- Barnen var med på demonstrationen före fullmäktigemötet förra veckan och de var hemskt ledsna. Min son som går här i dagis hade faktiskt tårar i ögonen när vi berättade för honom hur det kommer att gå, säger Varoma.

Hon bor i centrum av Lovisa med sin familj. Varje dag, i tre år, har hon kört till daghemmet i Kuggom för att lämna och hämta sonen.

- Jag har gladeligen gjort det för att få ha min son på ett litet daghem. Jag tycker att det har varit en styrka i Lovisa, att man som familj har fått välja vad som är bäst för ens egna barn, säger Varoma.

demonstration i vintermörkret
Bildtext Flera föräldrar och andra anhöriga slöt upp utanför Harjurinteen koulu där fullmäktige höll möte förra veckan. De demonstrerade mot stadens planer på att lägga ner skolor och daghem.
Bild: Yle/Helena von Alfthan

Hon och hennes familj har varit väldigt nöjda med att ha barnen på Kuggom daghem.

- Det är nära naturen och har inga inomhusluftsproblem som på många andra ställen i Lovisa, säger Varoma.

Daghemspersonalen vet ännu inte vad som ska hända med daghemmet eller deras jobb och vill därför inte uttala sig.

Varoma lyfter upp personalens viktiga arbetsinsats. De flesta har jobbat här i många år och på det lilla dagiset lär de känna barnen väl.

Har ännu hopp

Fullmäktige ska ännu skilt besluta om vilka skolor och daghem som faktiskt stängs, men det ser illa ut.

Linda Varoma har fortfarande hopp om att det skulle kunna gå att göra någonting för att få ha kvar det egna daghemmet.

- Klart att vi kommer att strida för det att daghemmet ska få stå kvar. Vi nöjer oss inte med beslutet, säger Varoma.

Många föräldrar klagar på att staden inte har hört barn eller föräldrar innan beslutet att dra in finansieringen för de nämnda byskolorna och dagisarna.

Klart att vi kommer att strida för det att daghemmet ska få stå kvar

Linda Varoma

Från stadens håll säger man att höranden ordnas innan de slutliga besluten om att stänga eller inte stänga skolorna och dagisarna tas.

- Jag hoppas verkligen att det görs en väldigt utförlig utredning över konsekvenserna. Och så skulle jag vilja att staden skulle komma hit och se vad det är frågan om. Det finns mycket potential här som inte alls har tagits i beaktande, säger Varoma.

Diskussion om artikeln