Fresta med festlig flambering av fransk klassiker – bjud på crêpes Suzettes med mandarinsås
Plättar går hem hos dom flesta. Här kommer dom i en version som går hem på vilken fest som helst. Crêpes Suzettes hör till köksvärldens stora efterrättsklassiker.
Ursprungligen serverades rätten enbart med den karamelliserade såsen, så kan man naturligtvis göra. Men vem tackar nej till en flamberingsshow?
Ingredienser:
- 0,25 dl strösocker
- 3 dl vetemjöl
- en liten nypa salt
- 1 tsk vaniljsocker
- 5 ägg
- 5 dl mjölk 3 %
- 3 st mandariner zest från
- 25 g smör, smält
- smör, till stekning
Gör så här:
- Blanda vetemjöl, salt, strösocker, vaniljsocker i en bunke.
- Tillsätt äggen och lite mjölk i taget, vispa tills smeten är slät.
- Smaksätt smeten med rivet mandarinskal.
- Smält smöret och tillsätt det i smeten.
- Låt svälla i ca 1 timme och grädda sedan till riktigt tunna crêpes.
- Vik dem till halvmånar och vik en gång till.
- Rada upp dem på ett stort serveringsfat.
Mandarinsås
Ingredienser:
15 sockerbitar
1st apelsin ekologisk (zest från)
3 st mandariner, saften
50 gram smör
1 dl Grand Marnier eller Cointreau eller annan flamberingsvätska, konjak går också
Gör så här:
- Gnugga sockerbitarna mot apelsinen så att de suger in alla härliga aromer.
- Karamellisera sockerbitarna i en stekpanna till en ljus karamell och tillsätt färskpressad mandarinsaft, låt detta koka i cirka 2 minuter.
- Tillsätt smöret och häll den varma såsen över crêpsen.
Flambering
Häll Grand Marnier i en kastrull, koka upp och tänd på den med gaslågan eller en tändsticka.
Häll den brinnande likören över fatet och servera gärna med vaniljglass.
Vad tyckte du om receptet? Betygsätt eller kolla vad andra tyckt om det: