Hoppa till huvudinnehåll

Mat och dryck

Fresta med festlig flambering av fransk klassiker – bjud på crêpes Suzettes med mandarinsås

Från 2019
Uppdaterad 19.12.2019 11:38.
Crêpes Suzettes portioner med mandarinsås och glass
Bild: Carina Ahlskog/YLE

Plättar går hem hos dom flesta. Här kommer dom i en version som går hem på vilken fest som helst. Crêpes Suzettes hör till köksvärldens stora efterrättsklassiker.

Ursprungligen serverades rätten enbart med den karamelliserade såsen, så kan man naturligtvis göra. Men vem tackar nej till en flamberingsshow?

Ingredienser:

  • 0,25 dl strösocker
  • 3 dl vetemjöl
  • en liten nypa salt
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 5 ägg
  • 5 dl mjölk 3 %
  • 3 st mandariner zest från
  • 25 g smör, smält
  • smör, till stekning
Plättar på en skärbräda
Bild: Carina Ahlskog/YLE

Gör så här:

  1. Blanda vetemjöl, salt, strösocker, vaniljsocker i en bunke.
  2. Tillsätt äggen och lite mjölk i taget, vispa tills smeten är slät.
  3. Smaksätt smeten med rivet mandarinskal.
  4. Smält smöret och tillsätt det i smeten.
  5. Låt svälla i ca 1 timme och grädda sedan till riktigt tunna crêpes.
  6. Vik dem till halvmånar och vik en gång till.
  7. Rada upp dem på ett stort serveringsfat.
Apelsin halvor på en skärbräda
Bild: Carina Ahlskog/YLE

Mandarinsås

Ingredienser:
15 sockerbitar
1st apelsin ekologisk (zest från)
3 st mandariner, saften
50 gram smör
1 dl Grand Marnier eller Cointreau eller annan flamberingsvätska, konjak går också

En stekpanna med mandarinsås på spisen
Bild: Carina Ahlskog/YLE

Gör så här:

  1. Gnugga sockerbitarna mot apelsinen så att de suger in alla härliga aromer.
  2. Karamellisera sockerbitarna i en stekpanna till en ljus karamell och tillsätt färskpressad mandarinsaft, låt detta koka i cirka 2 minuter.
  3. Tillsätt smöret och häll den varma såsen över crêpsen.

Flambering

Häll Grand Marnier i en kastrull, koka upp och tänd på den med gaslågan eller en tändsticka.
Häll den brinnande likören över fatet och servera gärna med vaniljglass.

En portion crêpes Suzettes med mandarinsås på ett fat
Bild: Carina Ahlskog/YLE

Vad tyckte du om receptet? Betygsätt eller kolla vad andra tyckt om det:

Mer om ämnet på Yle Arenan

På andra språk

Diskussion om artikeln