Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Boris Johnson vill förbjuda en förlängning av brexitprocessen: "Företag måste förbereda sig på livet utanför EU"

Från 2019
Uppdaterad 17.12.2019 15:30.
Boris Johnson sitter vid ett bord med sina regeringskolleger på bägge sidor.
Bildtext Storbritanniens premiärminister Boris Johnson har inte mjukat upp sin inställning i brexitfrågan efter segern i parlamentsvalet. I stället föreslår han nu en ännu snävare tidtabell. EU och Storbritannien måste vara överens om framtiden inom 2020.
Bild: AFP / Lehtikuva

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson vill försäkra sig om att Storbritannien verkligen lämnar EU år 2020 genom att förbjuda en förlängning av övergångsperioden. Inom EU ökar Johnsons besked igen oron för ett avtalslöst utträde.

Boris Johnsons nyvalda regering kommer att göra ett tillägg till utträdesavtalet mellan EU och Storbritannien, som skulle betyda att det inte är möjligt att förlänga övergångsperioden till efter 2020.

Boris Johnson
Bildtext Boris Johnson tog en skrällseger i parlamentsvalet den 12 december och säkrade egen majoritet, vilket ger honom möjligheten att genomföra ett snabbt utträde ur EU.
Bild: VICKIE FLORES

Johnsons nya regering sammanträdde för första gången på tisdag morgon efter att hans konservativa parti Tories tog en skrällseger i parlamentsvalet i torsdags med löftet att få brexit överstökat.

- Premiärministern har varit tydlig med att övergångsperioden inte kommer att förlängas, sa Johnsons talesperson på tisdagen.

- Under alla omständigheter kommer vi att lämna den inre marknaden och tullunionen. Företag måste förbereda sig på livet utanför EU under alla omständigheter.

Nytt handelsavtal måste stå klart om ett år

Johnson har lovat att Storbritannien lämnar EU före 31 januari.

Men efter det måste Storbritannien och EU förhandla fram ett handelsavtal under en övergångsperiod som sträcker sig till slutet av 2020.

Det förbud mot att förlänga övergångsperioden som Johnson nu föreslår, innebär också att risken för ett avtalslöst utträde, eller en så kallad "hård brexit", ökar.

Om det inte finns något nytt handelsavtal med EU om ett år, kommer Storbritannien att lämna unionen helt utan handelsavtal år 2021.

Chefsförhandlaren Michel Barnier fotograferade utanför Europeiska kommissionen måndagen den 15 oktober 2019.
Bildtext EU:s chefsförhandlare i brexitfrågan, Michel Barnier, kommer att få ett tufft år 2020 då han på kort tid ska förhandla om EU:s och Storbritanniens framtida förhållande.
Bild: Julien Warnand

Både oppositionspolitiker och företag i Storbritannien är oroade över att ett utträdesavtal skulle innebära en ekonomisk smäll för brittiska företag.

Dessutom är det oklart hur ett avtalslöst utträde skulle påverka importen av viktiga varor som mediciner, bränsle och mat till Storbritannien.

Sir Keir Starmer, oppositionspartiet Labours brexitminister i skuggregeringen, kallade Johnsons planer för "vårdslösa och ansvarslösa" och sa att Johnson är "redo att riskera folks jobb".

EU-ledare oroade för avtalslöst utträde

Europeiska ledare har tidigare varnat för att övergångsperioden på ett knappt år är för kort för att få till stånd ett omfattande handelsavtal.

Johnson har å sin sida hållit fast vid att han inte kommer att behöva mer tid än så.

Premiärminister Johnsons talesperson sa på tisdagen att Johnson diskuterat med EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen och att ledarna kommit överens om att arbeta högintensivt för att inom et tår enas om EU:s och Storbritanniens framtida förhållande.

Irlands utrikesminister Simon Coveney varnar däremot för att Storbritannien målar in sig i ett hörn.

- Jag tycker det är mycket märkligt att Storbritannien stänger dörren för att vid behov förlänga övergångsperioden.

Sam Lowe vid tankesmedjan Center for European Reform tror att Johnson genom att förbjuda en förlängning av övergångsperioden vill snabba upp förhandlingarna.

Lowe påminner ändå om att regeringen ännu kan ändra sig i ett senare skede.

- Det här innebär en tydligare deadline, men så klart finns det ännu en viss flexibilitet, säger Lowe.

Marknaden reagerade negativt

På aktiemarknaden var den optimism som uppstått efter parlamentsvalet i fredags som bortblåst.

Pundets värde sjönk med cirka en procent under tisdagsmorgonen.

Johnsons besked innebar att den ekonomiska optimism som valresultatet gav upphov till på fredagsmorgonen nu är som bortblåst.

Tory-partiets stora seger tolkades strax efter valet som att chanserna för ett kontrollerat utträde ur EU ökat.

Nya brittiska parlamentet samlas första gången

Det nyvalda brittiska parlamentet samlas på tisdag för första gången.

Enligt tidtabellen ska underhuset rösta om Johnsons utträdesavtal på fredag.

Utträdesavtalet har tidigare tillåtit en förlängning av övergångsperioden till slutet av 2022.

Det skulle ha gett möjlighet till en två år längre övergångsperiod än den Johnson nu siktar på.

Källor: Reuters, AFP, BBC

Diskussion om artikeln