Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Tack vare frivilliga djurskötare kan skyddshemmet i Åbo numera rädda både husse och hund

Från 2019
Uppdaterad 18.12.2019 11:55.
En hund tittar med snälla lite ängsliga ögon upp mot kameran. Hunden är fast i koppel och är inomhus på ett golv.
Bildtext För tillfället har skyddshemmet i Åbo tre frivilliga djurskötare som tar hand om klienternas husdjur under den tiden de är på skyddshemmet.
Bild: Petri Aaltonen / Yle

Att skyddshemmet i Åbo inte kan ta emot husdjur har tidigare höjt mångas tröskel till att söka tillfälligt skydd. Men numera finns en väl fungerande lösning på det här problemet.

- Tidigare har många inte vågat riskera att deras husdjur far illa eller att ingen tar hand om djuren medan de själva vistas på skyddshemmet.

- Men under hösten har vi startat upp en verksamhet med frivilliga arbetare som fungerar som djurskötare för våra klienters husdjur.

Det berättar Mia Heikkonen, handledare vid skyddshemmet i Åbo.

För tillfället har skyddshemmet tre personer som tar hand om klienternas husdjur under den tiden de är på skyddshemmet.

Husdjuren kan vara allt från fåglar till hästar, men oftast är det frågan om hundar, katter eller lite mindre djur som marsvin.

En kattunge i Pasis famn
Bildtext Skyddshemmet vill gärna få in fler frivilliga djurskötare.
Bild: Yle/Nicole Hjelt

Tröskeln att ta sig till skyddshemmet har blivit lägre

Praktiskt går det till så att skyddshemmet ger klienterna kontaktuppgifterna till de frivilliga djurskötarna. Klienterna får i sin tur ringa upp djurskötarna och komma överens om hur man ska gå till väga.

De frivilliga djurskötarna får ingen lön för sina insatser, men all mat och allt övrigt som husdjuret behöver under vistelsen betalas av skyddhemmets klienter.

- Det har länge varit ett problem för våra klienter att ta steget och komma till skyddshemmet och samtidigt lämna sina husdjur. Oftast har de tidigare därför valt att bli kvar hemma. Tröskeln att komma hit blir nu lägre tack vare det här djurskötarsystemet, för nu vet de att även deras husdjur får ett skydd.

Att lämna ett husdjur är som att lämna ett barn och den oron gör att många väljer att inte ta sig till ett skyddshem

Skyddshemmet i Åbo är till för kvinnor, barn och män som utsätts för våld i hemmet. Där får man tillfälligt skydd vid krissituationer och hjälp för att lösa problem i familjen eller för att komma ut ur en våldsspiral.

Att då lämna djuren hemma i sådana omständigheter när man själv är i skydd skapar en hög tröskel.

- Det är som att lämna ett barn och den oron gör att många väljer att inte ta sig till ett skyddshem.

Lapsi silittää hevosen turpaa.
Bildtext Husdjuren kan vara allt från fåglar till hästar, men oftast är det frågan om hundar, katter eller lite mindre djur som marsvin.
Bild: Unsplash

.

Djurskötarservicen har hittills haft bra resultat och fått bra respons. Skyddshemmets klienter är jättenöjda med den här servicen enligt Mia Heikkonen.

- Det har visat sig att det här har en enorm betydelse för våra klienter som kan koppla av på ett helt annat sätt nu när de vet att deras husdjur har det bra. Klienterna kan också hälsa på sitt husdjur och även få bilder på sina husdjur.

Nu söker man fler frivilliga djurskötare

Mia Heikkonen tror att behovet av den här servicen kommer att öka.

- Nu har det börjat löpa och det ser jättebra ut. Vi är också väldigt nöjda med våra frivilliga som har ställt upp. I huvudstadsregionen har samma sak varit en stor succé och när fler här i Åboregionen får reda på att vi har den här servicen kommer också fler att använda sig av det här.

Därför jobbar skyddshemmet just nu som bäst med att få in fler frivilliga djurskötare.

- Ifall det finns fler som är intresserade av att hjälpa till och vara frivilliga djurskötare får man jättegärna höra av sig till oss.

Diskussion om artikeln