Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Socialens betalningsförbindelser har förfalskats i Jakobstad

Från 2019
Uppdaterad 17.12.2019 22:09.
Ett band med matvaror i matbutiken.
Bildtext Gärningsmännen har handlat mat och andra varor med förfalskade papper från socialen.
Bild: Amanda Vikman/Yle

Flera fall av förfalskade betalningsförbindelser har polisanmälts i Jakobstad. Gärningsmännen har handlat mat och andra varor med hjälp av förfalskade papper.

Därför godkänner Prisma inte längre socialens betalningsförbindelse som betalningsmedel.

- Det mest olyckliga är att de som faktiskt behöver hjälp lider, säger Harri Riikonen som är chef på Prisma i Jakobstad.

Flera fall i andra butiker

Totalt fyra fall av förfalskade betalningsförbindelser har polisanmälts i Jakobstad. Gärningsmännen har handlat mat och andra varor på KPO:s Prismavaruhus för omkring 400 euro per gång.

Sedan sex månader tillbaka godkänner Prisma därför inte längre socialens betalningsförbindelse som betalningsmedel. Men i övriga butiker kan de fortfarande användas.

Det finns också andra likadana fall i butiker i staden som inte blivit polisanmälda, säger Maria Aho som leder vuxensocialarbetet i Jakobstad.

Fallen på Prisma är polisanmälda och staden kräver också skadestånd av gärningsmännen.

Svårt att identifiera förfalskningar

Hittills har staden Jakobstads betalningsförbindelse varit en vanlig pappersblankett med stadens stämpel.

- Det har varit svårt att särskilja de förfalskade blanketterna från riktiga betalningsförbindelser i kassan där tempot är högt. Dokumenten får inte vara sådana att de enkelt kan förfalskas, säger Antti Paananen som är chef för marketarna inom KPO-koncernen.

Nytt system nästa år

Under hösten har socialcentralen utvecklat ett nytt system för att få bukt med missbruket av betalningsförbindelser. De nya blanketterna ska tryckas på specialpapper och kan därför inte förfalskas.

- På torsdagen ska vi besöka tryckeriet och i början av nästa år är de nya betalningsförbindelserna klara att använda, så problemet får snart en lösning, säger Maria Aho.

Iltalehti var först med nyheten.

Diskussion om artikeln