Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Hemvården i Raseborg har akut personalbrist under julen – värst är läget i Ekenäs

Från 2019
Uppdaterad 18.12.2019 06:04.
Äldre dam sitter i köket och dricker kaffe
Bildtext Hemvården ska fungera oberoende om det är måndag, lördag, julafton, dag eller natt. I Raseborg är det extra svårt att få personal till alla arbetsskift. Den här bilden har inget med hemvården i Raseborg att göra.
Bild: Yle/Martti Juntunen

Hemvården i Raseborg har stor brist på vikarier under de närmaste tre veckorna. Orsaken är jul-, nyårs- och trettondagshelgen som medför många extra lediga dagar för den ordinarie personalen.

Situationen kändes i slutet av förra veckan (13.12) så akut att chefen för äldreservice, Kirsi Ala-Jaakkola gick ut på sociala medier där hon efterlyste vårdare som kan tänka sig hoppa in på korta vikariat.

Det fina i den i övrigt pressade situationen är att uppropet på Facebook har fått god spridning med långt över hundra delningar.

Personal från andra avdelningar hoppar in som hemvårdare

Ala-Jaakkola har också gått ut på Raseborgs stads interna sidor och vädjat om hjälp från andra avdelningar inom stadens social- och hälsovård. Det är i synnerhet här man har fått napp. Människor har hört sig för och meddelat att de kan hoppa in som vikarierande hemvårdare.

En kvinna med glasögon, kort hår. Bakom, på väggen, hänger en väggkalender.
Bildtext Kirsi Ala-Jaakkola är chef för äldreservicen i Raseborg. Hon är väldigt glad över det engagemang hennes upprop på sociala medier och stadens intranät har lett till.
Bild: Yle / Tiina Grönroos

- Läget är mycket bättre nu än när jag skrev det här inlägget.Det att så många delat känns jättebra, säger Kirsi Ala-Jaakkola.

Hemvården i Raseborg har personalbrist under julen

3:35

Ännu många tomma luckor i arbetsschemat för hemvården i Ekenäs

På måndagen (16.12) kunde chefen för äldreservice, Kirsi Ala-Jaakkola konstatera att hemvården i Tenala-Bromarv hade läget under kontroll. Också i Karis och Pojo såg det relativt hyfsat ut, men i Ekenäs var det sämre.

- I Ekenäs finns ännu en hel del ofixade arbetspass.

Vad är en hel del?

- Riktigt exakt hur läget ser ut just nu vet jag inte men jag tippar på mellan 60 och 70 arbetsskift. Det är nog massor, men i vårt gäng är de duktiga så jag tror att de får det ordnat. Vi har ännu några dagar på oss, säger Kirsi Ala-Jaakkola.

Över tio ”röda dagar” på tre veckor

Det som gör den här julen mer utmanande än tidigare julhelger är att det arbetsschema som görs upp för tre veckor i taget i år infaller under tiden 23.12-12.1.

Under de här 21 dagarna råkar det sig inte bättre än att elva dagar är veckosluts- och helgdagar.

- Det som gör det besvärligt är att arbetstidsavtalet har ändrat. Nu får man inte jämna ut personalens timmar under en längre period än under de här tre veckorna. Tidigare kunde man planera arbetslistor för sex veckor och då var det enklare.

Det var med andra ord möjligt att sprida ut de utjämnande lediga dagarna under en längre period, förklarar Kirsi Ala-Jaakkola.

Skriande brist på hemvårdare i Raseborg, upprop till och med på facebook

2:52

I Tenala och Bromarv byter man skift och jobbar extra

I nuvarande läge ser situationen bäst ut för hemvården i Tenala-Bromarv.

- Vi är ett litet team som byter turer och hjälper varandra om det kör ihop sig, säger närvårdare Jenny Grabber.

Vi träffas hemma i hennes julpyntade kök. Från badrummet hörs hur tvättmaskinen börjar centrifugera. Jenny Grabber har föregående dag jobbat kväll och nu har hon fyra nätter framför sig. Efter det har hon ledigt över julen.

- Vi fick vänta länge på vår arbetslista och jag tror nog att min förman ännu jobbar med att fylla några luckor, säger Jenny Grabber.

En kvinna vid ett köksbord. Man kan se lite av en julhyacint. Hon tittar in i kameran och ler lite.
Bildtext Närvårdare Jenny Grabber har inget emot att jobba om nätterna.
Bild: Yle / Tiina Grönroos

Det tre veckor långa arbetsschemat som kör igång dagen före julafton fylls ganska långt ut av den ordinarie personalen.

- Några har tagit extra turer och sedan har vi vikarier som ställer upp, säger Jenny Grabber.

Själv jobbar hon främst nätter eftersom det passar henne. Hon säger också att hon trivs med jobbet.

Mellan 12 och 18 hembesök per arbetsskift

- Det är varierande, tiden går fort. Ibland går jobbet enligt planerna och ibland får man lägga om allt, säger Jenny Grabber.

Hon berättar att hon har upptill 18 hembesök per natt. När hon sköter Bromarv kör hon 150 kilometer under en natt. På natten jobbar man ensam och i tio timmar.

De som jobbar dag brukar hinna med 12-15 hembesök per dag och ungefär lika många besök har också de vårdare som sköter kvällsskiftet.

Varför är det svårt att få vikarier?

- Jobbet kräver en hel del, man har stort ansvar och ofta är man ensam på fältet. Lönen och ersättningarna motsvarar inte det man gör, säger Jenny Grabber.

Grabber tror att en högre lön skulle locka fler att jobba som hemvårdare, speciellt som hon själv tycker att jobbet är utmanande på ett bra sätt.

- Vi har under det senaste året fått mer personal och jo, vi har också ganska bra med vikarier. Kniper det ställer ordinarie upp och tar de turer som fattas, säger Jenny Grabber och hälsar att det nog skulle finnas behov för ännu fler nyanställningar.

Närvårdare Jenny Grabber trivs med sitt jobb och hoppas att fler skulle pröva på att jobba som hemvårdare

5:01

Svårt att hitta vikarier i förväg

Tillbaka till chefen för äldreservice, Kirsi Ala-Jaakkola som har möten inprickade längs hela dagen. Det är eftermiddag och vi har stämt träff i Karis i det gamla servicehuset. I rummet puttrar en kaffekokare som av ljudet att döma skulle må bra av att avkalkas.

Med tanke på att det kommer fler jular, hur ska staden planera så att det inte uppstår fler akuta situationer där det blir en skriande brist på hemvårdare i Raseborg?

- Vi får ta det efterhand. Det är svårt att på förhand hitta de här människorna. Jag tror vi ännu mer måste kolla läget inom hela äldreomsorgen och tillfälligt flytta människor mellan olika enheter och på det sättet jämna ut det hela. Fastän de som jobbar på andra enheter behövs också på sina ordinarie jobb....

... så det finns nog inte överlopps människor någonstans, konstaterar Kirsi Ala- Jaakkola.

Diskussion om artikeln