Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Justitieminister Anna-Maja Henriksson om utmaningarna med skärpt terrorlagstiftning: ”Svårt att avgöra när någon hör till en terrororganisation”

Från 2019
Anna-Maja Henriksson.
Bildtext Anna-Maja Henriksson tycker att Finland redan har en omfattande terrorlagstiftning.
Bild: Lehtikuva

Finländarna behöver inte vara oroliga för sin säkerhet, det är huvudtesen som justitieministern Anna-Maja Henriksson (SFP) för fram i diskussionen om finländarna i al-Hol-lägret.

Under tisdagen förs en het debatt i riksdagen om finländarna i lägret al-Hol i Syrien.

I måndags meddelade statsminister Sanna Marin (SDP) att regeringen vill ta hem barnen från lägret. Hur det går med mammorna ska avgöras från fall till fall.

– Regeringen kan inte ha klart för sig exakt vem som kommer hem. Myndigheterna avgör i varje enskilt fall med beaktande av den lagstiftning som binder Finland. Det är inte regeringens sak att fatta beslut om vem som kan komma eller inte. Men vår politiska vilja är att barnen ska få komma hem till Finland, förklarar justitieminister Anna-Maja Henriksson.

Svårt att kriminalisera att tillhöra en terrorgrupp

Regeringen har också bestämt att se över Finlands lagstiftning om terroristisk verksamhet.

Henriksson menar att Finland redan har en bred terrorlagstiftning och att förväntningarna kan vara en aning orimliga.

– Jag tror att det finns ganska olika förväntningar om vad som kunde ändras. Och jag tror att det finns en stor okunskap om hur bred lagstiftningen egentligen är.

Hon lyfter upp den omdebatterade frågan om det borde göras kriminellt att höra till en terrororganisation. Så sent som 2018 kom den tidigare regeringen fram till att en sådan kriminalisering är svår att genomföra.

– Den stora utmaningen är att det juridiskt tekniskt är en jättesvår fråga. Det är lätt att säga att det borde vara kriminellt att höra till en terrororganisation, men frågan är när man kan anse att någon hör till en organisation av den kalibern. Det finns ju inte direkt register på det.

Ny lagstiftning skulle inte gälla al-Hol-fallen

Henriksson konstaterar också att även om man skulle komma fram till att lagstiftningen behöver uppdateras så kommer de här uppdateringarna inte att tillämpas på fallen som nu är aktuella.

– Man stiftar inte lagar retroaktivt när det gäller straffrättsligt ansvar. Den lag man stiftar kan vara i kraft först efter att den har trätt i kraft. Men det är ju mycket möjligt att personerna i al-Hol har gjort sig skyldiga till brott som redan är kriminaliserade.

Hon anser att den pågående debatten om skärpta straff är typisk för den politiska kulturen i Finland.

– Alltid då svåra frågor dyker upp är det första man gör att ropa efter skärpta straff och en skärpt lagstiftning.

Hon vill ändå hålla fram att finländarna inte behöver känna sig otrygga.

– Våra myndigheter har bra koll. Vi har en ny spaningslagstiftning som den förra riksdagen har stiftat. Egentligen har vi i dag en bättre beredskap än någonsin tidigare att bevaka personer som kan vara en fara för den allmänna säkerheten. Då det gäller de vuxna i al-Hol är det klart att trygghetsfrågan kommer vara mycket central.

Diskussion om artikeln