Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Många Åbostuderande lider av ångest och depression - kan ta tre månader innan de får träffa en psykolog vid Studenthälsan

Från 2019
Uppdaterad 18.12.2019 10:47.
En bild på en man som tittar ut över vattnet.
Bildtext Cirka 13 procent av patienterna på Studenthälsan söker hjälp för psykisk ohälsa.
Bild: Yle/Simon Bergholm

De studerande som mår psykiskt dåligt och behöver träffa en svenskspråkig psykolog i Åbo kan vara tvungna att vänta upp till tre månader vid Studenthälsan.

Samtidigt lider en fjärdedel av de Åbostuderande som uppsöker Studenthälsan, alltså Studenternas hälsovårdsstiftelse av någon form av psykisk ohälsa. Cirka hälften av de här fallen kan skötas av en allmänläkare.

Siffrorna är alarmerande

― Anna Oksanen, styrelseordförande för Åbo Akademis Studentkår

Det höga antalet studerande som mår psykiskt dåligt oroar Anna Oksanen, styrelseordförande för Åbo Akademis Studentkår.

Enligt henne är det här en fråga som väcker både oro och diskussion bland studerande och som också var ett viktigt tema under höstens kårval.

- Siffrorna är alarmerande. Vi måste satsa både på den förebyggande vården och lösa de problem som vi har. Tre månader är en för lång tid om man lider av psykisk ohälsa.

Enligt Oksanen jobbar studentföreningarna för att få tillräckliga resurser till Studenthälsan.

Det här blir särskilt viktigt om ett år, då även yrkeshögskolestuderande ska erbjudas vård av Studenthälsan. I nuläget är vården endast till för universitetsstuderande.

- Vi måste få mera resurser till Studenthälsan för att det ska fungera. De resurser som hittills har riktats till utvidgningen är inte tillräckliga, säger Oksanen.

"Köerna borde bli kortare efter årsskiftet"

Vid Studenthälsan i Åbo försäkrar man att situationen gällande köerna till psykologen ska bli bättre efter årsskiftet. Det säger överläkare Maisa Kuusela, direktör för verksamheten i Åbo.

Vanligtvis ligger köerna på en till två månader för de svenskspråkiga patienterna, men för tillfället jobbar endast en svenskspråkig psykolog istället för två på Studenthälsan.

Rekryteringsprocessen pågår som bäst, så efter årsskiftet borde två psykologer vara på plats igen, säger Kuusela.

- Då borde köerna bli kortare.

Kuusela intygar också att Studenthälsan i Åbo är förberedd på ökningen av studerande om ett år, då yrkeshögskolestuderande omfattas av vården.

Många studerande lider av depression och ångest

Cirka 13 procent av de som kontaktar Studenthälsan söker hjälp på grund av psykisk ohälsa. Många av dem lider av ångest eller depression.

Till en början träffar man en läkare, som avgör om det finns behov för en psykolog. Tiden mellan läkarbesöket och den första träffen med psykologen kan alltså tidvis dröja i flera månader.

Men hur rimlig är den väntetiden?

- Vi försöker se till att patienten får träffa en hälsovårdare inom en till två veckor. Efter det träffar patienten en allmänläkare inom några veckor. Psykologen träffar man senare, säger Kuusela.

Många studerande jonglerar med studier och jobb, trots att studietakten är hård. Det kan vara en orsak till att så många mår psykiskt dåligt, säger Anna Oksanen.

- Det inte är hållbart att studerande måste jobba vid sidan om sina heltidsstudier för att utkomsten inte räcker till på den nivån den är nu.

Många Åbostuderande lider av psykisk ohälsa - men köerna till psykologen är långa

Programmet är inte längre tillgängligt

Diskussion om artikeln