Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Serie A använder tavlor på apor som en del av arbetet mot rasism – enorma kritiken mot målningarna: "Ser ut som ett sjukt skämt"

Från 2019
Uppdaterad 17.12.2019 17:43.
Romelu Lukaku står med händerna vid midjan, med ryggen mot kameran.
Bildtext Romelu Lukaku är en av de Serie A-spelare som utsatts för rasism denna säsong.
Bild: imago images/Uk Sports Pics Ltd/ All Over Press

Tavlor som skulle vara en del av ligans arbete mot rasism har fått uppmärksamhet av betydligt negativare orsaker. Nu haglar kritik mot Serie A in från alla håll, på grund av tre tavlor på apor, som skulle vara en del av en antirasistisk kampanj. "Varje gång Serie A öppnar munnen blir det bara värre", konstaterar Romelu Lukakus agent Michael Yormark.

Rasismen har varit en av de stora snackisarna i italienska Serie A denna säsong. Spelare som Brescias Mario Balotelli, Inters Romelu Lukaku och Fiorentinas Dalbert Henrique har alla fått utså rasistiska påhopp i samband med liga matcher.

I slutet av november slöt alla 20 Serie A-klubbar ett avtal om att tillsammans kämpa mot rasismen. Men även utanför planerna har det stormat.

Så sent som för någon vecka sedan rubriksatte tidningen Corriere dello Sport uppladdningen inför matchen mellan Inter och Roma med ”Black Friday” tillsammans med bilder på Lukaku och AS Romas Chris Smalling.

Nu skakar nya rasismanklagelser om italiensk fotboll. Detta efter att Serie A:s nya antirasismkampanj offentliggjorts. Som en del av kampanjen presenterades tre tavlor som skulle illustrera initiativet – målade tavlor som föreställer apor.

Av ligaklubbarna var bland annat AC Milan och Roma snabba med att ta avstånd från tavlorna.

– Konst kan vara kraftfullt, men vi tycker verkligen inte det är bra att använda sig av apor som bilder i kampen mot rasism och vi blev väldigt överrsakade av bristen på samråd, skriver Milan.

”Det är en skam”

Konstnären bakom tavlorna, Simone Fugazzotto, förklarar på Serie A:s hemsida att han ville använda aporna som en metafor för människan.

– Jag ville med mina tre tavlor visa att vi är alla av samma ras. När Serie A kontaktade mig i maj tänkte jag direkt att jag skulle måla en västerländsk, en asiatisk och en svart apa, eftersom jag ville ändra på människors uppfattningar genom mitt verk.

– Mina målningar representerar rättvisa och tolerans till fullo. Jag använder apor som en metafor för människan, eftersom hudfärgen inte är viktig, motiverar Fugazzotto.

Men Fugazzottos tre målningar har fått väldigt mycket kritik.

– Än en gång gör den italienska fotbollen världen mållös. Det är svårt att se vad Serie A tänkte, frågade sig den antirasistiska organisationen Fare för BBC.

– I ett land där myndigheterna misslyckas vecka efter vecka med att få kål på rasismen, så skapar Serie A nu en kampanj som ser ut som ett sjukt skämt, fortsätter organisationen.

Lukakus agent rasande

Romelu Lukakus agent Michael Yormark var förbannad efter att tavlorna var presenterade.

– Det är en skam, säger Yormark enligt Sky Sports.

– Varje gång Serie A öppnar munnen blir det bara värre. Bilderna är okänsliga och pinsamma, inte bara för ligan utan för alla klubbar runtom Italien.

Den förre stjärnspelaren Stan Collymore kunde inte heller han tro sina ögon.

– Fantastiskt att se Serie A:s antirasistiska kampanjbilder (ja, de är verkligen äkta) Kanske kan maskotarna målas svarta som pricket över i:et, skrev engelsmannen på Twitter.

Diskussion om artikeln