Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Tandvården ett problem då Vasa får omfattande jour vid årsskiftet – en del patienter skickas också i fortsättningen till Seinäjoki

Från 2019
Kuvassa paikataan potilaan hampaita
Bildtext Från och med årsskiftet har Vasa sjukvårdsdistrikt ett avtal med granndistriktet Seinäjoki, så att patienter kan skickas dit för akut tandvård på kvällar och veckoslut.
Bild: Heini Holopainen / Yle

Från och med den första januari är Vasa centralsjukhus ett sjukhus med omfattande jour. Och till den allra största delen uppfyller sjukhuset redan kraven. Men inte alla. Endast tack vare en handräckning från Seinäjoki lyckas man sköta alla akutfall inom tandvården.

Marina Kinnunen, direktör vid Vasa sjukvårdsdistrikt, är lättad.

För bara några dagar sedan kom mejlet som bekräftar att man vid centralsjukhuset i Seinäjoki kan tänka sig att sträcka ut en hand vad gäller jouren inom tandvården.

- Det betyder att de hjälper till på så sätt att de sköter våra patienter då när vi inte själva kan erbjuda vård, säger Kinnunen.

Orsaken är att man vid Vasa centralsjukhus inte ännu hunnit sy ihop den helhet som krävs för att utöka jouren inom mun– och tandvård.

Marina Kinnunen berättar att målsättningen hela tiden varit att lyckas få ihop tandvårdsjour i egen regi, men att det kräver ytterligare tid och arbete före man är i mål.

- Det är ju därför vi blev ett sjukhus med omfattande jour, för att vi vill ordna det här själva. Och det kommer vi också att göra, men det tar tid före vi får allt fixat. Vi är väldigt tacksamma för Seinäjoki, som har lovat hjälpa oss fram till sommaren.

Marina Kinnunen är direktör för Vasa sjukvårdsdistrikt.
Bildtext Marina Kinnunen, direktör vid Vasa sjukvårdsdistrikt, hoppas att Vasa centralsjukhus snart ska kunna erbjuda omfattande jour inom tandvården helt i egen regi.
Bild: Yle/Moa Mattfolk

Mål nummer ett: Egna läkare som jourar

Inom sjukvårdsdistriktet har man gjort en första förfrågan bland de egna tandläkarna kring deras jourberedskap. Nu görs en noggrannare genomgång, uppger Kinnunen.

- För tandläkarna är det en stor förändring om de ska börja ha jour, det är inte självklart att det går ihop med den egna livssituationen.

Kinnunen hoppas att utredningen ska visa att man har en tillräckligt stor mängd egna tandläkare som ställer upp. I annat fall måste man köpa tjänsterna från den privata sidan.

- Jag hoppas att vi får det här skött med våra egna tjänsteläkare i området. Om vi inte klarar det här med våra egna resurser måste vi konkurrensutsätta, och en konkurrensutsättning tar också tid.

Seinäjoen keskussairaala
Bildtext Avtalet med Seinäjoki gäller fram tills sommaren 2020. Nu utreds om det finns tillräckligt med egna tandläkare för att kunna upprätthålla akutjour i Vasa. Annars blir man tvungen att gå in för en lösning med köptjänster.
Bild: Riikka Kurki / Yle

Snart blir det bråttom. Avtalet med Seinäjoki gäller endast från och med årsskiftet fram till sommaren.

- Vi måste ha svar på våra frågor inom några månader, för redan i sommar måste vi klara oss själva, säger Kinnunen.

Mål nummer två: Patienterna ska ges god vård

Marina Kinnunen vågar trots allt lova att det som patienterna ska få inte bara är god vård, utan bättre vård än hittills - i och med att det egna centralsjukhuset får omfattande jour.

- För våra invånare är det ju detsamma om det är våra egna läkare som sköter tandjouren eller en köptjänst, man borde inte se någon skillnad.

Marina Kinnunen får medhåll av Katri Palo, som är ledande övertandläkare vid Vasa stad.

Palo har erfarenhet av hur joursamarbetet med Seinäjoki fungerar eftersom Vasa stad haft avtal med sjukhuset i Seinäjoki sedan år 2016.

Från Vasa har 50-80 patienter varje år tvingats uppsöka akut tandvård i Seinäjoki, och patienterna har enligt Palo varit nöjda.

- Det har fungerat bra och ingen har har framfört några klagomål som nått mina öron, säger Palo.

Lättare för patienten

Ändå står det klart att också Palo ser fram emot att kunna hänvisa patienter till det egna centralsjukhuset också på kvällar och veckoslut.

- Förstås blir det en förbättring för alla när vi får en förlängd akutmottagning här, det blir mycket lättare för patienterna att använda.

Vy från ett mottagningsrum vid tandläkaren.
Bildtext Har du kraftig svullnad och svårt att svälja? Går munnen inte att öppna eller stänga? Har du förutom värk också feber? Eller har du börjat blöda kraftigt? Då kan du behöva akut tandvård. Ta kontakt med tandvården i din egen kommun eller ring Vasa centralsjukhus.
Bild: YLE/Elin Willows

Palo berättar att patienterna i det här skedet inte behöver lära sig något nytt.

För den som drabbas av akut tandproblem gäller samma praxis som hittills: Fram till klockan 16 tar man kontakt med tandvården i sin egen kommun, efter det ringer man Vasa centralsjukhus.

- Vid sjukhuset fattar man då beslut om det är nödvändigt för patienten att åka till Seinäjoki eller inte.

I riktigt svåra fall, exempelvis i samband med olyckor, kan patienter även skickas till Åbo universitetscentralsjukhus för tandvård.

Här kan du läsa mer om i vilka situationer det finns behov av akut tandvård.