Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Marikas söner blev sjuka då de vistades i skolan - nu evakueras eleverna till klassrummet bredvid

Från 2019
Uppdaterad 18.12.2019 15:31.
Gul träskola i kvällssol i augusti
Bildtext Kårböle lågstadieskola.
Bild: yle / Heidi Grandell-Sonck

Två av Marika Sorjas barn har fått symptom då de vistas i den gamla skolbyggnaden i Kårböle i Helsingfors, där Hoplaxskolan har en del av sin verksamhet. Stadens utredning visar nu att två av tre klassrum har förorenad inneluft. Nu flyttar förskolan till det sista klassrummet, och familjerna har fått instruktioner om att tvätta alla barnens kläder - och slänga dem ifall de inte slutar lukta.

Redan i somras togs ett klassrum ur bruk i Hoplaxsskolans Kårböle-enhet. En undersökning bekräftade då förorenad inneluft. Efter att klassen flyttade till bredvidliggande byggnad utredde man resten av klassrummen. Under tiden stannade förskolan och en klass kvar i byggnaden, däribland Marika Sorjas yngsta son som uppvisat besvärliga symptom.

Sorja är även sannfinländsk lokalpolitiker i Helsingfors.

Hennes mellersta son går i en annan klass i samma skola, som flyttade till den bredvidliggande byggnaden. Också han hade symptom då han vistades i den gamla byggnaden.

Ingen förälder har sagt att deras barn skulle ha haft symtom

― Cecilia Holmström, föreståndare

- Han var hela tiden trött, hade himla huvudvärk och mådde dåligt. Vi tänkte att vi kanske bara inbillar oss men sedan fick vi höra att det finns andra med symptom, berättar Sorja.

Sedan klassen flyttade till det nyare huset har symptomen gått om och han mår bättre.

- Jag tyckte redan då att hela huset borde evakueras, men då började man först utreda övriga delar av byggnaden. Sedan började vår yngsta son i förskolan och han fick genast magbesvär. Men när han är borta en längre period från dagis mår han bättre, säger Sorja.

Marika Sorja (Sannf) kandiderar i riksdagsvalet 2015 i Helsingfors
Bildtext Marika Sorjas bägge söner har fått symptom av att vistas i den gamla skolbyggnaden.
Bild: Yle/Julie Ebbe

Förskolans föreståndare Cecilia Holmström säger att hon inte är medveten om att barn eller personal på förskolan skulle ha haft symptom.

- Ingen förälder har sagt att deras barn skulle ha haft symtom. En del barn har varit förkylda, men ingen har uttryckt att det skulle handla om dålig inomhusluft.

- Ett par föräldrar har frågat om hur läget ser ut, men det har inte uppstått någon desto större oro, fortsätter hon.

Yngsta sonen kvar i byggnaden tills vidare

Då mellersta sonens klass flyttade blev förskolan och en annan klass kvar i byggnaden medan dess skick utreddes vidare.

I måndags kom meddelandet om att utredningen är klar.

- Vi fick bud om omfattande reparationsbehov i byggnaden och om att inomhusluften är dålig, säger Sorja.

Skolklassen som fanns kvar i det gamla huset flyttas nu till den nya skolbyggnaden. Förskolan flyttar däremot till ett rum som ligger vägg i vägg med de mikrobskadade rummen.

Ska jag låta mina barn gå runt i mögelkläder?

― Förälder Marika Sorja, om att eventuellt tvingas slänga barnens kläder

Holmström försäkrar att barnen inte rör sig i de skadade rummen.

- Vi har satt stopp-skyltar på dörrarna och personalen ser till att förskolebarnen inte går in i rummen som tagits ur bruk. Barnen är så gamla att de förstår att inte gå in i rummen om en vuxen säger till.

Holmström betonar att lösningen inte är långsiktig.

- Det här är ett tillfälligt arrangemang men jag vet inte hur länge det kommer vara såhär, säger hon.

Plastmatta orsakade skadorna

Enligt Harri Räsänen, expert på inomhusluft vid Helsingfors stad, är skadorna begränsade till de undervisningslokaler som har plastmattor. De förhindrar fukt som stiger upp ur bottenbjälklaget att avdunsta.

- Ett undertryck i rummen har sedan gjort att luft kan strömma upp ur bottenbjälklaget och in i byggnaden, förklarar Räsänen.

Vid det skedet dom hittade mikrober i ena delen av huset borde de ha evakuerat hela byggnaden i stället för att vänta i över ett halvt år

Enligt Räsänen har det klassrummet som förskolan ska stanna i låg exponering för förorenad luft.

- Vi skapar ett undertryck i de skadade delarna av byggnaden. Då kommer den förorenade luften inte in i det klassrummet, säger Räsänen.

Räsänen säger att de följer de instruktioner som de fått av experterna som utfört konditionsgranskningen.

Den delvis skyddade byggnaden är byggd 1893 och enligt Räsänen kunde det bli dyrt med grundläggande reparationer. Skadorna är omfattande och därför söker staden nu efter nya lokaler.

Kläder som luktar ska slängas

I meddelandet från förskolan om resultatet av utredningen uppmanas föräldrar att tvätta alla barnens saker och kläder i 60 grader. Allt som ännu luktar ska slängas.

- Då handlar det om allt från barnens mjukisar, stövlar, uteskor, vinterkläder, yllekläder till regnkläder och så vidare. Allt kan inte tvättas i 60 grader, säger Sorja.

- Så här före jul är det inte ekonomiskt möjligt i vår familj att slänga kläder. Ska jag låta mina barn gå runt i mögelkläder?

Enligt föreståndare Holmström har uppmaningen om att tvätta kläder kommit från stadsmiljösektorn. Hon medger att hon formulerat sig klumpigt i brevet och att alla kläder bör tvättas på rätt sätt.

Räsänen från staden bekräftar att förskolan frågat om hur de ska hantera sina textiler. Stadsmiljösektorn har då gett förskolan instruktioner utgående från arbetshälsoinstitutets anvisningar.

Holmström har inte fått information om vem som kommer att ersätta kläder som måste kastas bort.

Föräldern Sorja hoppas att hela byggnaden skulle ha evakuerats genast då man fann mikrober i den - inte nu, ett halvt år senare. Hon hoppas på att hennes yngsta son inte ska behöva stanna kvar i byggnaden.

- Staden letar efter lokaler men det kan ta hur länge som helst, konstaterar hon uppgivet.

Diskussion om artikeln