Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Finland beslöt att hämta hem de finländska barnen i al-Hol, men kommer mammorna också och när i så fall? Det här vet vi om regeringens linje

Från 2019
Kvinna med barn i al-Hol.
Bildtext Arkivbild på kvinna och barn i al-Hol.
Bild: /All Over Press

Regeringens linje vad beträffar al-Hol lades fram i måndags, eftersom oppositionen krävde svar på huruvida Finland planerar att hämta hem IS-krigares familjemedlemmar. Före gårdagens besked hade regeringen inte redogjort för sina planer offentligt.

Det här vet vi om regeringens linje nu.

Vad innebär regeringens linje?

I praktiken ändrar inte regeringens linje den nuvarande situationen. Den påminner mycket om det som utrikesminister Pekka Haavisto (Gröna) presenterade i början av december.

Enligt regeringen har Finland ett ansvar att hjälpa de barn som befinner sig i lägret, men inte deras föräldrar.

Besluten att ta hem barn till Finland fattas från fall till fall, med fokus på det som är bäst för barnet - i det här fallet att tas hem från lägret.

Det är svårt att skilja barnen från sina föräldrar eftersom de kurdiska myndigheterna som vaktar lägret inte vill splittra familjer. Det finns inte heller något som talar för det i den finska lagstiftningen.

I praktiken innebär regeringens linje alltså att det är möjligt att hämta hem hela familjer från al-Hol.

Beslutet möjliggör också att en del finländare blir kvar på lägret. Ifall den vuxna som befinner sig på lägret anses utgöra ett säkerhetshot för Finland och finländarna, vill inte regeringen hämta hem personen.

Det är oklart hur det går för de barn vars mammor inte hämtas hem. Finns det ändå ett sätt att bara hämta hem barnet - eller blir hela familjen kvar i al-Hol?

Vem fattar beslut om vilka som ska hämtas?

Det är inte politikernas uppgift att fatta beslut som berör den enskilda individens öde, anser regeringen.

Därför är det Utrikesministeriet och dess särskilda representant som har som ansvarsområde att fatta beslut. Den särskilda representanten får information av andra myndigheter, som exempelvis av skyddspolisen, och ska fatta beslut på basis av det.

Enligt Skyddspolisen höjer kvinnorna risken för terrorism i Finland ifall de hämtas hem. Det finns däremot inte offentliga uppgifter om riskbedömningen i enskilda fall.

Hur många finländare hämtas hem?

På lägret finns det ett tiotal finländska kvinnor och omkring 30 barn. Av barnen är åtminstone två föräldralösa efter att deras finländska mammor dött. De vuxna har tagits till fånga på områden som hör till terroristorganisationen IS. Det antas att finländarna är familjemedlemmar till IS-krigare.

Det är oklart hur många kvinnor som kommer att hindras från att återvända på grund av att de anses utgöra ett hot för säkerheten.

Att mammorna hämtas hem mot sin vilja är osannolikt. Enligt intervjuer för Yle Uutiset (artikeln är på finska) vill åtminstone fem mammor återvända till Finland medan en inte vill det.

Också i fall där mamman inte vill återvända är det oklart hur det ska gå med barnen.

När hämtas de hem?

Målet är att hämta hem barnen så fort som möjligt, enligt statsminister Sanna Marin (SDP). Någon klar tidtabell har inte ännu lagts fram offentligt.

Enligt medieuppgifter hade Finland för avsikt att hämta de finländare som vill till Finland redan förra veckan. Finska myndigheter har däremot inte ännu besökt lägret.

Av säkerhetsskäl är det osannolikt att man kommer att offentliggöra tidpunkten för när finländarna hämtas hem.

Är det här slutet för det politiska käbblet?

Nej. Oppositionen var inte nöjd med de svar som regeringen gav under dagens interpellationsdebatt och föreslog misstroendevotum mot regeringen.

Jussi Halla-aho, ordförande för Sannfinländarna, menar att planen att hämta finländarna visar på att regeringen inte tagit Skyddspolisens riskbedömning på allvar.

Enligt Halla-aho utgör också kvinnorna hot för sina egna barn - inte bara för de andra finländarna. Barnen kan också komma att riskera säkerheten i Finland eftersom de kan ha uppfostrats inom ramarna för extremistiska ideologier. De kan också ha deltagit i strider, anser Halla-aho.

Oppositionen anklagar utrikesminister Haavisto för att undanhålla information angående planerna att hämta hem finländarna, för att att ha pressat en tjänsteman, och för att ha vilselett riksdagens utskott för utrikesfrågor.

Riksdagen röstar om förtroende för regeringen på onsdag.

Artikeln är en översättning av Yle Uutisets artikel Suomi päätti kotiuttaa al-Holin lapset, mutta milloin ja tulevatko äidit mukaan? Tämän tiedämme hallituksen linjauksesta skriven av Simo Ortamo.

Diskussion om artikeln