Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Haavisto svarade till slut på frågorna om barnen i al Hol lägret - interpellationsdebatten drog ut på tiden

Från 2019
Uppdaterad 14.01.2020 20:35.
Få riksdagsledamöter på sina platser under nattplenum
Bildtext Inte många riksdagsledamöter var på plats i riksdagen. Tomt också på åhörarläktaren.
Bild: Bengt Östling/Yle

Barnens bästa är det som gäller i al-Hol, säger utrikesminister Pekka Haavisto. Men det blir en bred helhetsgranskning i myndighetssamarbete, där också säkerheten beaktas. Det lovade De grönas utrikesminister då riksdagens interpellationsdebatt avslutades.

Debatten om interpellationen från Sannfinländarna, Samlingspartiet, Kristdemokraterna och Rörelse Nu började behandlas på tisdag eftermiddag.

Men man tog paus på kvällen för budgetbehandling.
Debatten fortsatte på nytt vid midnatt och pågick i drygt tre timmar.

Överraskat beröm för utrikesministerns närvaro i natt

En kvart över tre på natten kunde förste vice talman Antti Rinne avsluta interpellationsdebatten om de finländska barnen och deras mödrar i al-Hol lägret i Syrien.

Den sista timmen blev en uppgörelse mellan en handfull samlingspartistiska och sannfinländska riksdagsledamöter. De bombarderade utrikesministern Pekka Haavisto med frågor.

Han var på plats som enda minister. Många ledamöter berömde den detaljen.

Utrikesminister Pekka Haavisto korrigerar glasögonen
Bildtext Utrikesminister Pekka Haavisto, De gröna.
Bild: Lehtikuva

Sannfinländsk aktivitet

Många riksdagsledamöter hade kroknat och uteblev från debatten. Men inte Sannfinländarnas ledamot Mauri Peltokangas, som tackade ministern på plats.

– Inte en enda terrorist till Finland, inledde Peltokangas. Finland förtjänar mycket bättre än vad den här farsregeringen kan erbjuda, folket behöver en regering som håller sig till den absoluta sanningen, sa Mauri Peltokangas.

Några av Sannfinländarna började redan tala allmänt om invandring och flyktingpolitik, och eventuella familjeåterföreningar för al-Hol-barnens släktingar.

Proceduren viktigast för Samlingspartiet

Sari Multala betonade att Samlingsparitet inte har något att skämmas för, som statsminister Sanna Marin sa. En interpellation är oppositionens möjlighet att få fram svar och debatt.

Många av Samlingspartiets ledamöter ansåg sig göra regeringen en tjänst genom att framtvinga ett beslut om hur hjälpen till barnen når fram.

Samlingspartiets ledamöter försökte mera tala om processen och procedurerna. Fanns det planer på att låta alla finländare komma från lägret i al-Hol? Hur ändrades besluten under tiden.

Haavisto dröjde med svaren

Hur skiljer sig beslutet från regeringens aftonskola som kallades ett “tyst medgivande”, och regeringens nya principbeslut, frågade Samlingspartiet?

Haavisto ville inte svara på om partierna har ändrat åsikt eller inriktning, men principen är ungefär den samma. Då gavs fullmakt att bereda ärendet, betonade Haavisto.

Utrikesministeriets specialsändebud får fullmakt, i ett brett myndighetssamarbete, att avgöra lägerfinländarnas öde från fall till fall. Men barnens bästa är viktigast.

Helhetsbedömningen ger möjlighet också säga nej

Helhetsbedömningen gällande säkerhet kan göra att något barn inte kan komma till Finland, medgav Haavisto.

Frågan om barnen kan ha radikaliserats under sin tid i lägret finns med.

– Men i regeringen ser vi det också som väldigt problematiskt om barnen skulle tvingas stanna i lägret i 5–10 år, påpekar Haavisto

– De är ju finländare, betonade Haavisto.

Pekka Haavisto står vid ett podium i riksdagen. I bakgrunden syns statsminister Sanna Marin som har armarna i kors.
Bildtext Haavisto var i centrum och fick många knepiga frågor.
Bild: Lehtikuva

De har kanske inte gått i några skolor, den säkerhetsrisken måste också tas i beaktande.

Regeringen gav ramarna, tjänstemännen förverkligar

Nu finns verksamhetsmöjligheter genom regeringens principbeslut, betonade Haavisto.

Besluten fattas ändå inte av regeringen utan av tjänstemännen, som inte sägs ha några problem med det. De anser sig ha stöd att fatta beslut, som tidigare inte fanns.

Det finns inget beslut om att ta hem alla finländare, betonade Haavisto som svar på upprepade kritiska frågor.

Enligt Haavisto kan myndigheterna kontrollera allas identitet. Även om barnen är födda i flyktinglägret följer deras nationalitet mödrarna, alltså är de finländare. Och man vet man att barnen verkligen är finländare.

Hjälp har redan getts - men kan ge problem

Haavisto berättade att finländarna i lägret har fått hjälp sedan i somras via några internationella organisationer.

Det kan ge stöld- och säkerhetsrisker om en familj har det mycket bättre än andra flyktingar i omgivningen. Men man har försökt ge hjälp, för läget i lägret har blivit sämre när det gäller till exempel barnens hälsa, sa utrikesminister Haavisto.

Debatten har väckt starka känslor i riksdagen. Riksdagen väntas idag ge sitt förtroende för regeringen i frågan om al-Hol.

Diskussion om artikeln