Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Analys: Regeringen och Pekka Haavisto klarade av interpellationen, men problemen är inte ur världen med det

Från 2019
Uppdaterad 18.12.2019 17:27.
En gråhårig man man i blå kostym och kravatt går förbi en träfärgad panel.
Bildtext Svenska Yles redaktör AG Karlsson konstaterar att oppositionen kommer fortsätta sätta press på regeringen om al-Hol.
Bild: Lehtikuva

Utrikesminister Pekka Haavisto och regeringen åtnjuter riksdagens förtroende. Det betyder inte att al-Hol-frågan är ur världen eller att regeringen saknar utmaningar, skriver Svenska Yles politiska reporter AG Karlsson.

Det blev till slut klart att utrikesminister Pekka Haavisto (Gröna) åtnjuter riksdagens förtroende med rösterna 110-79.

Harry Harkimo (Rörelse Nu) tryckte på fel knapp och meddelade genast efter omröstningen att han ämnade rösta för misstroende.

Meningen med en interpellation är inte att regeringen och oppositionen ska nå överenskommelse. Interpellationsdebatten om al-Hol visade ändå med all tydlighet exakt hur starkt åsikterna går isär i riksdagen.

Också statsminister Sanna Marin (SDP) deltog i munhuggningen. Hon retade upp oppositionspartiet Samlingspartiet genom att undra hur partiet täcks agera som det gör.

Pekka Haavisto hanterade situationen med erfaret lugn. Leden höll och den nya regeringen kan fortsätta sitt arbete.

Utan det tryck som interpellationen orsakade hade regeringen kanske inte kunnat åstadkomma de riktlinjer för hanteringen av al-Hol, som den presenterade på måndagen.

Diskussionen om al-Hol försvinner ingenstans

Många hoppas att uppståndelsen kring al-Hol ska lägga sig och att regeringen efter jul kan ta i tu med andra frågor.

Frågan är ändå långt ifrån avklarad. Riktlinjerna som regeringen drog upp kommer tolkas och analyseras många gånger om.

Samlingspartiets riksdagsledamot Timo Heinonen och Centerns riksdagsledamot Mikko Savola debatterade frågan aktivt på Twitter efter att riktlinjerna offentliggjordes.

Heinonen menade att Centern har låtit sig styras av De gröna, och att mammorna snart är i Finland.

Savola menade att mammorna inte tas till Finland. Om de inte överlåter sina barn så stannar de enligt Savola på lägret.

Justitieminister Anna-Maja Henriksson (SFP) sa till Svenska Yle att det inte är regeringens eller enskilda politikers sak att fatta beslut om vem som kan, och inte kan, komma till Finland.

Klart som korvspad!

Ilta Sanomat frågade partiernas anhängare om vad de tycker om att hämta hem finländare från al-Hol-lägret. 54 procent av Centerns anhängare skulle lämna mammorna i Syrien.

Svagare ekonomiska utsikter ny utmaning

Oppositionspartierna kommer att göra sitt bästa för att pika Centern, som enligt en del analytiker i al-Hol-frågan blev överkört av de andra regeringspartierna.

Centern är i en svår sits, vilket återspeglar sig i allt partiet gör. Regeringen är inte ideologiskt enhetlig och Centerns siffror i opinionsundersökningarna är usla.

Regeringen behöver verkligen inte osämja. Utmaningarna är stora. Det gäller allt från ekonomi till miljöpolitik och landsbygdspolitik.

En konkret utmaning levererades genast på onsdagen. Finansministeriets färska prognos förutspår svagare tider för ekonomin.

Regeringen bygger sin budgetering på massvis med nya jobb. Nu är det upp till bevis.

Diskussion om artikeln