Hoppa till huvudinnehåll

Familj

Buu-klubben
Yle Watt

"Man får andra rutiner som man förknippar med julen" – Peter Siegfrids har firat jul på Kanarieöarna i snart 20 år

Från 2019
Peter Siegfrids i blå tröja framför en julgran.
Bildtext Peter Siegfrids ser fram emot att fara till värmen på annandag jul.
Bild: Svenska Yle/Rolf Granqvist

Har du funderat på att fira julen utomlands? Att skippa gran, lutfisk och skinka och ta med ungarna och tomteluvan till solen. Peter Siegfrids i Korsholm är lärare med långt jullov och han har firat jul på Kanarieöarna ett dussintal gånger.

– När jag var i trettonårsåldern införde min mormor och morfar traditionen att fira jul på Lanzarote på Kanarieöarna. En stor del av släkten på mammas sida slöt upp, eftersom vi redan tidigare hade som tradition att samlas här hemma.

Efter det åkte alla som hade möjlighet till Lanzarote på jularna. De var ett gäng på mellan tio och tjugo personer.

På många sätt var det här ett annorlunda firande, med egna rutiner. Peter Siegfrids minns jularna som varma och roliga dagar, då släkten gjorde mycket tillsammans.

– Det var också annorlunda på så sätt att jultomten på Lanzarote ibland kom körande med golfbil och delade ut julklappar åt barnen.

Hit reste finländarna i jakt på solen

Under december till januari åren 2016–2018 gjordes omkring 220 000 fritidsresor per år till varma länder.

Av resorna gick cirka:

  • 44 procent till Kanarieöarna
  • 26 procent till Thailand
  • 30 procent till andra varma länder

Under hela år 2018 gjorde finländarna 350 000 resor till Kanarieöarna.

Källa: Statistikcentralen

Nu har Peter Siegfrids själv en son på snart två år och efter att ha firat hemma ett par år ska sonen nu introduceras i julfirandet på Kanarieöarna. Numera är det Gran Canaria som gäller.

– När jag var omkring tjugo år orkade mormor och morfar inte längre resa. En del av övriga släkten hoppade då också av julfirandet i södern. Omkring ett tiotal släktingar fortsatte att resa bort tillsammans över julen.

– I samband med det här bytte vi resmål och började också använda oss av all inclusive. Numera far vi vanligen till Gran Canaria och någon gång till Teneriffa.

Vuoristotie Gran Canarialla.
Bildtext Hur skulle det sitta med en utflykt upp i bergen på Gran Canaria under julhelgen?
Bild: Petteri Bülow / Yle

Kompromissar i år – far på annandag jul

Hur kommer då årets firande att se ut, då Peter Siegfrieds har en liten son att ta hänsyn till?

– Det har varit många diskussioner kring hur vi nu ska fira jul. De senaste två åren har vi firat jul hemma med fruns släkt. I år kom vi också fram till att vi firar julafton hemma.

Men på annandag jul bär det av till Gran Canaria för att också få uppleva lite värme tillsammans med släkten. En del är redan där, andra kommer senare. I år blir nyårsfirandet den stora händelsen.

Det är två timmars tidsskillnad mellan Finland och Kanarieöarna. Peter Siegfrids och hans fru har fått förslaget att justera den snart tvååriga sonens sovtider, så att han inte stiger upp och somnar så tidigt.

– Sonen har varit med utomlands en gång tidigare, så vi vet hur våra rutiner fungerar utomlands och också vad han äter.

De har planerat en hel del inför resan och mycket handlar om just rutiner. Det viktigaste är att mat och sömn fungerar. Det som kommer att bli annorlunda är att det blir kortare kvällar och tidigare morgnar än tidigare.

– Vi kommer att stiga upp medan resten av släkten ännu sover. Då kokar vi säkert gröt på rummet. Sedan hinner vi med morgonmotion, endera tillsammans hela familjen eller så turas vi om.

Sedan är det dags för frukost med släkten och vid det laget närmar det sig lunchdags för sonen.

Peter Siegfrids räknar dock med att sonen också delvis kommer att anpassa sig.

Vi har tidigare varit till Kreta och då deltog min fru och jag samtidigt i vattengymnastik - medan min mosters man skötte sonen

― Peter Siegfrids

– Tidigare år har barnen inom släkten ställt om sig ganska mycket, så mitt i allt får vi helt andra tider. Både före och efter pojkens dagssömn finns det gott om tid för aktiviteter. Att vara på stranden, fara på äventyr eller tillbringa tid på hotellet.

Själva dagsprogrammet kommer sist och slutligen inte att vara så annorlunda.

– Men sena kvällsshower får vi skippa, eller gå i tur och ordning.

Unga springer på en strand
Bildtext Hav, sand, solnedgång - och partyfeelis.
Bild: Yle

Umgänget med släkten det viktiga

Det viktigaste för Peter Siegfrids när det gäller jultraditionerna på Kanarieöarna är egentligen inte julen, utan det handlar mer om att umgås med släkten och njuta av livet - och att motionera.

– Vi brukar få in en hel del motion som att jogga, spela tennis och fotboll, att bergsvandra och delta i vattengymnastik.

När det gäller barnskötseln kan de ta hjälp av resten av släkten, men samtidigt vill Peter Siegfrids inte störa deras semester för mycket.

– Vi har tidigare varit till Kreta med pojken och då deltog min fru och jag samtidigt i vattengymnastik - medan min mosters man skötte sonen.

Julklapparna och julmaten då?

Den viktigaste juldagen på Kanarieöarna är den 25 december. Samtidigt höll släkten redan på mormor och morfars tid fast vid att också uppmärksamma julaftonen.

– Först firade vi för oss själva och sedan deltog vi i det allmänna firandet, med alla andra gäster från olika länder på hotellet på juldagen.

Julklapparnas roll var dock liten redan från start. Att allt skulle få plats i resväskan gjorde att släkten minimerade antalet julklappar.

– Jag tror att vi fick omkring en julklapp var, och dem hade vi med oss hemifrån.

Ifjol då vi firade hemma fick jag minst fem saker som jag aldrig använt. Det passar inte så bra ihop med dagens hållbarhetstänk

Ännu i denna dag har julklappar en mindre betydande roll för Peter Siegfrids.

– Åt barnen vill man ju ge lite fler julklappar, men jag tycker att det gott och väl räcker med en julklapp per vuxen. Ifjol då vi firade hemma fick jag minst fem saker som jag aldrig använt. Det passar inte så bra ihop med dagens hållbarhetstänk.

Eftersom julafton i år firas innan resan, får sonen sina julklappar hemma.

Julmaten på hotellen på Kanarieöarna följer andra traditioner än den finländska. Under jularna utomlands har Peter Siegfrids aldrig saknat lutfisken, men däremot andra sorters fiskrätter som lax.

– Från barndomen minns jag att julmaten var engelskinspirerad och inte alls lika god som här hemma. Bäst minns jag den engelska plumpuddingen. Den kändes som en gröt med konstiga stenar i och den var totalt oätlig, skrattar Peter Siegfrids.

Julklapp.
Bildtext En per person räcker. Åtminstone för de vuxna.

Känslan kring julfirandet med släkten

Vad är då Peter Siegfrids känsla kring det stora gemensamma julfirandet med släkten?

Julen är en högtid då många kommer hem, samlas och träffar sina släktingar. Men Peter Siegfrids anser att man trots det hinner umgås så mycket mer om man far utomlands tillsammans.

Det är bra att man på förhand diskuterar förväntningarna inför resan. Annars kan det bli lite gnissel.

De flesta vill göra mycket på egen hand tillsammans med den egna familjen, för att mot slutet av dagen sammanstråla med släkten.

– Vi kan vi ha olika dagsprogram, men sedan träffas vi åtminstone på kvällarna.

Under någon resa har han märkt att han tillbringat för lite tid med sin bror och sina föräldrar, men då har han hunnit justera det under de sista dagarna.

Under åren har Peter Siegfrids noterat andra som reser tillsammans med släkten, men de är sällan över tio personer.

– Det är vanligen frågan om en barnfamilj som har med sig mor- eller farföräldrar. Och på hotellen är personalen väldigt tillmötesgående. Det är inga problem fast det är ett stort gäng som till exempel vill äta julmiddag tillsammans.

Hur är det då att vara ingift i ett släkte där man har så intensivt umgänge över jul? Ja, det är inte alltid så lätt.

– Min fru har haft andra traditioner och hon är därför gärna hemma på julafton. En kompromiss är då att vara hemma på julafton och sedan resa bort. Jag har inte så stor skillnad var jag firar själva julafton, men jag är gärna borta under jullovet.

Pojke på stranden i Fuengirola
Bildtext Kom du ihåg solkrämen?
Bild: Mika Kanerva

Tappar bort julkänslan

Skulle Peter Siegfrids med sina tio, tolv julresor i bagaget rekommendera åt andra att resa bort över julen?

– Det beror på person. Men man kan ju testa och se hur det känns. Är man borta på julafton känns det som att man missar julen och jag måste erkänna att man inte får den där riktiga julkänslan.

Men man får andra rutiner som man kopplar ihop med julen. Man vet var det brukar finnas julgranar på stranden och vilken tid folk brukar bada i simbassängen med tomteluvor på huvudet, ler Peter Siegfrids.

Så här reser finländarna.

Lomailjoita rannalla.
Bildtext Har du bokat biljett?
Bild: Oscar Pipkin/EPA

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln