Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Wahlrooska får pengar för träningsbanor – fel hemort för att få pengar från Vasa

Från 2019
Uppdaterad 18.12.2019 14:41.
Drönarbild av Wahlrooska hästsportcenter i Korsholm som håller på att byggas vid en gammal gård med tillhörande åkrar.
Bildtext Så här ser det ut vid Wahlrooska hemmanet idag. Hästsportcentret är under uppbyggnad och snart hoppas man kunna inleda markarbeten för att bygga ytterligare banor.
Bild: Yle/Antti Kuusiniemi

Tack vare stöd från Leader kan föreningen bakom hästsportcentret Wahlrooska i Korsholm nu inleda markarbeten. Det ska bli grunden för de första banorna som senare ska utvecklas till en hel anläggning.

- Det känns jättebra. Det betyder att vi äntligen får börja på med markarbete. Vi har hållit på med allt möjligt smått hittills som också behövs på området, som fixa på huset, röja på området och bygga läktare, säger Tove Söderholm, ordförande för föreningen Wahlrooska rf.

- Nu får vi börja på med ska vi säga anläggningen eller markarbete så att man får de första banorna till stånd. Det är jättespännande, säger Söderholm.

Porträtt av Tove Söderholm.
Bildtext Tove Söderholm är nöjd att de kommer igång med markarbeten tack vare stöd från Leader. Arkivbild.
Bild: Yle/Sofi Nordmyr

Den bana som markarbeten ska utföras för blir 400 gånger 10 meter stor. Det är ungefär en fjärdedel av en fullstor travbana.

Markarbeten inleds genast marken är frusen så att den håller för de maskiner som ska utföra arbetet.

- Området stakas ut innan årsskiftet. Vi hoppas att arbetet är klart till våren, säger Söderholm.

Leader stöder men inte Svenska landsbygdsfonden

Under ett par års tid har talkohelger avlöst varandra på det Wahlrooska hemmanet på Solf ängsväg i Solf, Korsholm.

I förgrunden syns en träningsbana för hästar, i bakgrunden ett rött gammalt hus.
Bildtext En stor del av det som gjorts vid Wahlrooska har gjorts på talko.
Bild: Yle/Antti Kuusiniemi

Bakom arbetet står föreningen Wahlrooska rf som idoget försöker bygga upp ett hästsportcenter som ska passa för många grenar inom hästsporten.

- Vi har haft fullt upp för hela gården var igenvuxen när vi började hyra den av Korsholms kommun. Förra sommaren lagade vi en derbybana, det vill säga en gräsbana där vi höll en tävling ifjol. Vi har också gjort en islandshästbana, säger Söderholm.

Föreningen sökte ett stöd på knappt 70 000 euro från EU-finansierade Leader. För att få pengar från Leader måste man ha hälften själv. Föreningen beviljades pengar, knappt 35 000 euro får de från Leader och en lika stor summa hade föreningen samlat ihop själv tack vare stöd, donationer och sponsorer.

- Det går sakta men säkert framåt men jag måste säga att det kanske var ett lite större steg nu när det kom Leader-pengar för mycket är fast på pengar, säger Söderholm.

Wahlrooska rf sökte också om stöd från Svenska landsbygdsfonden men där blev det ett nej.

För att få stöd från den nämnda fonden behövs ett kommunalt stöd på 25 procent av det man söker. Föreningen fick det stödet från Korsholms kommun men beviljades ändå inte stöd från fonden.

Hur mycket mer pengar skulle ni behöva?

- Skulle vi ha två miljoner skulle det vara klart. Manegen och travbanan är dyrast att bygga.

Söderholm nämner också planer på en hästklinik men den ligger längre fram i tiden och är beroende av att någon skulle vara intresserad av att driva den. För en hästklinik behövs ytterligare pengar.

Vill ha stöd från andra kommuner

Wahlrooska rf. som bygger hästsportcentret har fått en hel del stöd och hjälp av Korsholms kommun, bland annat med planläggningen. Dessutom har kommunen budgeterat för kommunalteknik till det hästnära bostadsområde som planeras intill Wahlrooska hemmanet.

En gammal läktare framför ett gammalt rött hus.
Bildtext Läktaren som finns vid Wahlrooska stod förut vid Stundars i Solf.
Bild: Yle/Antti Kuusiniemi

Tove Söderholm hoppas att också andra kommuner skulle vilja ge stöd eftersom hon anser att hästsportcentret gynnar hela Vasaregionen.

- Vi hoppas verkligen att kommunerna kommer med och stöder. De stöder mycket ishockey och fotboll men här har vi hästsport och det är flera grenar inom hästsport som vi med möjligast minsta budget försöker förverkliga så att alla som håller på med hästar kunde nyttja det här området.

Söderholm lyfter också fram att det inte finns någon travbana på närmare håll än Seinäjoki sett från Vasa och Korsholm. Det innebär att de som har travhästar inte har någonstans att träna. Hon säger att de som ännu är ihärdiga kör till Seinäjoki eller har egna åkrar som de tränar på.

- Tyvärr är det många som har satt bort sina travhästar och sen har jag hört om flera stycken som har flyttat till Seinäjoki där det finns travbana. Det tycker jag är jättesynd.

- Det har funnits många travhästar här men jag hoppas att vi i slutändan får en travbana och att travsporten blomstrar till i Vasa.

Hurudana diskussioner har ni fört med Vasa stad om de skulle ge stöd?

- Nog har vi haft lite diskussioner. Att fusionen inte blev av (mellan Vasa och Korsholm, red.anm.) tror jag har försvårat eftersom vi är i Korsholm. Men det här gynnar hela nejden, speciellt många Vasabor.

Ingen ansökan till Vasa stad

På Vasa stad har Mika Lehtonen som är chef för idrottsverksamhet inte hört om saken tidigare. Han säger att en ansökan om stöd för något dylikt antagligen borde gå via honom.

- Det enda jag kan säga är att om man vill ha pengar måste man också söka om det. Man får inget annars, säger Lehtonen.

Gammalt rött och gult stockhus.
Bildtext Det gamla Wahlrooska hemmanet står mitt på det hästsportcenter som man håller på och bygger upp.
Bild: Yle/Antti Kuusiniemi

Bildningsdirektör Christina Knookala som också ansvarar för bland annat idrott på Vasa stad säger att staden visserligen nog stöder föreningar och organisationer som arbetar för hela regionen men att föreningens hemkommun avgör.

- Så där allmänt taget kan jag säga att man inte kan tänka att det är vem som använder den kultur- och fritidsservice som står för hela regionen som avgör vem som får stöd. Vi har gjort en sådan arbetsuppdelning att det är föreningens hemkommun som avgör, säger Knookala.

Betyder det att bara föreningar med hemkommun i Vasa får stöd av Vasa?

- Ja, så är det i de stöd som idrottsservice beviljar i januari, säger Knookala.

Hästsportcentret i Solf får en skjuts framåt- får Leaderpengar

3:14

Diskussion om artikeln