Svenskarna fimpar så Sverige är snart rökfritt – men var femte svensk man snusar i stället
I Sverige är det nu så få som röker att landet kommer att nå sitt mål om ett rökfritt Sverige. Men en orsak att så få röker är att väldigt många i stället snusar.
Om fem år, år 2025, ska Sverige vara rökfritt och landet är på god väg att nå sitt mål. Bara sju procent av svenskarna röker i dag.
Det här är resultatet av både aktivt tobakspreventivt arbete och tobaksreglering samt rökförbud, men ytterligare en faktor som måste beaktas är snuset.
Snusindustrin i Sverige menar att snuset är en viktig produkt delvis för att hålla nere antalet rökare
– Det finns ju en stark snusindustri i Sverige som gärna menar att snuset är en viktig produkt delvis för att hålla nere antalet rökare, förklarar Josefin Johnsson, enhetschef för tobakspreventionen hos Folkhälsomyndigheten.
En femtedel av de svenska männen snusar i dag, och fyra procent av kvinnorna. Den dagliga snusanvändningen har varit relativt oförändrad i Sverige i femton år.
Sverige skärpte tobakslagen i somras
När Sverige skärpte sin tobakslag i somras blev det bland annat förbjudet att röka på uteserveringar. Nu krävs det också särskilt tobakstillstånd för att sälja tobaksprodukter.
Josefin Johnsson som i flera år har jobbat med tobaksprevention skulle gärna se att lagen gick hårdare åt också snuset. Hon ser snusindustrins intressen och hårda lobbning som ett problem.
– Industrin menar att man erbjuder en produkt som är så mycket mindre skadlig för hälsan än cigaretter och därför ska man få ha den på marknaden. Men det finns ju flertalet negativa hälsoaspekter med snus, alldeles oavsett att det inte är lika farligt som cigaretter.
Folkhälsomyndigheten lyfter fram snusets samband med hälsorisker såsom diabetes, cancer i bukspottkörteln, matstrupen och munhålan, och ökad risk att dö i hjärtinfarkt eller stroke.
Snusindustrin vill öppna upp marknaden också utanför Sverige
Debatten om att legalisera snuset har förts också i Finland, och Johnssons hälsning är tydlig: all tobak är skadlig för hälsan.
– Jag tycker det är olämpligt att tänka att man ska ersätta ett nikotinbruk med ett annat nikotinbruk, även om den produkten inte är lika hälsoskadlig som cigaretter. Det är bättre att man försöker bli kvitt sitt nikotinberoende.
Inom tobakspreventionen ses snusindustrins intressen som ett problem. Industrin jobbar hårt för att få sin produkt såld, bland annat genom att försöka öppna upp förbudet inom EU - hittills har man inte lyckats.
Anders Åkerman lyckades sluta snusa efter femton år och skrev en bok om det
En av dem som vet hur det är att sitta fast i snuset är Anders Åkerman. I femton år snusade han, fast han egentligen ville sluta.
I dag talar han om den stora frihetskänsla han känner av att inte hela tiden behöva ha snus med sig.
– Att äntligen stå upp för sig själv och vara den person man vill vara, det är en djupt positiv känsla, säger han.
Åkerman blev intresserad av hur positiva tankar och idéer från KBT och mindfulnessövningar kunde hjälpa honom att bli kvitt sitt beroende.
Han bestämde sig för ett datum då han skulle ta sin sista prilla och den dagen slängde han allt snus han hade och slutade tvärt.
Vi brukar inte lyckas med saker när vi försöker bita ihop och uthärda
Det lyckades. När folk efteråt började fråga hur det gick till började tanken på en bok om det hela växa fram. I boken Snusfri beskriver han sina erfarenheter.
– Mitt intryck är att många försöker sluta snusa med ett alldeles för negativt fokus. Vi brukar inte lyckas med saker när vi försöker bita ihop och uthärda. I stället brukar vi lyckas när vi har positiva känslor, när vi tycker det vi gör är roligt eller i linje med den människa vi vill vara, förklarar han.
N-J-U-T heter Anders Åkermans metod för att sluta snusa
Hur känner du i dag när du tänker på snus?
– Det är kanske det viktigaste med min metod, jag är glad när jag tänker på snus i dag. Det är något som tillhör det förgångna, jag är glad att jag inte hela tiden måste hålla på och stoppa det i munnen.
Hör Anders Åkerman berätta mer om hur han slutade snusa i det här inslaget på Yle Arenan:
