Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Vanligt i Zambia att flickor försvinner från skolan och gifts bort - stamhövding försöker bryta sedvänjan som skapar fattigdom

Från 2020
18-åriga Annie från Zambia
Bildtext 18-åriga Annie har sett många klasskompisar sluta skolan när de blivit bortgifta redan som 13-14-åringar.
Bild: Jon Thunqvist / YLE

I södra Afrika har flickor av tradition gift sig tidigt. Systemet föder fattigdom menar många av de styrande som nu med hot och lämpor försöker bryta sedvänjan.

– Jag heter Susan och är 17 år, jag heter Martha och är 19 år, jag heter Annie och är 18 år.

De tre flickorna tittar blygt ned i golvet när de presenterar sig. Hon som är lite äldre än de andra är tillbaka i skolan efter att ha gift sig och fått barn. En sedvänja som är vanlig i Zambia.

Statistiken visar att närmare hälften av flickorna gifter sig innan de fyllt 20, mångt långt tidigare än så.

De flesta, men inte alla, brukar gå i skolan till och med sjätte klass. Sen tycker föräldrarna att de är redo att börja ta hand om sig själva, eller åtminstone bidra till familjens försörjning.

Slutar skolan i tidiga tonåren

I kåkstaden Nkwasi finns många 12-13-åriga flickor som slutat skolan.

När Yle är på besök sveper ett magnifikt åskväder förbi och regnet piskar den uppspända presenningen.

Officiellt är skolan gratis i Zambia, men det tillkommer alltid utgifter för lokaler, föräldraföreningar, aktiviteter och annat. Inga stora summor, men när daglönen för en bonde motsvarar några euro innebär det att varje cent som sparas är välkommen.

Går barnen inte i skolan kan de ju dessutom hjälpa till på åkrarna eller, som i fallet med unga flickor, säljas till någon giftaslysten man.

– Jag har aldrig gått i skolan, berättar en flicka i Nkwasi. Hennes kompis som sitter bredvid berättar att hon gick till och med sjätte klass, medan en tredje berättar om en kusin som gifte sig och redan har två barn.

Eftersatt landsbygd

Vi sätter oss i bilen och kör längs vägar som knappt gör skäl för namnet. Meterdjupa hål och vattenpölar stora som mindre sjöar. Hjulen sjunker ned till hälften och på vissa ställen är vi nära att fastna.

Väg efter ett regn i Zambia
Bildtext De häftiga regnen gör att byar på Zambias landsbygd kan bli isolerade veckovis.
Bild: Jon Thunqvist / YLE

Det är bara någon timme utanför närmaste större stad, men ändå skiljer det decennier i utveckling. Här saknas rinnande vatten, elektricitet och telefon. När solen går ned blir det beckmörkt och det enda som hörs är myggornas surrande.

Stamhövdingen, Chief Lumpuma, tar emot med öppna armar.

Hans blygsamhet förbjuder honom att berätta hur många undersåtar han har, men senare framgår det att det rör sig om något tiotusental, antagligen ännu fler.

Stamhövdingaskapet ärvs på mödernet, så när Chief Lumpuma lämnar hövdingaskapet är det antagligen inte någon av hans åtta söner som tar över. Men detta bestäms till sist inom familjen.

– Vi har en lång tradition bakom oss och följer i våra förfäders spår. Det vi kan göra är att bana väg och introducera nya metoder. Folk ser upp till oss och förväntar sig ledarskap, men någon formell makt har vi egentligen inte, säger Chief Lumpuma.

Chief Lumpuma
Bildtext Hövding Lumpuma försöker genom hot och lämpor förmå sina underlydande att inte gifta bort sina döttrar i tidiga tonåren.
Bild: Jon Thunqvist / YLE

Vill påverka som stamhövding

Lumpuma är välutbildad och hade en lång karriär inom Zambias militär bakom sig innan han utsågs till stamhövding.

Nu, med det yttersta ansvaret för ett område stort som Åland, ser han möjligheter att faktiskt vara med och påverka.

Inte som en president eller kung kanske, men genom att börja på det lokala planet kan han åtminstone få sitt lilla rike att utvecklas och moderniseras.

– Vi står inför många utmaningar i Zambia. Gamla traditioner är svåra att bryta, säger han.

- För egen del ser jag barnäktenskapen som ett av våra största problem. Hela samhället förlorar när flickor som bara är 13-14 år gifter sig, slutar skolan och skaffar barn. Det är fattigdom som föder ny fattigdom.

Lokala lagar mot barnäktenskap

Som ett sätt att bryta den onda cirkeln har hövding Lumpuma på eget bevåg infört strikta, lokala lagar som förbjuder barnäktenskap.

Om man är under 18 år och vill gifta sig krävs byrådets, och i sista hand, hövding Lumpumas tillstånd. Det har hänt, men allt mer sällan, att folk struntat i bestämmelserna och gift bort sina döttrar iallafall.

Pengarna som kommer in, liksom utsikten att få en mun mindre att mätta, väger tyngre.

I Lumpumas område går detta inte obemärkt förbi.

När vi rullar vidare i bilen ser vi en grupp män och kvinnor som jobbar på en åker. En av Lumpumas medhjälpare pekar och berättar att de gifte bort sina döttrar och nu måste jobba på fälten som straff.

Tillbaka i skolan träffar vi några av de unga flickor som undgått att bli bortgifta.

Deras öde kunde lika gärna ha blivit ett annat. De berättar om kompisar som försvann när de gick ut sjätte klass och sen aldrig kom tillbaka. 14-15 år gamla har de redan två barn och framtiden utstakad.

Tonåriga flickor från Zambia
Bildtext I gymnasieskolan i Lumpumadistriktet i Zambia har man inte bara att läxor att kämpa med. Många riskerar dessutom att bli bortgifta i tidig ålder.
Bild: Jon Thunqvist / YLE

Willie Salati, skolans vicerektor och lärare i fysik och matematik är i 60-årsåldern. Skolorna i Lumpumadistriktet har blivit hans livsgärning. Numera går det mestadels åt rätt håll, och när de styrande samarbetar kan det gå snabbt att sätta in åtgärder.

– Vi fick hjälp av de sociala myndigheterna att ingripa i ett fall nyligen, säger Willie Salati. De agerade snabbt och resolut och såg till att äktenskapet upplöstes och flickan kom tillbaka till skolan. Men hade vi inte ingripit hade hon inte haft en chans.

Willie Salati, vicerektor i en skola i Zambia
Bildtext Willie Salati undervisar i matematik och fysik på skolan i Lumpuma.
Bild: Jon Thunqvist / YLE

Det är inte lika enkelt när man befinner sig i problemets mitt. Susan och Martha tittar i golvet när de tillfrågas om sina egna erfarenheter.

- Har ni själva varit nära att bli bortgifta eller känner ni någon som har?

– Det är klart att vi känner folk. Flickor som gick här med oss i skolan. Alla känner någon. Det har blivit bättre sedan Chief Lumpuma kom, men det är svårt för honom att ha koll på vad som händer i minsta by.

Diskussion om artikeln